УКР РУС
» » Британський генетик розвіяв популярні міфи про здорове харчування
Всі новини

Британський генетик розвіяв популярні міфи про здорове харчування

Ми звикли, що нам говорять, як, коли і що ми повинні їсти. Ці повідомлення надходять із багатьох джерел: національних рекомендацій, засобів масової інформації, плакатів та листівок у кабінетах лікарів, реклами та навіть на етикетках для продуктів харчування.

Та чи всі ці поради дійсно правильні та ефективні? Британський вчений-генетик, професор Тім Спектор розвіює п'ять популярних міфів про здоровий спосіб життя. Його статтю публікує Daily Mail.



Міф № 1. Якщо пропускати сніданок, ви набиратимете зайву вагу


Сніданокbooking.com

"Сніданок з'їж сам, обід розділи із другом, а вечерю віддай ворогу"

Ідея, що сніданок вранці – запорука збільшення енергії, концентрації та хорошого настрою протягом дня – це мантра, яку більшість із нас чує з раннього віку. Існує думка, що сніданок якось "запускає" метаболізм, або, якщо його пропустити, ти згодом будеш надто голодний і почнеш переїдати.

Незважаючи на відсутність доказів для цих тверджень, вони подаються як науково підтверджені факти та чітко викладені в керівних принципах національної медичної служби Великої Британії. Однак у 2019 році в британському медичному журналі було опубліковано систематичний огляд та аналіз досліджень щодо пропуску сніданку, який показав, що немає доказів, що підтверджують твердження, що пропуск їжі змушує вас набирати вагу або негативно впливає на швидкість метаболізму.

Дані показали зовсім протилежне. Є докази, що голодування довше 12 годин може знизити рівень інсуліну та допомогти деяким людям схуднути. Раніше "Дивогляд 5.UA" також писав про користь інтервального голодування.

І, навіть якщо сніданок і може пришвидшити метаболізм, це не може компенсувати ту кількість калорій, яку ми з'їдаємо вранці.



Міф № 2. Риба – це завжди найкращий вибір


Рибаdobryjlikar.com

Ми постійно чуємо, що риба – один із найбільш здорових продуктів. Низькокалорійна і високобілкова їжа, з жирними елементами, багатими омега-3 жирними кислотами, які нібито корисні для серця та мозку. Але наша одержимість рибою підігрівається компаніями, що займаються харчовими продуктами та добавками, а галузь харчових добавок із вмістом рибного жиру коштує 23 мільярди фунтів стерлінгів.

Майже 20% британців та 10% американців приймають щоденну добавку риб'ячого жиру, а Велика Британія витрачає на рибу 2,8 мільярда фунтів на рік. Але для любителів риби є погана новина: це не так добре, як ми вважаємо.

Нещодавно було проведено клінічне випробування на 259 вагітних жінках, яке тривало до моменту, поки їхнім дітям не виповнилося 7 років. Воно виявило, що додавання риб'ячого жиру під час вагітності не призводить до того, що діти стають розумнішими чи здоровішими. Насправді доказів користі добавок омега-3 не існує.

Уряди наполягають на тому, що ми повинні скоротити споживання м'яса і замість цього їсти дві-три порції риби на тиждень, якщо ми хочемо зменшити ризик захворювання. Однак жодних доказів цьому не існує. Можливо, навпаки, риба може навіть зашкодити.

Поки не існує переконливих свідчень, які б доводили, що риба завдає шкоди нашому здоров'ю, однак здоровий глузд підказує, що збільшення кількості риби в раціоні – не так вже й добре. Уся справа у тому, як цю рибу вирощують. Океан не справляється із надмірним попитом світового населення, тому більшість риби, що потрапляє на наш стіл – вирощена на фермах, де активно використовуються антибіотики та хімікати з перекисом водню. Окрім того, м'ясо риби може містити важкі метали, такі як свинець та ртуть, та частки мікропластику.

У будь-якому разі продовжуйте насолоджуватися рибою, але намагайтеся обирати якісні продукти – і не сподівайтесь, що це врятує вам життя.



Міф № 3. Нам усім треба зменшити споживання солі


Сільfoodnavigator.com

Протягом останніх 20 років уряди заохочують нас зменшити споживання солі. Нам кажуть, що зниження вживання хлористого натрію до 6 грамів (одна чверть чайної ложки) на день є ключем до зниження артеріального тиску, інсультів та серцевих захворювань. Але будь-яка користь для здоров'я від зменшення споживання солі є незначною поруч із доведеними перевагами ліків від артеріального тиску. Для більшості здорових людей зниження артеріального тиску внаслідок зниження вживання солі мізерне.

Насправді, дослідження зменшення споживання солі не виявили жодного впливу на зниження ризику серцевих нападів, інсультів та смерті. Окрім того, нещодавні дослідження показали, що у хворих на цукровий діабет, які дотримуються дієти з низьким вмістом солі, підвищується ризик передчасної смерті.

Тож не треба намагатися максимально обмежити споживання солі. Достатньо лише, щоб її було не забагато.

Якщо ви втомилися від серйозних новин і хочеться трохи розслабитися, підписуйтеся на наш канал у Telegram. Дивогляд 5.UA – канал, де живуть тільки лайтові новини. Релаксуймо разом!



Міф № 4. Збільшуйте фізичну активність – і будете завжди худими


Спортabc-of-fitness.com

Нам усім кажуть, що однією з головних причин того, що за останні 30 років ми всі стали товстішими, є те, що ми стали лінивими і не займаємось фізичними вправами. Усі, від дітей до пенсіонерів, мають ходити у спортзал, більше гуляти, займатися спортом, витрачати більше калорій, і тоді вага буде танути.

Усі ми знаємо магічні цифру – 10 тисяч кроків на день. Але звідки вона взялася? Цю цифру вигадали в японській компанії, яка виробляла крокоміри, перед Олімпіадою у Токіо в 1964 році.

І досі немає жодних наукових підтверджень, чому ми маємо щодня проходити саме таку кількість кроків. Вправи із підняттям ваги, їзда на велосипеді або навіть просто швидка ходьба, швидше покращать ваше здоров'я, ніж просто підрахунок кількості кроків. Якщо ваша мета схуднути, фізичні вправи не є магічною формулою і працюють лише в тому випадку, якщо ви і їсте менше. 

Ми завжди припускали, що наші предки проводили свої дні, бігаючи на полюваннях, і тому були худими. Однак, коли автор статті провів дослідження у племені Хадза із Танзанії – останніх мисливців-збирачів Східної Африки, він виявив, що вони такі ж "ліниві", як і західні люди. Значну частину дня вони відпочивають і лежать, а на полювання йдуть лише тоді, коли їм треба дістати їжу.

Команда дослідників розмістила браслети для реєстрації активності на жителях племені. І виявилося, що вони малорухомі протягом більшої частини дня і в середньому не витрачають більше калорій на фізичні навантаження, ніж європейці. Причина, що вони залишаються худими, пов'язана з їхньою різноманітною дієтою з високим вмістом клітковини, ягід та м'яса. Вони не їдять багато і уникають перекусів, але не роблять 10 000 кроків на день.



Міф № 5. Веганська дієта зробить вас здоровими


Рослинна їжаhealthline.com

Кількість веганів у Британії збільшилася майже в чотири рази між 2014 та 2019 роками. Кожен восьмий британець називає себе веганом або вегетаріанцем. Загалом третина британців не вживає м'ясо і замінює їх рослинними альтернативами. Але чи дійсно веганська дієта настільки ж здорова, як вважається?

Незважаючи на те, із чого зроблений ваш бургер чи ковбаса – свинини, яловичини, курки чи сої – це все глибоко оброблені висококалорійні продукти, насичені жирами та надлишковою сіллю. Ба більше, веганські та вегетаріанські страви, які продаються як здоровіші, можуть насправді, містити більше штучних інгредієнтів.

Зараз стало дуже популярним рослинне молоко, однак немає жодних доказів того, що воно корисніше, ніж тваринне. Багато видів рослинного молока позбавлені ключових поживних речовин, таких як кальцій, залізо та В12, які містяться в молочних продуктах, і натомість можуть містити надмірний вміст хімікатів та добавок. 

Значну стурбованість викликає зростання кількості дітей-веганів. Дослідження показали, що такі діти часто меншого зросту і ваги, ніж їхні однолітки, і мають нестачу корисних речовин, таких як рибофлавін та В12.

Отже, веганство – це не обов'язково здорова їжа. На ринку з'являється все більше рослинних версій улюбленого м'яса, сирів, десертів та морозива, однак вони наповнені хімікатами, цукром та насиченими жирами.

Найбільшу користь організму може принести вживання в їжу більшої кількості рослин і клітковини, поєднуючи це з невеликою кількістю м'яса та молочних продуктів.

Багато людей стверджують, що вони почувають себе краще і мають більше енергії на дієті на основі рослин. Це дійсно може бути правдою за умови, що людина не просто виключає із раціону всі тваринні продукти, а починає ретельніше думати про те, що їсть, вибираючи здоровіші продукти і уникаючи випадкових перекусів.

Раніше "Дивогляд 5.UA" ділився порадами австралійської дієтологині, яка склала 6 простих правил, як набути ідеальних форм.

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну