УКР РУС
» » Побиття дітей, дорослих і журналістів: докладно про ще одну добу масштабних протестів у Білорусі
Всі новини

Побиття дітей, дорослих і журналістів: докладно про ще одну добу масштабних протестів у Білорусі

Нова хвиля масштабних протестів після виборів у Білорусі. Силовики знову застосували проти мітингарів силу. Тож вони змінили свою тактику виступів - збираються маленькими групами. Та ховаються від ОМОНівців. Ситуацією у державі занепокоєний увесь світ. У п’ятницю її мають обговорити представники країн ЄС. Зустріч ініціювала Варшава. Як минула ще одна доба в Білорусі - розповість журналістка "5-го" Мирослава Танська.
Чоловіки, жінки, підлітки і подекуди навіть малі діти вже третій день поспіль виходять на протести в Білорусі. Вони не задоволені результатами виборів, які визначили нинішнього президента Олександра Лукашенка - переможцем. Укотре мітингарів намагалися розігнати. ОМОНівці використовували гумові кулі, сльозогінний газ і світлошумові гранати. Натомість деякі протестувальники у відповідь засвічували силовикам очі лазерами.
Машини, які сигналили на підтримку мітингів, силовики зупиняли, а водіїв били. Зокрема, у Гродні броньований автомобіль силовиків в’їхав у легковик. У ньому була родина з 5-річною дівчинкою. Нині вона перебуває у лікарні в тяжкому стані. ОМОНівці переклали вину на водія легковика. Загалом у медзакладах - близько двох сотень протестувальників. Затриманих - уже понад 5 тисяч. Серед них є троє громадян Польщі. Дипломати намагаються їх звільнити.
Активно били та затримували і журналістів. Напередодні ж була найбільша кількість нападів на працівників ЗМІ від початку протестів. Чи не більше за всіх постраждали представники незалежного видання країни "Тут.Бай". Упродовж дня їм перешкоджали фотографувати, зупиняли автомобілі з операторами, застосовували силу, ламали техніку та відбирали флешки. Постраждали також представники міжнародних видань Associated Press і ВВС. Попри те, що вони мали акредитацію та посвідчення, були в розпізнавальних жилетах. Правозахисники зазначають: силу до журналістів застосовували цілеспрямовано.
Найбільші демонстрації відбулися у столиці. Протестувальники зібралися в центрі, на Пушкінській площі. Однак, ОМОНівці розігнали людей. А саму площу перекрили. Частина демонстрантів згодом туди повернулася, але більшість перемістилися на околиці міста. Пересувалися невеликими групами. І ховалися від переслідувань міліції у дворах та під’їздах. Силовики ловили поодиноких людей та застосовували силу. Стріляли також по вікнах житлових будинків та використовували світлошумові гранати. Щоби захистити мітингарів, місцеві просять білорусів відчиняти двері у під’їздах і надавати там прихисток утікачам. Відгукуються не всі.
Сутички між правоохоронцями та мітингувальниками відбулися й у Вітебську, Бресті та Бобруйську. У Гродні розігнали людей, які просто сиділи поблизу Старого мосту. Ті намагалися сховатися в магазині, але за ними ввірвалися силовики. Всіх затримали. Влада ж тим часом заборонила продаж піротехніки. Пояснили - це для того, щоб захистити силовиків від протестувальників. У Мінську ж посадовці наказали прибрати символічний меморіал пам’яті загиблого напередодні демонстранта. Утім, до того місця люди й далі несуть квіти.
Сьогодні в Білорусі частково запрацював інтернет. Тож тепер громадяни можуть вільно поширювати інформацію. А у Фейсбуці небайдужі зібрали майже мільйон доларів - на підтримку репресованих білорусів. Ці гроші підуть на оплату штрафів мітингарів і їх лікування. Протести у країні тривають від 9-го серпня. Демонстранти вимагають провести нові чесні вибори та звільнити всіх затриманих активістів.
Мирослава Танська, "5 канал".

Ніч свободи: як проходили масові протести в Білорусі – фото

/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Наша Ніва
/ Belsat
/ @onlinerby
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Радыё Свабода
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Фото Tut.by
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ Наша Ніва
/ NEXTA
/ NEXTA
/ NEXTA
/ Радіо Свобода
/ Радіо Свобода
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну