УКР РУС
» » Низка закладів можуть закритися через подовження карантину вихідного дня – що думають експерти про ініціативи влади
Всі новини

Низка закладів можуть закритися через подовження карантину вихідного дня – що думають експерти про ініціативи влади

У вихідні з локдауном заклади громадського харчування втратили 27% від тижневого обігу. Про це свідчать дані дослідження компанії Poster, яка аналізує операційні дані п'яти тисяч закладів України. Усього за тиждень обіг кафе та ресторанів упав на 10% порівняно з попереднім тижнем. Аналітики вважають, що подовження карантину вихідного дня спричинить хвилю закриття закладів, яким ледь вдалося відновитися після карантину навесні. Якщо ж Україна запровадить кількатижневий локдаун – уряд має забезпечити підприємцям податкові канікули та дотації на час карантину, вважають економісти. Деталі дізнавалися журналісти "5 каналу".


"Ми дуже любимо своїх гостей. Їх у нас дуже багато", – каже директорка ресторану Мар'яна Лучинська.

Але лише з понеділка по п"ятницю. Цей ресторан на березі Дніпра, як і решта закладів харчування, в суботу та неділю – буде на замку через постанову уряду.

"Субота та неділя – це найбільш сприятливі дні для заробітку і для людей, які мають більше часу, змогу прийти з дітьми. вони не розуміють, чому вони можуть приходити у понеділок, вівторок, середу.... Дотримуючись усіх карантинних вимог і чому вони не можуть прийти до нас у вихідний день", – каже Мар'яна Лучинська.

Про збитки під час карантину вихідного дня говорять і працівники торгівлі. Скаржаться – малий бізнес іще не оклигав від першої хвилі карантину.

"Риночні працівники чекають цих вихідних днів. в мене от дитячий трикотаж. дітки вчаться, дітей треба одягати. вся маса покупців до нас приходить тільки в вихідні дні", – каже підприємиця Валентина. 

Підприємці кажуть – вони ладні погодитися на кількатижневий локдаун. Але за умови, якщо влада пояснить – що конкретно зробить за час обмежень – і як саме це поліпшить ситуацію з коронавірусом. А ще – чекають від уряду на дотації для підприємців та звільнення від податків на час простою.

Кредитні, податкові та регуляторні канікули. Пакет пропозицій, спрямованих на підтримку бізнесу під час карантину, скерували уряду економісти. Якщо Кабмін зважиться на довший локдаун – тоді бізнес має розраховувати на дотації з ковідного фонду.

"Це механізм, який дозволить не виплачувати кредити за той період, коли підприємства не можуть працювати. Причому банки не постраждають. Податкові канікули це в першу чергу для фізичних осіб-підприємців. А також ми пропонуємо податкові канікули з податку на землю і нерухомість. І регуляторні канікули – це обмеження будь-яких перевірок. І відтермінування раніше нарахованих штрафів", – пояснює економіст, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи Валерій Пекар.

А от співголова Ради коаліції Реанімаційний пакет реформ Юлія Кириченко пояснює, що бізнесу треба роз'яснювати, для чого вводять ті чи інші обмеження.

Економісти вважають – влада має надати підтримку бізнесу щонайменше на три найближчі місяці. Тим часом карантин вихідного дня діятиме принаймні до 30 листопада. У його ефективності сумніваються й медики.

"Це здається така декоративна міра. Як це може принципово змінити статистику? Як правило, на вихідні люди проводять час з родиною. А в будні дні діти ходять в школу, контактуючи з цілим класом. Люди ходять на роботу. Користуються маршрутками. Переважна більшість контактів відбувається в будні дні", – пояснює імунолог Борис Донськой.

У перші ж вихідні з локдауном заклади громадського харчування втратили майже третину від усього заробітку за тиждень. Про це йдеться в дослідженні компанії Poster, яка аналізує операційні дані п'яти тисяч закладів України. Аналітики прогнозують хвилю закриття кав'ярень та ресторанів, які вимушено працюватимуть собі у збиток. 

Ганна Рибалка, Богдан Танасійчук. "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну