УКР РУС
» » Старт масового щеплення проти COVID-19: як почувається перша вакцинована 90-річна британка
Всі новини

Старт масового щеплення проти COVID-19: як почувається перша вакцинована 90-річна британка

У Великій Британії розпочалося масове щеплення проти коронавірусу. Поки лише для пріоритетних груп. Про перших вакцинованих та непереборні емоції у країні розповість кореспондентка "5 каналу" Мирослава Танська.
90-річну мешканку Північної Ірландії Маргарет Кінан зустрічають бурхливими оплесками. Рано вранці, о пів на сьому за місцевим часом її вакцинували препаратом проти коронавірусу. Вона стала першою людиною на планеті, якій зробили таке щеплення. Жінці ввели сироватку компанії "Пфайзер" та "Біонтек". Маргарет радіє. Але не тому, що стала першою. Вона щаслива, бо завдяки цьому нарешті побачить своїх рідних. І разом із ними зможе відсвяткувати свій день народження. Наступного тижня їй виповниться 91. "Це дивовижно. Я взагалі не хвилювалася. Спочатку мені здалося, що це жарт, коли дізналася, що буду першою вакцинованою. Але я дуже рада, що це таки сталося. Тепер я в безпеці. І сподіваюся, щеплення допоможе не лише мені, а й іншим людям", – каже Маргарет Кінан, перша вакцинована проти коронавірусу.
Сполучене Королівство стало першою державою, яка почала масову вакцинацію проти COVID-19.
"Служба охорони здоров'я Великої Британії завжди успішно проводила імунізацію. Для нас це буде не вперше, а отже, ми впораємося, я впевнений", – каже Саймон Стівенс, голова національної служби охорони здоров’я. Другим вакцинованим став Вільям Шекспір. Це 81-річний мешканець англійського графства Ворікшир. Цікаво, що сталося це неподалік місця, де народився його тезка, один із найвідоміших драматургів та поетів Англії. "Наше життя тепер буде інакшим, я переконаний у цьому. Вакцина змінить наші життя, і тепер усе налагодиться", – каже Вільям Шекспір, другий вакцинований проти коронавірусу. Передусім ін'єкції отримають люди, старші 80 років. Медики працюватимуть швидко. Адже термін придатності сироватки – лише 5 днів. До того ж зберігати і транспортувати препарат необхідно за температури щонайменше мінус 70 градусів. "Ось він, день-V, так званий день перемоги, настає. Коли ми розгорнемо процес масової вакцинації в усій Британії. Це початок кінця пандемії. Звісно, ще доведеться боротися та дотримуватися звичних правил, але зараз ми вже бачимо світло наприкінці цього страшного тунелю", – говорить Метт Генкок, міністр охорони здоров’я Великої Британії.
Вакцина вводиться двома ін'єкціями. Їх роблять із різницею в 21 день. Щеплювати людей з групи ризику в Британії планують до весни. І лише з травня препарат стане доступним для решти населення. Але поки що радіти рано, переконаний британський прем'єр.
"Ми не можемо дозволити собі зараз розслабитися. І основний заклик, який я хочу донести до кожного: вакцина – це прекрасно. Ми можемо нарешті увійти в новий етап, але потрібно завжди думати про своє здоров'я", – наголошує Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії. До Великої Британії доставили 800 тисяч доз вакцини проти коронавірусу. Охочих зробити щеплення чимало. "Перед вакцинацією з пацієнтами потрібно розмовляти і намагатися їх заспокоїти, щоби вони менше хвилювалися. Пояснювати, якщо їх щось турбує. Технічно ми просто зробимо укол голкою, а от психологічно – це дуже велике навантаження", – розповідає Наомі Волш, медична працівниця. Загалом Сполучене Королівство замовило 40 мільйонів доз препарату. Цього вистачить, щоби захистити третину мешканців країни. Ця ситуація – унікальна для всього світу. Адже традиційно такі препарати перевіряють роками, перш ніж пустити їх у масове виробництво. Але спільній німецько-американській компанії знадобилися для створення вакцини проти коронавірусу всього 10 місяців. Мирослава Танська, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну