УКР РУС
» » 18 лютого – Революція Гідності: що стало "червоною лінією" для влади Януковича
Всі новини

18 лютого – Революція Гідності: що стало "червоною лінією" для влади Януковича

Під час Віче на Майдані Незалежності напередодні, в неділю, 16 лютого, керівництво Штабу національного спротиву зі сцени погодило із учасниками протесту проведення "мирного наступу активістів Майдану задля виконання вимог".

Акцію запланували на ранок 18 лютого.

Вона включала ходу від Майдану до Верховної Ради. Учасники Віче схвально сприйняли майбутню акцію. Передусім ішлося про підтримку голосування у Верховній Раді за повернення до Конституції 2004 р., яка би збалансувала парламентські і президентські повноваження. Захід широко анонсувався. 

"Мирний наступ"

8:00: На Майдані збираються колони для ходи "Мирний наступ". Пересічні громадяни і представники Самооборони в екіпіровці: щити, палиці, каски. Тим часом ЗМІ повідомляють, що до Маріїнського парку, до табору прихильників Януковича, теж сходяться колони.

8:15: З боку вул. Інститутської "Беркут" і Внутрішні війська МВС заблокували вулиці Садову, Шовковичну й Липську. З цією ж метою тут поставили вантажівки. Також вантажівками перекрито вул. Грушевського в районі Кріпосного провулка.

8:30: Комунальники влаштовують генеральне прибирання в будівлі КМДА.

Напередодні, 16 лютого, комендант будівлі Руслан Андрійко підписав із послом Швейцарії як представником ОБСЄ документ, за яким будівля передається під контроль ОБСЄ. Відповідний акт підписав голова КМДА Володимир Макеєнко, отримавши будівлю у підпорядкування столичної влади. 17 лютого активісти Майдану залишили приміщення.

8:50: Хода рушає в урядовий квартал від верхнього виходу станції метро "Хрещатик" по вул. Інститутській. На чолі колони – опозиційні нардепи, загони самооборони, священники та інші. У Києві світить сонце, температура повітря +1.

9:20: Інститутська перекрита учасниками протестної ходи. Голова колони пройшла вулиці Садову, Шовковичну, Липську і через Кріпосний провулок досягла вул. Грушевського.

9:30: Тут кілька мітингарів залізають на вантажівки, що перегородили дорогу, витісняючи бійців Внутрішніх військ. Деякі члени Самооборони намагаються зупинити активних протестувальників. А тим часом із боку ВВ підійшов "Беркут". У хід йдуть палиці.

9:40: Учасники ходи прибувають до Маріїнського парку. Кордон Внутрішніх військ відокремлює протестувальників від пропрезидентського табору, що розгорнувся навпроти Верховної Ради.

9:45: Протестувальники прибирають вантажівку, яка перекриває проїзд по вул. Грушевського, звільняючи проїжджу частину.

Тим часом у Верховній Раді...

9:50: Близько 50 опозиційних нардепів заблокували трибуну та президію Верховної Ради, бо апарат парламенту відмовляється реєструвати постанову про відновлення дії Конституції в редакції 2004 р. Вони повідомляють, що в секторі реєстрації законопроєктів зачинені двері за наказом голови ВР Володимира Рибака.

На вулиці стаються перші зіткнення

10:15: На розі Інститутської та Шовковичної починаються зіткнення учасників акції з силовиками, що блокують підхід до Ради. Спецпризначенці пускають у хід світлошумові гранати, сльозогінний газ, гумові кулі. Мітингарі на кордони силовиків кидають бруківку, петарди, запускають феєрверки, згодом – пляшки з горючою сумішшю. На даху будинків на Шовковичній уже розмістився "Беркут".


18 лютого. Майданскріншот

10:20: На Грушевського біля стадіону "Динамо" протестувальники палять автомобільні шини. Вітер жене дим на урядовий квартал.

10:50: На Шовковичній учасники протестів підпалили дві вантажівки "КамАЗ", які блокували проїзд. З боку правоохоронців під'їхала пожежна машина.

11:00: В Маріїнському парку почалися сутички між протестувальниками з одного боку і Внутрішніми військами й "тітушками" – з іншого. Зі сцени Партія Регіонів закликає "дати відсіч екстремістам". Мітингарі кидають петарди. Учасники провладного мітингу жбурляють каміння з-за спин Внутрішніх військ, багато хто екіпірований як Самооборона Майдану (щити, каски, палиці).


11:10: Бійці спецпідрозділів із дахів на Шовковичній стріляють по протестувальниках, кидають у натовп світлошумові гранати.

Сутички дісталися і штабу провладної партії

11:20: У штаб Партії Регіонів на Липський летять пляшки з горючою сумішшю і каміння.

Попри анонси акції "Мирний наступ" і запекле протистояння в день її проведення, керівники штабу Партії Регіонів не дозволяли рядовим співробітникам покинути будівлю з метою безпеки. У будинку поширюється дим. Співробітники виходять на центральний вихід крізь коридор, організований мітингарями, інші біжать через чорний хід та вікна з протилежного боку будівлі. Згодом протестувальники забирають прапори і частину документів.

А що ж там із Конституцією?

11:25: Апарат Верховної Ради присвоює реєстраційний номер 4154 постанові опозиції про повернення до Конституції в редакції 2004 р., але... не публікує його на сайті як зареєстрований документ. В кабінеті голови ВР Володимира Рибака триває нарада з лідерами фракцій, обговорюється питання внесення цієї постанови до порядку денного.

11:50: Під час сутичок у Маріїнському парку через розрив вибухових пакетів ущент згорів один з наметів у пропрезидентському таборі.

12:00: Нардеп, лідер фракції "УДАР" Віталій Кличко в парламенті закликає Януковича терміново оголосити дострокові парламентські і президентські вибори та дати команду фракції Партії регіонів проголосувати за повернення до Конституції 2004 р. На його думку, це зменшить напругу в суспільстві.

"Беркут" переходить у наступ...

12:15: З боку вулиці Пилипа Орлика кількасот силовиків і тітушок із битками, палицями й залізними трубами витісняють мітингарів від офісу Партії регіонів. Пожежники гасять вогонь в будівлі.

12:30: Протестувальники в Будинку офіцерів облаштовують медпункт.

13:20: "Беркут" з вулиці Шовоковичної перейшов у наступ на Інститутську. Протестувальники відходять у протилежні сторони: до Садової і в бік Липської. "Беркут" стріляє в натовп і добиває гумовими кийками тих, хто затримується. Протестувальники кидають каміння та петарди.

...Обидві сторони заявляють про потерпілих

14:00: МВС заявляє про вогнепальні поранення 5 військовослужбовців Внутрішніх військ, і всього 37-х потерпілих правоохоронців. Медслужба Майдану повідомляє про десятки потерпілих мітингарів, більшість із яких має поранення середньої тяжкості від світлошумових гранат.

14:25: Біля Верховного Суду, що на вул. Пилипа Орлика, 4, сталася сутичка між протестувальниками і невідомими людьми у штатському з битками, палицями та зброєю.

14:30: Деякі нардепи від опозиції намагаються звільнити поранених протестувальників із автозаку, що стоїть на Липській.

Тим часом у політичних колах

14:45: МЗС закликає іноземні держави та міжнародні організації засудити "радикальні сили" в Києві, дії яких "ставлять під загрозу конституційний лад".

14:50: На прохання низки нардепів начальник Штабу національного спротиву, нардеп від опозиції Олександр Турчинов вирушає з Верховної Ради в Адміністрацію Президента на зустріч із Януковичем.

14:55: У Міноборони вимагають у мітингарів негайно звільнити Центральний будинок офіцерів ЗСУ.

У медпункті Майдану приймають загиблих

15:00: У медпункті, в Будинку офіцерів, знаходяться тіла 3-х мітингарів, загиблих у сутичках. Надається допомога сотні потерпілих, семеро з них – у критичному стані. У подвір'ї одного з будинків на Шовковичній надають меддопомогу кільком десяткам військових.

15:05: Силовики відігнали протестувальників із боку станції метро "Арсенальна". Протестувальники відійшли до площі Слави. За "Беркутом" ішли пропрезидентські прихильники в цивільному з камінням і палицями.


18 лютого. МайданУкраїнська правда

15:10: За словами Турчинова, вони домовляються з Януковичем: щоб зупинити кровопролиття, спецпідрозділи мають припинити вогонь, а протестувальники – відійти назад на Майдан.

15:15: Учасники протесту знову контролюють будівлю КМДА. Вони вибили вікна з правого боку будівлі і проникли всередину. Підпалили покришки біля залізних воріт, що ведуть у двір мерії – там, на їхню думку, може перебувати "Беркут".

Майданівці відступають... але перемир'я не вийшло

15:20: Дорогою від АП до ВР Турчинов, за його словами, інформує керівників Самооборони про домовленість щодо перемир'я і як начальник Штабу нацспротиву дає наказ відступати до Майдану.

15:30: Закрито на вхід та вихід станції метро "Хрещатик", "Майдан Незалежності", "Арсенальна" та "Поштова площа".

15:45: На Інститутській учасники протесту відходять від Липської до Майдану – "Беркут" наступає на мітингарів. Спецпризначенці застосовують світлошумові гранати, зброю. Протестувальники кидають під ноги "Беркуту" пляшки з горючою сумішшю. Люди відступають спершу повільно, потім біжать. "Беркут" їх переслідує по Інститутській, активно стріляючи. І б'є гумовими кийками тих, хто лишається позаду.

"Навести порядок усіма засобами"

15:55: Голова СБУ Олександр Якименко і чільник МВС Віталій Захарченко закликають лідерів опозиції заспокоїти мітингарів і повернутися за стіл переговорів. Якщо до 18.00 "безлади не припиняться", силовики обіцяють "навести порядок всіма засобами, передбаченими законом".

16:00: Прес-служба регіоналів повідомляє: під час нападу на офіс партії на Липській померла людина – співробітник господарського відділу.

16:05: По Грушевського наступають спецпідрозділи, силовики розібрали основну барикаду і просуваються до Європейської площі. Самооборона Майдану та інші протестувальники, прикриваючись щитами, відходять до Майдану.

16:10: Рух Київського метрополітену повністю зупинено. Пасажирів просять покинути приміщення.

16:15: "Беркут" підійшов до барикад зі сторони Інститутської та Європейської площі. Силовики оточили Жовтневий палац. Зі сцени Майдану лунають заклики тримати оборону.

16:20: Відбувається екстрена передислокація активістів на Майдані з наметів у Будинок профспілок, штаби "Правого сектора" і Автомайдану.

16:30: Міліція розбирає барикаду на Інститутській, біля верхнього виходу зі станції "Хрещатик". Силовики під прикриттям бронемашини прямують до Майдану.

16:35: На Інститутській від Липської до готелю "Україна" на тротуарах безліч поранених протестувальників і силовиків. Працюють медики. Біля станції "Хрещатик" знаходять тіла двох загиблих цивільних людей літнього віку.

Найтяжче – попереду

16:45: Учасники протестів на Майдані розбирають бруківку. Зі сцени активісти та нардепи від опозиції закликають людей приходити на головну площу.

17:30: Рух метро зупинено постановою голови КМДА Макеєнка через "загрозу терактів". ДАІ обмежила в'їзд автотранспорту до Києва.

17:45: Генпрокурор Віктор Пшонка заявляє: відповідати за зіткнення в центрі Києва мають лідери опозиції. ГПУ, за його словами, вимагатиме "найсуворішого покарання як для тих, хто підбурював людей на сьогоднішню акцію, так і для тих, хто організовував і керував ними".

18:00: Зі сцени Олександр Турчинов просить мітингарів вивести за межі Майдану всіх неповнолітніх. В цей час сотні невідомих у цивільному перебувають зі спецпризначенцями на Липський. Очевидці стверджують, що там роздають пляшки з горючою сумішшю.

18:30: У Києві – транспортний колапс. Метро не працює, центр міста заблоковано, рух основними дорогами вкрай ускладнений через скупчення автомобілів. На шляхах 10-бальні багатокілометрові затори. Громадський транспорт безкоштовний і його робота продовжена на всю ніч. У крамницях Києва зникають хліб та найнеобхідніші продукти – люди все масово закуповують.

18:45: МВС повідомляє, під час зіткнень із мітингувальниками в центрі Києва загинуло 2 правоохоронців, 18 мають вогнепальні поранення, 22 – у тяжкому стані.

Штурм Майдану

19:45: Силовики почали штурм Майдану. Вони наступають на протестувальників із Інститутської під прикриттям водомету. Водночас на Хрещатику зі сторони Європейської площі силовики намагаються ламати барикаду, на якій стоять люди. У відповідь учасники протестів кидають каміння і феєрверки.

20:00: Протестувальники закидали пляшками з бензином БТР, який намагався протаранити барикаду з боку Європейської площі.

[media type="youtube" link="A_TAr–MbhEM"]

20:05: Проти протестувальників застосовують водомети з боку Інститутської. Температура повітря в Києві близько +2.

20:10: Кількадесят осіб у масках і касках зайшли до посольства Канади, що на Костьольній. На виклик "102" виїхала слідча оперативна група Шевченківського райуправління міліції. Втім, представник консульства сказав міліціонерам, що люди не чинять радикальних дій і "він сам із ними розбереться".

20:20: Біля Стели Незалежності горять намети протестувальників. Спецпризначенці в мегафони закликають жінок і неповнолітніх покинути Майдан, де міліція "проводить антитерористичну операцію".


18 лютого. Майданua.krymr.com

20:45: Арсеній Яценюк зі сцени звертається до Януковича з вимогою припинити наступ і оголосити перемир'я до ранку – тоді опозиція готова піти на переговори.

21:30: Силовики, які спустилися від Жовтневого палацу, відтіснили протестувальників і частково ступили на Майдан Незалежності.

22:00: Міліція перекрила в'їзд у центр Києва для будь-яких авто, крім тролейбусів та громадського транспорту.

22:45: У фракції "Батьківщина" заявляють, що нардеп, комендант Штабу нацспротиву Андрій Парубій перебуває в лікарні.

23:00: У прес-службах політсил повідомляють, що лідери опозиційних фракцій Яценюк та Кличко пішли на зустріч із Януковичем (їм доведеться чекати не менше 2 годин, перед зустріччю до них приєднається Олег Тягнибок).

23:20: На Майдані Незалежності, а також на Софіївській та Михайлівській площах згасло світло.

23:45: Бійці "Беркута" проводять чергову атаку з боку Європейської площі під прикриттям водомету. Самооборона Майдану стримує наступ і затримує одного силовика, його ведуть до сцени.

Близько двох десятків загиблих, сотні поранених

23:59: За інформацією МОЗ, під час протистояння цього дня загинуло 11 цивільних осіб, по медичну допомогу звернулася 221 особа, 114 госпіталізували. За інформацією МВС, кількість правоохоронців, загиблих 18 лютого, зросла до 7 осіб. По медичну допомогу звернулися 298 силовиків.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну