УКР РУС
» » Античні фрески, коштовності та амулети: музей на руїнах Помпеїв відкрили після 40 років реставрації
Всі новини

Античні фрески, коштовності та амулети: музей на руїнах Помпеїв відкрили після 40 років реставрації

Античні фрески, коштовності та магічні амулети, що так і не вберегли стародавнє місто від трагічної загибелі. Колись усі ці речі належали жителям Помпеїв. Тепер – це унікальні експонати, що розповідають історію величі давньоримського міста. Ці бронзові скульптури античних богів – свідки загибелі своїх власників. У стародавніх Помпеях фігури вважали покровителями домашнього затишку. Тож, намагаючись урятуватися від смертоносного виверження, містяни забирали їх із собою. Кілька століть скульптури спочивали разом із власниками, вкриті шаром попелу.
"Одна з експозицій присвячена моменту виверження. Ми ретельно відбирали артефакти, щоби можна було відчути весь драматизм подій 79-го року І століття", – розповів директор археологічного комплексу "Помпеї" Массімо Озанна.
У колекції музею – майже 160 експонатів. І всі дійшли до наших часів майже неушкодженими. Під шаром попелу предмети епохи І століття збереглися в первісному вигляді. Маршрут експозиції оповідає історію Помпеїв – від часів заснування і до дня загибелі. Тут відвідувачі можуть побачити частини розписаних фресками заможних вілл, а також предмети домашнього вжитку: срібні ложки, келихи й бронзові горщики.
"Музей розташований поблизу комплексу руїн. І кожен експонат відображає певний період існування Помпеїв. Саме завдяки цим артефактам ми знаємо, зокрема, яким був спосіб життя містян та який вигляд мали їхні помешкання", – пояснила кураторка експозиції Луана Тоніоло.
Музей на руїнах Помпеїв уперше відкрив свої двері для відвідувачів іще наприкінці XIX століття, та під час Другої світової війни будівля зазнала серйозних руйнувань. А після землетрусу в Неаполі у 1980 році Помпеї й геть закрили для відвідування. Тепер же музей повністю відреставрували.
"Цей музей має унікальну історію. Він був зруйнований бомбардуваннями у 1943-му. За 5 років Помпеї вдалося відбудувати. Та після землетрусу наприкінці XX століття тут влаштовували лише кілька тимчасових експозицій. І тільки тепер музей повноцінно відновив роботу", – зауважив директор комплексу Массімо Озанна.
Хмара вулканічного попелу з Везувію накрила Помпеї майже 2 тисячі років тому – у 79 році. Нині науковці дослідили лише дві третини території, де було розташоване місто. Через карантин в Італії нині Помпеї можуть відвідати лише мешканці регіону Кампанія. Це одна з головних туристичних визначних принад Апеннін. Тож у музеї сподіваються побачити натовпи туристів уже після пандемії. Вероніка Орєхова, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну