УКР РУС
» » Понад 2,5 тисяч затриманих, серед яких десятки дітей: як у Росії прошли акції підтримки Навального
Всі новини

Понад 2,5 тисяч затриманих, серед яких десятки дітей: як у Росії прошли акції підтримки Навального

Понад 2,5 тисячі затриманих і масові побиття. Так у Росії минають протести на підтримку Олексія Навального. Найчисельніші акції відбулися в Москві. Серед затриманих: діти, соратники опозиціонера й журналісти. Лише в Москві силовики схопили понад десяток підлітків. У більшості міст демонстрації закінчилися, у столиці – протестувальників жорстоко розігнали. Утім сутички тривають біля СІЗО "Матроська тиша", де утримують опозиціонера. Там пролунав вибух. На насилля щодо протестувальників відреагували українські дипломати. МЗС оприлюднили заяву в якій засудили дії силовиків. Хронологія подій від журналістки "5 каналу" Христини Катарини.
Перші затримання у Москві почалися ще до початку протестів. На Пушкінській площі силовики хапали людей і тягли їх до автозаків. До рук силовиків потрапили і неповнолітні. У власному будинку затримали координатора штабу Олексія Навального – Олега Степанова. Попри нальоти правоохоронців, мітингарів усе більшало. Вони заполонили Пушкінську площу. Спецпризначенці почали зачищати територію і лупцювати демонстрантів кийками.
На цьому сутички не закінчилися. Поліціянти били людей просто біля входів до метро. Мітингарі відповідали фаєрами, кидали у силовиків сніжки та різні предмети. Люди перекривали вулиці та намагалися прорватися до Красної площі, яку обгородили ОМОНівці. Унаслідок зіткнень є постраждалі з обох сторін. Спецпризначенці також заблокували під'їзди до СІЗО "Матроська тиша", де утримують Олексія Навального. Туди рушила частина демонстрантів. До відділку запроторили дружину опозиціонера – Юлію, яку схопили під час протестів. Згодом її відпустили. Серед затриманих також соратники політика і десятки журналістів.
Велелюдні протести та жорстокі розгони відбулися й в інших містах. У Санкт-Петербурзі на акції вийшли понад 10 тисяч людей. Учасники влаштували ходу Невським проспектом. Дорогу їм кілька разів намагалася заблокувати снігоприбиральна техніка. На Уралі, Сибіру та Далекому Сході силовики попри лютий мороз кидали протестувальників обличчям у сніг та тягнули їх до автозаків по льоду. Правозахисна організація "Amnesty International" засудила насилля над мітингарями та закликала МВС і Росгвардію поважати права журналістів. По всій країні з перебоями працює мобільний зв'язок та соцмережі. Саме через соціальні інтернет-платформи прихильники Навального мобілізувалися на протести. Особливо "вірусними" стали флешмоби серед підлітків у "ТікТок", де вони замінюють портрет Путіна на стіні портретом Навального. У відповідь Роскомнадзор пообіцяв оштрафувати всі популярні соцмережі, окрім "Однокласників". Буцімто за заклик неповнолітніх до участі у неузгоджених акціях. Лише в Москві на протестах правоохоронці схопили щонайменше 15 дітей. Найменшому з них. Протести на підтримку Олексія Навального також відбулися у деяких містах Європи, акції заплановані й у Сполучених Штатах. Опозиціонера схопили в аеропорту Москви 17 січня – відразу після повернення з Німеччини. Там він майже 5 місяців лікувався після отруєння "Новічком".
Затримання пояснили "ухиленням від контролю". Йдеться про справу шахрайства з коштами компанії "Ів Роше", за якою політика засудили на 3,5 роки умовно. Відтак, він повинен регулярно звітувати про своє місце перебування. Втім не міг цього робити, позаяк за кордоном оговтувався від отруєння. За порушення правил інспекції Навального кинули за ґрати на 30 днів. А умовний термін хочуть замінити реальним. Політику також закидають фінансові махінації з пожертвами у його Фонді боротьби з корупцією. Сумарно йому загрожує понад 10 років позбавлення волі. Попри гостру критику російської влади, Олексій Навальний неоднозначно висловлювався щодо окупації Криму. Крилатою стала його фраза "Крим не бутерброд з ковбасою, аби його туди-сюди повертати".
Христина Катарина, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну