УКР РУС
» » Світова індустрія розваг ніби завмерла: про культурне і політичне життя 2020 року під час пандемії COVID-19
Всі новини

Світова індустрія розваг ніби завмерла: про культурне і політичне життя 2020 року під час пандемії COVID-19

Під час різдвяних і новорічних свят багато людей відчули і відчувають досі, що немає нічого кращого, ніж живе спілкування з рідними і близькими. Минулий рік нас дуже віддалив фізично одне від одного і зробив телефони, гаджети і комп'ютери нашими незамінними помічниками у спілкуванні.  Ми ходили на зустрічі у віртуальні бари, відвідували театри онлайн і вирушали у 3D-тури. Ми не побачили сотні фільмів, які мали вийти в прокат і не відвідали десятки фестивалів, які традиційно відбувалися щороку. Можна сказати, що вся світова розважальна індустрія торік наче завмерла. Коронавірус позбавив нас звичних емоцій і вражень. Ну і чимало серйозних політичних заходів теж не відбулися у світі.  Лідери країн і світові знаменитості перебували на самоізоляції, не всі, на жаль, здолали недугу. Протягом року у "Підсумках" ми всіх їх згадували. Кореспондент "5 каналу" Христина Катарина уважно стежила за культурним і політичним світовим життям 2020-го року. Тож погляньмо, чого нас позбавила пандемія і як змінився уражений коронавірусом світ.
Принц Великої Британії Вільям та його батько Чарльз, князь Монако Альбер, спадкоємиця шведського престолу Софія та її чоловік – принц Карл Філіпп. У 2020-му "корону" носили не лише монархи й володарі "блакитної крові". Дональд Трамп, Еммануель Макрон, Борис Джонсон, Мадонна, Том Генкс, Антоніо Бандерас і співачка Пінк – це не всі світові знаменитості і політики, яких "коронувала" пандемія. Вберегтися від підступного вірусу не допомогли ані титули, ані статки.
Світова індустрія розваг ніби завмерла: про культурне і політичне життя 2020 року під час пандемії COVID-19

Співачка Пінк Фото: 5 канал / Час. Підсумки тижня

Мадонна Фото: Shutterstock

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон Фото: 24tv.ua
Епідемія нагадала стару істину: перед хворобою, як і перед смертю, всі рівні. Недуга забрала життя королеви Південної Африки та 86-річної принцеси Іспанії Марії Терези. Від ускладнень через COVID-19 помер японський дизайнер і модельєр Кендзо Такада, засновник бренду Kenzo.
Кензо Такада у ЛьвовіShutterstock Боротьбу з вірусом програв і знаменитий південнокорейський режисер та лавреат престижних кінопремій Кім Кі Дук. Йому було 59.
Кім Кі ДукShutterstock Недуга паралізувала індустрію культури та розваг. Пандемія змусила замовкнути італійську "Ла Скала" та легендарний Бродвей. Венеція і Ріо-де-Жанейро відмовилися від традиційних карнавалів. Через коронавірус у світі скасували престижні автосалони, довгоочікувані концерти й культові фестивалі. Октоберфест, приміром, не відбувся вперше за 70 років. Через COVID-19 кожен 8-й музей у світі може не відкритися, застерігає ЮНЕСКО. Та хоч епідемія і залишила діячів мистецтв без хліба, поцупити видовища вона не змогла. Один за одним світові кутюр’є влаштовували віртуальні покази мод. Музеї та галереї – 3D-тури своїми залами, а театри й опери транслювали відомі вистави онлайн.
Виступ зірок на карантині5 канал / Час. Підсумки тижня Від Білого дому до Лувру, від Віденської опери до нью-йоркського Метрополітену – десятки храмів мистецтва відкривали свої залаштунки на екранах. Фанатів не обділили і світові зірки музики: з імпровізованих сцен удома виходили з концертами у прямий етер. А от великому спорту довелося скрутніше. Бо в онлайн змогли перенести хіба що марафони. Натомість низку командних ігор або проводили перед порожніми трибунами, або відтермінували. А деякі спортивні першості взагалі скасували. Наприклад, Чемпіонат світу з хокею, Гран-прі Формули-1 у кількох  країнах та Євро-2020. За підрахунками ФІФА, коронавірус спустошив гаманці футбольних клубів більш як на 14 мільярдів доларів. Стадіони і спорткомплекси перетворювали на польові шпиталі. Замість швидкісних болідів на автодромах "Формули-1" розміщували ліжка для інфікованих. Директор Мексиканського інституту громадської безпеки Зоя Робледо каже: "Цей автодром використаємо для медперсоналу, розмістимо на ньому ліжка й обладнання, необхідне для боротьби з коронавірусом. Ми завжди наполягаємо на тому, щоби відкривати якнайбільше палат для інфікованих. Там, де відбуваються перегони, ми створимо 8 відділень для пацієнтів". Із глядачами чи без – Олімпіада-2020 таки відбудеться – обіцяють організатори. Головну спортивну подію року проведуть 2021-го, навіть якщо пандемія не вщухне. Про це домовилися влада Японії та Міжнародний олімпійський комітет. Дотепер Олімпійські ігри скасовували через світові війни, але жодного разу не переносили. До Літньої Олімпіади Токіо готувався декілька років. Змагання мали стати символом відродження Японії після руйнівного цунамі 2011-го. Тепер же ними хочуть ознаменувати перемогу над вірусом. Кількість спортсменів не скорочуватимуть, але після приїзду вони перебуватимуть на карантині та що чотири дні здаватимуть тест на COVID-19. Олімпійський комітет також пообіцяв забезпечити учасників вакциною. Перенесення Олімпіади коштуватиме організаторам майже 3 мільярди доларів. Томас Бах, президент Міжнародного олімпійського комітету, говорить: "Спортсмени з усього світу житимуть разом – в Олімпійському містечку. На жаль, цього разу термін їхнього перебування, можливо, доведеться скоротити. Ми також запровадимо необхідні карантинні правила, щоб уберегти атлетів, але водночас хочемо дати їм змогу сповна відчути дух Олімпіади".
На карантин пішло кіно. Світ не побачив престижних фестивалів у Каннах, Торонто і Карлових Варах. Культурне затишшя перервав лише Венеційський кінофест – перша масштабна подія наживо від початку пандемії. Без натовпів папараці, шанувальників і традиційних дефіле червоною доріжкою, але з температурним скринінгом. Головним аксесуаром зірок стали маски – захисні, не венеційські.
Прийдешній Берлінале у 2021-му може відбутися віртуально. А от культовий "Оскар" вирішили таки провести наживо. Для цього церемонію нагородження перенесли з лютого на квітень. Через пандемію змінили й правила: вперше до конкурсу допустять фільми, які побачили світ онлайн. Дотепер на золоту статуетку могли претендувати лише стрічки, які крутили в кінотеатрах Лос-Анджелеса щонайменше тричі на день упродовж тижня. Втім деякі американські кіномережі заявили: можуть збанкрутувати вже на початку нового року.
Кінофестиваль "Оскар"5 канал / Час. Підсумки тижня Запах попкорну, коментарі із задніх рядів та шурхіт відвідувачів, які в темряві навпомацки шукають свої місця. Незабаром ці речі можуть назавжди відійти в минуле. Через карантин у світі закрилися більшість кінотеатрів. А в мас-медіа заговорили про смерть храмів кіно. Їм на зміну приходять стрімінгові платформи. Дедалі більше світових кіностудій та компаній створюють сервіси для трансляції фільмів і серіалів. А Warner Brothers стане першою компанією, нові стрічки якої виходитимуть одночасно, як на великих екранах, так і на екранах ґаджетів. На сайті відеосервісу вже з’явився супергеройський екшн "Диво-жінка 1984". Коронавірус поставив кіновиробництво на паузу. На початку пандемії Голлівуд заборонив знімати еротичні сцени – через відсутність соціальної дистанції. А згодом роботу над блокбастерами взагалі припинили. На знімальні майданчики актори й колективи повернулися лише влітку. Найгучніші прем'єри, серед яких і 25-та частина бондіани, довелося перенести на пів року, а то й рік. Без роботи залишилися майже 200 тисяч працівників Голлівуду. За попередніми підрахунками, пандемія може коштувати світовій кіномайстерні понад 20 мільярдів доларів. Продюсер Джеффрі Катценберг говорить: "Попри всі негаразди, я вірю, що Голлівуд воскресне. Знімальний процес відновиться, прем’єри покажуть на великих екранах. Звичайно, наше життя та умови роботи зміняться. Але ми творчі люди, і щось вигадаємо". Майже рік культурного локдауну – й усі відчули, наскільки нам потрібні живі враження та емоції. Жодна віртуальна реальність не може передати ревіння трибун під час футбольного матчу, ритми запальної сальси з карнавальних вулиць чи вишукане оперне бельканто. Тож попри пандемію, спорт і мистецтво готуються до воскресіння. Атлети тренуються перед Олімпіадою, музеї – оновлюють виставки, а кіномайстри вже почали знімати псевдодокументальну комедію про події нелегкого 2020-го. Христина Катарина, "Підсумки року" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну