УКР РУС
» » Перші щеплення від COVID-19: коли вакцину можна буде знайти в аптеках України
Всі новини

Перші щеплення від COVID-19: коли вакцину можна буде знайти в аптеках України

Але вже в травні наступного року нам усім стане легше дихати. Принаймні в цьому переконані в МОЗ. Прогнозують, що саме навесні коронавірус піде на спад. А пізніше ми геть про нього забудемо. Цьому сприятиме вакцина, переконані медики. До речі, Україні цього тижня погодили 8 млн безкоштовних доз. Ми їх отримаємо в межах проєкту COVAX.

8 млн доз вистачить 4 млн українців, бо вакцину треба колоти двічі. Першими її отримають медики, вчителі, правоохоронці та літні люди. А вже в аптеках вона з'явиться не раніше осені наступного року. А от британці першими почали імунізацію населення. Маргарет Кінан цього тижня виповнюється 91 рік, і вона – одна з перших у Британії, хто отримав сироватку. І це не єдиний випадок такого незвичного щеплення. Вакциною скористався й Вільям Шекспір. Як саме? Про це – у сюжеті "Підсумків тижня".
Дочекалися! 10 місяців напруженої роботи. І от нарешті. Вакцина проти коронавірусу в дії. Перша країна світу – Велика Британія – почала щеплювати людей від COVID-19. Цей день став для королівства святом. Його навіть назвали V-Day – День перемоги. А у планети з'явився шанс на порятунок від пандемії.

Бурхливими оплесками зустрічають 90-річну Маргарет Кінан. Спалахи камер та фотоапаратів для неї незвичні. Але тепер вона зірка. Ця мешканка Північної Ірландії стала першою вакцинованою проти коронавірусу людиною на планеті. Їй ввели сироватку компаній Pfizer и BioNTech. Жінка щаслива, радить усім не сумніватися та робити щеплення. Завдяки вакцинації вона нарешті побачить рідних. Майже весь 2020-й провела на самоті. Тепер не лише зустрінеться з рідними, а й відсвяткує свій день народження. Наступного тижня їй виповниться 91.

"Це дивовижно. Я взагалі не хвилювалася. Спочатку мені здалося, що це жарт, коли дізналася, що буду першою вакцинованою. Але я дуже рада, що це таки сталося. Тепер я в безпеці. І сподіваюся, щеплення допоможе не лише мені, а й іншим людям", – заявила Кінан.
Вакцина від коронавірусу5 канал / Час. Підсумки тижня Другим вакцинованим став Вільям Шекспір. Це 81-річний мешканець англійського графства Ворикшир. Цікаво, що щеплення зробили неподалік місця, де народився його тезка, один із найвідоміших драматургів та поетів Англії.

"Наше життя тепер буде інакшим, я переконаний у цьому. Вакцина змінить наші життя, і тепер усе налагодиться", – наголосив Шекспір. Одним із найстарших вакцинованих у Великій Британії став англієць Джек Воукс. Йому 98. Саме люди старшого віку, яким уже за 80, отримують ін'єкції першими. І передусім люди з дуже ослабленим імунітетом, адже вони в зоні ризику. Уже після них імунізуватимуть решту громадян та працівників будинків для літніх людей і медиків.

Хвилюються британці не дарма. Світом розлетілася новина про гостру алергічну реакцію на вакцину від коронавірусу. У двох працівників Національної служби охорони здоров'я після щеплення з'явилась алергія. З'ясувалося, що вони були алергіками. Цей факт одразу ж розвіяв сумніви щодо безпеки препарату.

"У деяких людей виникає алергічна реакція на вакцину. Звісно, це все дуже індивідуально, але
потрібно уважно стежити за процесом імунізації. Через те, що вакцину розробляли дуже швидко,
мало людей пройшли випробування. Це були тисячі, а зараз ми говоримо про мільйони осіб, яких
треба щепити", – зазначив керівник Інституту алергології та інфекційних захворювань Ентоні Фаучі.

Перші поставки вакцини уже прибули до Ізраїлю та Канади. Очікує на рятівну сироватку Південна Корея. Щеплення почнуть робити вже цього року.
Вакцинація5 канал / Час. Підсумки тижня "Завдяки вакцині ми уже наближаємося до успіху, але ми й надалі поки що маємо дотримуватися правил, щоби максимально себе убезпечити. Ми почнемо вакцинацію, і це одне з ключових завдань для нас", – заявив прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

А от Євросоюз не поспішає. Досі очікує на висновки європейської медичної комісії. Вона має визначити дієвість і безпечність вакцини компаній Pfizer и BioNTech. Водночас ЄС уже планує замовляти великі партії цієї та інших сироваток, щоб після отримання висновку негайно розпочати щеплення. Як і у Великій Британії, у світі пріоритетними для вакцинації стануть люди старшого віку та медики, які постійно працюють із хворими.

Попри те, що пріоритетні групи – це лише невелика частка населення, науковці зі Сполученого Королівства переконані: перша хвиля вакцинації лише у їхній державі допоможе уникнути госпіталізацій та смертей на 99%. Це означає, що люди які інфікувалися коронавірусом, перенесуть хворобу в легкій формі. А отже, можна буде розвантажити лікарні та зменшити кількість контактів із хворими. І тоді може розпочатися справжній спад хвороби в усьому світі.

"Велика Британія та решта країн світу зробили дуже багато всього, щоби захистити людей. Ми бачимо, що кількість хворих на коронавірус стрімко зростає, але вакцина може сповільнити цей процес", – зазначив британський прем'єр Борис Джонсон.

Препарат, яким вакцинують, є спільною розробкою американської та німецької компаній – Pfizer и BioNTech. Він дорожчий за інші розробки – приблизно 20 доларів за дозу. Для щеплення потрібно дві дози. А ще сироватку складно перевозити за температури -70 градусів. Нині компанія-виробник сама доправляє до лікарень препарат у спеціально виготовлених контейнерах.
Вакцинація5 канал / Час. Підсумки тижня Про високу ефективність своєї вакцини заявили ще дві компанії. Це американська Moderna та шведсько-британська AstraZeneca. Останню, до речі, можна зберігати при температурі звичайного холодильника, а вартість однієї дози – 5-7 доларів. У разі медичного схвалення вона стане найдешевшою у світі. На фінальному етапі випробування й американська Johnson&Johnson.

"Ми уже наближаємося до завершення останньої фази випробувань. Проводимо їх із 60 тис. добровольців. Ми працюємо навіть швидше, аніж планували, і сподіваємося презентувати вакцину уже на початку січня 2021 року", – розповів науковець компанії Johnson&Johnson Пол Стоффелс. Ті країни, які отримають вакцину, щеплюватимуть пріоритетні групи до весни 2021 року. І лише після цього вакцинуватися зможуть усі решта. Українці отримають вакцину не раніше квітня. Але навіть до цього часу, аналізують у Міністерстві охорони здоров'я, кількість інфікованих знижуватиметься. Але не слід вважати, що вакцина – це стовідсоткове спасіння. Вона справді може поліпшити ситуацію, але повністю знищити вірус не вийде. Традиційно на винайдення препарата йдуть роки. А цього разу вакцину шукали 10 місяців. А отже, багато чого залишається недослідженим. Зокрема, й те, наскільки довго препарат діятиме – три-чотири місяці чи пів року. Тому і досі невідомо, коли ж треба робити повторне щеплення.

А ще коронавірус уміє стрімко мутувати. Нині науковці нарахували щонайменше 7 його видів. Той, що нині лютує в Європі, відрізняється від початкового, який прийшов із Китаю. Перший вуханський штам вдалося локалізувати в Азії. А от у Сполучених Штатах, де найбільше нових хворих, нині понад 6 млн – уже зовсім інший штам. Залежно від регіону коронавірус має різні особливості. І до нових різновидів, як і до нових штамів грипу, потрібно розробляти іншу вакцину. Мирослава Танська, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну