УКР РУС
» » Мільярдні збитки і ризик закриття: торгові мережі підрахували, у скільки їм обійшовся карантин
Всі новини

Мільярдні збитки і ризик закриття: торгові мережі підрахували, у скільки їм обійшовся карантин

Мільярдні збитки і ризик закриття – торгові мережі підрахували, у скільки їм обійшовся "карантин вихідного дня", й звернулися до Кабінету Міністрів, аби посилення карантину не застосовували до торговельно-розважальних центрів. Навели аргументи, що ризик інфікуватися в торгових центрах не високий. Тим часом в уряді роздумують над двотижневим локдауном на новорічні свята. Як на це реагують підприємці, знає кореспондентка "5 каналу" Ірина Саєвич.

До карантину в цьому магазині натуральної косметики від відвідувачів не було відбою.

Тепер клієнтів чекають наче свята – відвідуваність у деяких магазинах впала у 5 разів. Та справжнім ударом, кажуть у мережі, став карантин вихідного дня.

"Якщо говорити про карантин вихідного дня, то втрати були практично в половину. Більша частина продажів у ритейлі відбувається у вихідні дні. На сьогодні питання стоїть буквально виживання бізнесу, тобто навіть не стоїть питання прибутку, бо ми працюємо у мінус порівняно з попереднім роком. На кінець першого локдауну ми вийшли з показником -35%", – каже Юрій Сургай, гендиректор українського представництва виробника натуральної косметики.

Вихідні – найприбутковіший період для торговельних мереж. На них припадає від 40 до шістдесяти відсотків заробітку, підрахували в ТРЦ. Тож бідкаються: у карантин вихідного дня втрачають значні кошти.

Скаржаться на збитки не лише ті, хто орендує приміщення для свого бізнесу, а ті, хто ці приміщення здає. Це столичний Даринок і порожніх торговельних площ тут побільшало.

"Перший час після введення карантину вихідного дня ми отримали десятки заяв про те, що люди не бачать іншого шансу, крім як закрити свій бізнес, припинити свою діяльність", – говорить Єгор Верлоченко, гендиректор маркет-молу "Даринок".

Скільки ж загалом торговельним мережам коштував "карантин вихідного дня"?

"За от цей місяць чи три пари вихідних, коли зараз буде "карантин вихідного дня", роздрібні мережі втратять до 15 мільярдів свого прибутку. А торговельні центри – це приблизно 2 мільйони гривень недоотриманих доходів. І відповідно, якщо порахувати, що в Україні є близько 300 ТРЦ, то це десь близько 5 мільярдів", – каже Артем Шлапак, засновник клубу торговельних центрів України.

Тож низка українських ТРЦ звернулися до Кабміну, аби їм дозволили працювати на вихідних. Запевняють – за дотриманням протиепідемічних заходів ретельно стежать. І вважають, що ризик інфікуватися там навіть нижчий ніж, у транспорті.

"Ми наполягаємо на тому, щоб влада зачиняла ті сфери, які є ризикованими для людей, а ті сфери, які є більш безпечними, вони повинні працювати з посиленим контролем від влади", – вважає Артем Шлапак, засновник клубу торговельних центрів України.

Та в уряді переконані, повний локдаун на вихідні справді допоможе знизити ризик інфікування. Але наскільки? Перших підрахунків лише очікують.

"Не можливо на наступний день після карантинних обмежень побачити відповідне зменшення хвороби. Результат ми очікуємо щонайменше за 2 тижні після справді проведеного карантину вихідного дня. Хочу наголосити, що всі ці обмеження – наша життєва необхідність", – говорить Максим Степанов, міністр охорони здоров'я України.

Ба більше, міністр культури запропонував запровадити 2-тижневий локдаун у період новорічно-різдвяних свят. Та підприємці просять, якщо і запроваджувати жорсткий карантин, то в січні, а не грудні.

"Магазини відпрацюють передноворічний піковий період і принаймні, можливо, зможуть хоч якось відбити ті витрати, які ми отримали впродовж року. Якщо ж це прийдеться на передноворічні продажі, це буде дуже сильний удар по всіх бізнесах", – каже Юрій Сургай, гендиректор українського представництва виробника натуральної косметики.

Чи введуть таки повний локдаун і коли скасують "карантин вихідного дня", питання поки відкрите.

Ірина Саєвич, Олександр Химич, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну