УКР РУС
» » У центрі Києва замість будинку та корпусу університету може з'явитися житловий комплекс – сюжет
Всі новини

У центрі Києва замість будинку та корпусу університету може з'явитися житловий комплекс – сюжет

Студенти без аудиторій для занять, люди без житла, а унікальні архівні відеозаписи без місця для зберігання. Усе це може стати реальністю, якщо депутати Київміськради підтримають рішення, за яким більше двох гектарів у центрі столиці перейдуть будівельній компанії. Нині проєкт такого рішення вже підтримали у земельній комісії Київради. Деталі цієї історії з'ясовував журналіст "5 каналу".

Нині на двох гектарах землі на вулиці Євгена Коновальця, 18, що у Печерському районі столиці, розташоване Держпідприємство "Укркінохроніка", чотириповерхова "сталінка" та Інститут екранних мистецтв Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Утім замість них тут може з'явитися черговий житловий комплекс.

А все через договір, підписаний 17 років тому. Через мізерне фінансування "Укркінохроніка" опинилася у боргах. Навіть на виплати зарплат працівникам не могли знайти майже півмільйона гривень. Тож керівництво студії у 2004 році знайшло інвестора.

"Було близько 9 мільйонів боргів. Був укладений між минулим керівництвом та компанією "Зодча Діадема" договір, який має вигідні умови тільки для іншої сторони – сторони забудовника", – розповідає голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко.

Будівельна компанія погасила борги "Укркінохроніки", а натомість отримала право на експлуатацію будівель на території підприємства. Донині земля перебувала у державній власності. Тож забудовнику туди – зась. Однак наприкінці січня комісія Київміськради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин підтримала проєкт рішення, за яким ділянка відходить "Укркінохроніці".

І таким чином у забудовника є всі підстави, аби почати користуватися землею.

"Згідно генерального плану міста Києва це територія багатоповерхової житлової забудови. Тому ризик забудови цієї ділянки є", – повідомляє секретар комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Юрій Федоренко.

Тільки-но про це дізналися мешканці будинку, який побудували для працівників на території студії, а також студенти та керівництво інституту екранних мистецтв, – почали бити на сполох. Бо можуть опинитися на вулиці або спостерігати, як у них під вікнами розгортається будівельний майданчик.

"Земля, як ви розумієте, не наша, а цей корпус, у якому ми зараз розташовуємося, то він належить нам. Воно так рахувалося за "Кінохронікою", але вибачте, ми ж не самі сюди з'їхали, нас держава сюди переселила", – каже директорка Інституту екранних мистецтв КНУТКІТ ім. І. Карпенка-Карого Ольга Равлюк-Голіцина.

Голова студради КНУТКІТ ім. І. Карпенка-Карого Ольга Полтавець зауважує: "ми почали звертатися до медійних осіб, до депутатів і шукати альтернативні способи сконтактуватися з цими людьми, щоб поширити інформацію і відстояти свою позицію, відстояти своє".

"Своє" – тому що через брак фінансування студенти власними силами наводять лад в університеті.

"Кожна аудиторія наша, наші майстерні, ну це наш дім насправді. І, навіть, можливо не другий, а перший", – додає студент КНУТКІТ ім. І. Карпенка-Карого Сергій Богдан.

Тепер тут може з'явитися ще кілька багатоповерхівок. Що забудовник має намір робити з територією – достеменно не відомо. На телефонні дзвінки та запити у компанії не відповідають. Саме забудовника підтримала земельна комісія Київради, а от позицію "Укркінохроніки" на засіданні представляла невідома особа.

"Представник, який був на земельній комісії і представляв інтереси Держпідприємства не має жодного відношення до цього підприємства", – відзначає секретар комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин Юрій Федоренко.

Директор ДП "Українська студія хронікально-документальних фільмів" Владислав Авраменко підкреслює: "мене ніхто не запрошував.  Для мене було взагалі незрозуміло чому запрошують людей, які отримали може довіреності і приходять, і вирішують питання замість державного підприємства. Чому не зібрати нас всіх і не з'ясувати всі моменти, які стосуються цієї земельної ділянки. Для мене взагалі незрозуміло, депутати самі приймають рішення, не з'ясувавши з керівниками цих підприємств".

Саме тому керівництво "Укркінохроніки" написало низку звернень до депутатів та Міністерства культури аби не допустити забудову території. Ситуацію взяли під контроль і у Верховній Раді.

"Може треба продати. Але на яких умовах продати? Може нехай той хто придбає, збудує сучасний кампус, де все це буде. Буде і приміщення університету, павільйони, знімальні майданчики для студентів, кінозали, приміщення державних наших кіноорганів", – підсумовує голова підкомітету у сфері кінематографу та реклами Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Павло Сушко.

Секретар постійної комісії з питань архітектури, містобудування та земельних відносин каже: "мають бути враховані інтереси всіх об'єктів господарювання, які розташовані на цій ділянці, або поруч. Це і Карпенка-Карого, і Державне підприємство, це і ОСББ".

А поки що керівництво "Укркінохроніки" і Міністерство культури та інформаційної політики просять Київраду відтермінувати розгляд цього питання, щоб урахувати інтереси всіх сторін, а ще перевірити законність підписаних договорів із забудовником.

Юрій Пугач, Павло Тихоненко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну