УКР РУС
» » Розумний будинок: що це таке та чи готові до такого українці
Всі новини

Розумний будинок: що це таке та чи готові до такого українці

Чи помітили ви, наскільки цифровим стало наше життя? Гаджеталізованим, як тепер кажуть. Голосові помічники говорять нам з автівок, розумні годинники вимірюють пульс, фітнес-трекери пропонують розім’ятися у певний час. А українські розробники цього року дійшли вже до розумних офісів. Коли у приміщенні вимірюється не лише температура, а рахується кількість людей і те, чи дотримуються вони дистанції. Ці системи можуть викликати електрика, якщо пошкоджені мережі, або пожежника, якщо є задимлення. Такі надсучасні технології можуть стати частиною й вашого життя. Приміром, для того, щоб відкрити під’їзд, не треба шукати в кишенях ключі, які постійно губляться. Двері можна відкрити за допомогою вашого смартфона. Як додати мізків своєму будинку – у сюжеті "Підсумків тижня".

Олег нещодавно заселився до нової квартири. Вирішив, що хоче її зробити "розумною", бо сам працює в компанії з продажу систем безпеки й розставив по всіх кутках датчики розумного дому. Команди цим пристроям Олег дає через додаток у телефоні. Усе це без дротів. Якщо хтось захоче потрапити до квартири, додаток одразу надішле сповіщення та відео вторгнення.

Та розумні технології допомагають не лише з безпекою, а й із комфортом. Керувати можна навіть струмом у розетках.


Розумний будинок5 канал / Час. Підсумки тижня



В іншому житловому комплексі в Києві розумним зробили весь будинок. Поки почали лише із входу. Ключем у додатку в телефоні двері можна відкрити дистанційно. Тимчасовий мобільний ключ можна відправити кур'єру або гостю як посилання смс-кою чи в месенджері. Керувати цими пристроями з кожної окремої квартири мешканці можуть через один додаток.

"Більш ніж 3 тисячі датчиків на ринку різних виробників. Але всі вони можуть співпрацювати в нашій екосистемі. Ми в межах розумного дому ОМО закриваємо можливості цілого будинку, наприклад, входи, також можливості розумного дому всередині квартир", – зазначив маркетинг-директор компанії OMO Назар Беген.

А ще в ньому можна налаштовувати послідовність дій, якщо раптом у квартирі прорве трубу.


Розумний будинок5 канал / Час. Підсумки тижня



"Наливаємо воду, опускаємо датчик. У цей момент спрацював датчик води. Прийшло сповіщення. Цей датчик увімкнув сценарій перекриття одним краном. Він працює настільки безшумно, що ви цього не почули", – пояснив Беген.

Можна також керувати розумним карнизом і стежити за вологістю у приміщенні.

"Поставити автоматичний сценарій і за нижчої вологи у вас буде вмикатися зволожувач", – додав Беген.

В одному додатку можна підключити датчики, наприклад, із квартири й заміського будинку. Розумними, виявляється, можуть бути й ліхтарі. Вперше розумне освітлення "Джубі" встановили грантовим проєктом у селі Вовчків на Київщині. Там не було освітлення з часів Чорнобильської катастрофи. Ліхтарів у селі 65 штук. Кожен можна налаштовувати з ноутбука – просто з одеського офісу. Ліхтар споживає вдвічі менше струму. Заощадити допомагають і налаштування – за спеціальним календарем із затемненням тоді, коли вулицею ніхто не ходить.


Розумний будинок5 канал / Час. Підсумки тижня



А це пристрої для зчитування лічильників одеських розробників. Заміри можна робити на водомірах, лічильниках тепла, електрики та газу. Отримує їх компанія-розпорядник. Тепер контролерам не треба обходити кожну квартиру. Систему випробовують на 11 тисячах квартир у місті Южне на Одещині.

Не лише для окремих квартир, а й для великого бізнесу. Розумні технології допомагають боротися і з коронавірусом. Є і альтернатива – камера із термоспостереженням. Раніше таке використовували на підприємствах, тепер охоче розкуповують власники торговельних центрів і офісів.

Технології розумного будинку перебралися й на вулиці. Сквер у Києві обладнали "розумними" гірляндами. Керують ними через комп'ютер. Можна змінювати не лише колір, а й малюнок мерехтіння. А якщо щільно розвісити гірлянди, на них як на екрані можна показувати відео. Італійські гірлянди можна переключати просто з телефона – обрати зі списку візерунків улюблений. Або намалювати свій і узгодити переливи кольору з піснею.

Марія Писаренко, Сергій Клименко, Іван Лємєхов, Валентин Стрельцов, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну