УКР РУС
» » Вакцина від коронавірусу: коли українцям на неї чекати та скільки вона коштуватиме
Всі новини

Вакцина від коронавірусу: коли українцям на неї чекати та скільки вона коштуватиме

Вакцина від коронавірусу приїде в Україну не раніше середини весни 2021-го року. Про це "5 каналу" повідомив лікар-імунолог, голова Національної технічної групи з імунопрофілактики Федір Лапій. За його словами, йдеться про закупівлі доз різних іноземних виробників за кошти з держбюджету. Це 2 з половиною мільярди гривень, які заклали в бюджеті на наступний рік. Водночас в МОЗ додали влітку Україна отримає 8 мільйонів доз препарату безкоштовно – через механізм глобального доступу до вакцини проти COVID-19. Перші дози препарату отримають групи ризику – військовослужбовці, медики та літні люди в соціальних будинках та інтернатах.

Україна буде з вакциною проти коронавірусу. Щоправда, станеться це не так швидко, як розраховують українці. Перші дози для груп ризику приїдуть до нас лише всередині весни 2021-го.

Медики, працівники соціальної сфери, військовослужбовці та люди з хронічними хворобами, яким за 60. У МОЗі визначилися, хто першим отримає вакцину від коронавірусу. 8 мільйонів доз отримають безкоштовно через систему глобального доступу до вакцини – COVAX.

"Ми маємо цифру, яку затвердили сьогодні на штабі. 20 мільйонів 751 тисяча людей. Це ті люди, яких ми хочемо і будемо старатись охопити щепленням проти коронавірусної хвороби. Нам прийшло запрошення подати заявку на безкоштовну кількість доз вакцини, яка рівнозначна 20% населення. Тобто 8 мільйонів доз вакцини Україна отримає безкоштовно", – каже Віктор Ляшко, головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я.

Безкоштовно щепляться 4 мільйони людей, адже дозу потрібно вводити двічі. Вакцина для них надійде влітку. Раніше – навесні для ще 16 мільйонів українців вакцину куплять коштом держави. На це уряд запланував 2 з половиною мільярди гривень. Ті, хто не входить до груп ризику, зможуть придбати вакцину проти COVID-19 в аптеках. Там вона може з'явитися за кілька місяців.

"Якщо говорити про те, що наприклад буде або за державний бюджет, або зайде на приватний ринок України, тут можуть бути всі виробники. І американські, і європейські, чи китайські. Раніше, ніж друга половина весни, сумніваюся. Бо тут питання в реєстрації", – каже Федір Лапій, голова Національної технічної групи з імунопрофілактики.

Реєстрація нової вакцини – тривалий і дороговартісний процес, пояснюють фахівці. Через те поставки препаратів затягуються.

"Зроблено законодавство, яке дозволяє суттєво терміни реєстрації цієї вакцини в Україні. Щоб вона щонайшвидше попала до громадян", – каже Михало Радуцький, голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації.

А от опитані нами українці до щеплення від COVID-19 ставляться обережно.

"Надто нова. Якщо легко перехворів, то можливо і не варто. Я вже хворіла", – говорить жінка.

"Я вже перехворіла. Було неважко мені. А якщо старше, то так", – каже інше жінка.

Принагідно у МОЗ закликають не забувати щеплюватися і проти інших хвороб. Вакцини від яких є в Україні. Анонсують: незабаром до національного календаря обов'язкових щеплень включать і захист від пневмококової інфекції. Тож щепитися проти цієї недуги можна буде безоплатно.

Ганна Рибалка, Ігор Костюк, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну