УКР РУС
» » Pfizer, Sinovac чи російський "Спутник" – чим вакцинуватимуться українці
Всі новини

Pfizer, Sinovac чи російський "Спутник" – чим вакцинуватимуться українці

У лютому Україна може отримати вакцину від коронавірусу американсько-німецького виробництва Pfizer та BioNTech. Про це в інтерв'ю виданню "Лівий Берег" заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Сироватка може надійти в межах міжнародної ініціативи COVAX. Тим часом поки єдиний виробник вакцини, з яким Міністерство охорони здоров'я встигло домовитися, – китайська компанія "Сіновак". Напередодні з'явилися дані, що ефективність їхньої сироватки лише 50%, тоді як того ж Pfizer та BioNTech – більше 90%. То чому тоді українці вакцинуватимуться саме цим препаратом – дізнавалася Ірина Саєвич. 


Велика Британія, Ізраїль, США, більшість країн Європи – вакцинацію у світі почали проводити майже пів сотні країн. Роблять щеплення здебільшого американсько-німецькою сироваткою Pfizer/BioNTech. Україна ж поки уклала угоду лише з одним виробником. Вакцинуватимуть українців китайським "Сіноваком".

В Україну її привезуть у березні – так стверджує український посередник. Міністерство охорони здоров'я домовилося про поставку мільйона дев'ятисот тисяч доз.

Поки що китайська вакцина, як і всі інші, лише закінчує третій, останній етап клінічних випробувань. Для "Сіноваку" вони тривають у Туреччині, Індонезії, Бразилії. В останній заявили – ефективність вакцини лише 50%. На це одразу відреагував міністр охорони здоров'я.

"Якщо компанія не буде відповідати цим стандартам ефективності, яку ми заклали – не нижче 70%, і не буде діяти цей договір, то компанія відшкодує кошти в повному обсязі", – заявив Максим Степанов, чільник МОЗ.

Та інфекціоністи стверджують – проміжні результати досліджень свідчать, що вакцина ефективна.

"Усі вакцини, які зараз проходять дослідження: чи це китайська, чи це Pfizer, чи це AstraZeneca, вони всі захищають від важкого перебігу", – каже лікар-інфекціоніст, викладач школи охорони здоров'я НаУКМА Володимир Курпіта.

А це і є ключове завдання вакцини. Чому ж тоді показники ефективності Сіноваку в Бразилії 50 з лишком %, а в Туреччині – більше 90%? Бо досліджували різні фактори наскільки вакцина знижує рівень смертності, наскільки захищає від тяжкого перебігу захворювання й наскільки загалом від інфікування.

"100% - ефективність попередження смерті. Ефективність в попередженні важкого перебігу, госпіталізації і смерті - 92% якщо я не помиляюсь. Якщо ми говоримо про будь-який ковід-19: легкий перебіг, субклінічний перебіг, середньої тяжкості, тяжкий, летальний випадок, там іде 55%. Для мене це є прийнятні абсолютно цифри", – каже лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

Чому МОЗ обрало саме "Сіновак"? Кажуть: вели перемови з різними виробниками, але з китайцями домовилися найшвидше, з іншими досі це роблять. Та в держпідприємстві медзакупівлі стверджують інше: мовляв, МОЗ дозволило їм проводити закупівлі лише наприкінці грудня минулого року. І при цьому розпорядилися погоджувати кожен крок із міністерством. У результаті МОЗ затвердило лише одного виробника. Хоча нібито було кілька.

"В такому наказовому порядку міністр доручає ДП купити цю вакцину", – пояснила членкиня Комітету з питань здоров'я нації Ольга Стефанишина.

Купує україна вакцину не напряму у виробника, а через посередника. Компанію Лекхім. Міністр Степанов пояснює: на тому, щоби саме ця компанія була посередником, наполягав китайський виробник. Підтверджують це і у Лекхімі.

"Вони зверталися, але Синовак дав сигнал, що уповноваженим представником є компанія Лакхім. Всі питання щодо закупівель, доз, ціни, звертайтеся до них", – каже директор департаменту з розвитку групи компаній "Лекхім" Михайло Ренський.

Україна закупила в компанії мільйон дев'ятсот тисяч доз вакцини. Її постачатимуть двома частинами. Загалом Лекхім планує до березня завезти в Україну 5 мільйонів доз – більше не можуть, бо така квота виробника. Різницю пропонують закупити, зокрема, промисловим підприємствам для вакцинації своїх працівників.

"Скільки скажуть металурги, скільки скажуть хіміки, торгівля. Давайте заявки до 15 лютого. Об'єднуємо і розуміємо скільки. Десь резерв у 3 мільйони у нас є", – каже голова наглядової ради групи компаній "Лекхім" Валерій Печаєв.

Ціна – 504 гривні за дозу, якщо курс долара не зміниться. Зароблять на цьому, кажуть: лише 3-4%. Це приблизно 2 мільйони гривень. Але це лише на словах.

"Ми бачимо лише ціну досить таки високу, більше ніж 17 доларів, за вакцину, проте ми не знаємо, скільки лекхім отримав на цій вакцині прибутку. Інші країни купують вакцини на пряму у виробників", – пояснює виконавча директорка благодійного фонду "Пацієнти України" Інна Іваненко.

У благодійному фонді "Пацієнти України" кажуть: Валерій Печаєв, особистість відома за часів, коли міністром охорони здоров'я була Раїса Богатирьова.

У Лекхімі кажуть: цю інформацію поширили, щоби дискредитувати і компанію і міністра Степанова.

"З 12 по 14 рік, коли була Раїса Василівна, Лекхім не виграв ні одного тендера, ні одного", – переконує голова наглядової ради групи компаній "Лекхім"

Поки що компанія чекає на реєстрацію вакцини Сіновак у Бразилії, після цього зможуть зареєструвати її в Україні. Прогнозують - це станеться до 5 лютого. А вже наступного року хочуть і зовсім виробляти китайську вакцину в Україні. 

Ірина Саєвич. Ігор Костюк. "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну