УКР РУС
» » Вакцина проти коронавірусу: який з препаратів отримає Україна та чи є умови для зберігання
Всі новини

Вакцина проти коронавірусу: який з препаратів отримає Україна та чи є умови для зберігання

Наприкінці грудня Україна знатиме, яку саме вакцину отримає безплатно за механізмом глобального доступу до вакцин – COVAX. Про це в коментарі "5 каналу" повідомив керівник Центру громадського здоров'я Ігор Кузін. Йдеться про 8 мільйонів доз для груп ризику. Нині ініціатива COVAX ще не ухвалила рішення, препарати яких виробників отримає Україна. Це може бути вакцина американських, європейських або китайських виробників. Деякі з цих препаратів потребують особливих умов зберігання. До мінус 20, або й мінус 70 градусів за Цельсієм. Чи є такі умови в Україні – кореспондентка "5 каналу" Ганна Рибалка дізнавалася.
Медсестра кабінету щеплень показує холодильник із вакциною. Зберігати ці препарати необхідно за чітко визначеної виробником температури. "Звичайна вакцина в нас зберігається від 2 до 8 градусів. Це в нас спеціально прописано", – каже Людмила Погребняк, медична сестра кабінету щеплень. Чекають тут і на вакцину від коронавірусу. Щоправда, як і де зберігати її, ще не знають.
"Ще не отримано. Нема чого ділити", – каже Людмила Погребняк, медична сестра кабінету щеплень.
Напередодні київський голова похизувався: столиця вже розпочала готувати логістичну базу для прийому антиковідної вакцини. А за потреби – готові закупити додаткове обладнання. Представники комунального підприємства, на яких поклали обов'язки щодо зберігання вакцини, розтлумачують: їхні потужності обмежені. "У всьому світі немає, де їх зберігати. Тому що ті холодильники, це є на виробнику. Можливо, в лабораторіях. У нас є розроблена система доставки вакцин з аптечної бази комунальної мережі "Фармація", де є велика кімната-холодильник, яка забезпечує дотримання температурного режиму від 2 до 8 градусів тепла", – каже Олександр Ломака, завідувач аптеки комунальної мережі Києва.
У Міністерстві охорони здоров'я пояснюють – на ринку є три види вакцин проти коронавірусу. Вони відрізняються вимогами щодо зберігання. Наприклад, вакцина компанії "Пфайзер" має зберігатися за температури мінус 70 градусів за Цельсієм. Американська "Модерна" – за мінус 20. Одразу кілька інших виробників, наприклад, британська "Астразенека", американська "Новавакс" та китайська "Сіновак" – виготовили препарат, для якого прийнятний інший холодовий режим – плюс 2-8 градусів.
"На мінус 70 в нас найменше є можливості, або виникає найбільше складнощів. Тільки в лабораторній мережі є така кількість або такі температурні режими. Одноразово ми можемо розраховувати, що ми можемо отримати 60-70 тисяч доз на національному рівні. Питання вакцинації на рівні областей – це будуть дуже великі витрати і логістично, і інфраструктурно", – каже Ігор Кузін, директор Центру громадського здоров'я. Найприйнятніший варіант для України, кажуть у Центрі громадського здоров'я, – це препарат для щеплення, який можна тримати в холодильниках, що є в кожній амбулаторії. Й у великих містах, і в райцентрах. Доправлятиме його до регіонів державне підприємство "Укрвакцина".
"Це майже 12 мільйонів доз на рівні національному. І 6,8 мільйонів доз на рівні областей. Тому він зараз розглядається як найоптимальніший. З точки зору як логістики, так і забезпечення холодового ланцюга", – говорить Ігор Кузін, директор Центру громадського здоров'я.
"З 11-ти вакцин, які зараз перебувають на третій фазі клінічних досліджень, лише одна потребує зберігання при мінус 70 градусах. При температурі кріозаморозки. І ця вакцина не входить у механізм COVAX. В рамках COVAX вона точно не надійде. Найбільш ймовірно, що це буде вакцина "Астразенека". Вона не потребує зберігання при мінус 80, 70", – розповідає Федір Лапій, лікар-імунолог, голова Національної технічної групи з імунопрофілактики. Яку саме вакцину отримає Україна безкоштовно за механізмом COVAX – стане відомо наприкінці грудня. Крім того, Україна веде перемови з виробниками про закупівлю препаратів коштом держбюджету. Для цього на наступний рік передбачили понад 2,5 мільярди гривень. Загалом, за цими двома програмами щепитися зможуть 20 мільйонів українців. Початок анонсують на середину весни. Ганна Рибалка, Анна Кудрявцева, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну