УКР РУС
» » Вибори президента США: кому дістанеться Білий дім і чого чекати Україні
Всі новини

Вибори президента США: кому дістанеться Білий дім і чого чекати Україні

Чому точно не завадить коронавірус, то це виборам у США. 3 листопада країна обиратиме президента – республіканця або демократа, Дональда Трампа або Джозефа Байдена. Вони мають геть протилежні погляди. За даними соцопитувань, американці надають перевагу Байдену, а розрив – якихось 7 відсотків. Але в день голосування все може кардинально змінитися. І може датися взнаки складна система голосування у Штатах. Там усе набагато складніше, ніж у нас. Цікаво, що обидва кандидати у своїх передвиборних баталіях змагаються в тому, хто з них кращий друг України. Як результати американських виборів вплинуть на Україну й чим особливі цьогорічні президентські вибори у Штатах – у сюжеті "Підсумків тижня".
Вибори ще не почалися, а десятки 87 мільйонів виборців уже проголосували. Обираютьпрезидента Сполучених Штатів на наступні чотири роки. Пандемія активізувала дострокове голосування. Явка – рекордна. За попередніми прогнозами, дочасно чи віддалено проголосують дві третини громадян. Усі бояться скупчень людей в основний день волевиявлення, 3 листопада. Основний вибір в американців традиційно з двох кандидатів – республіканця і демократа. Дональд Трамп і Джо Байден, попри пандемію, ведуть активну кампанію, літаючи зі штату в штат. Так, лише у п’ятницю Трамп побував одразу в трьох.

"Я хотів би опинитися в розкішній спальні, бути там півтора чи два роки, ніколи не виходити з
Білого дому. Але я ваш президент. А президенти мусять виходити. І я мусив. Ми повинні
зустрічатися з людьми", – заявив Трамп. "Мільйони американців уже проголосували. І ще мільйони – проголосують. Я вірю, коли ви
використовуєте свою силу – силу голосу, ви можете змінити курс держави для майбутніх поколінь", – наголосив Байден.
Джо Байден5 канал / Час. Підсумки тижня Виборці Трампа і виборці Байдена зійшлися віч-на-віч у штаті Флорида. Обоє кандидатів одночасно приїхали сюди агітувати. Їхні прихильники вишикувалися по різні боки однієї дороги. Американців із різними плакатами цікавлять однакові запитання. Відповіді на них шукають у
кандидатів. З нових тем – боротьба з коронавірусом та економічні наслідки пандемії. Із давніх – вільне володіння зброєю й расова дискримінація.
Дональд Трамп5 канал / Час. Підсумки тижня Важливий вектор – зовнішня політика. За час каденції Дональд Трамп ускладнив відносини Сполучених Штатів і з європейськими партнерами, і з міжнародними організаціями. Він вивів США з Паризької кліматичної угоди, скоротив фінансування ВООЗ, критикує НАТО й забрав із Німеччини американський контингент у 12 тисяч військових. Позиція Байдена геть інша: зміцнювати НАТО й поновити міжнародні угоди. Не чекаючи результатів виборів, берлінський музей Мадам Тюссо забрав з експозиції воскову фігуру Трампа. Її вивезли у сміттєвому баку з написами "фальшиві новини". Окремий пункт – позиція США щодо Росії. Дональд Трамп запевняє, що є суворим до Кремля, як ніхто. Хоча й не критикує Москву так нещадно, як його суперник, адже Байден розцінює Росію як найбільшу загрозу для Сполучених Штатів і головний чинник руйнування американської безпеки й альянсів. Попри критику з боку Байдена, саме йому прогнозує перемогу сибірський зоопарк. Там ведмідь Буян ворожить на кавунах із портретами кандидатів. На минулих виборах він точно передбачив перемогу Трампа.
Ведмідь Буян5 канал / Час. Підсумки тижня

Війна, розв'язана Росією на українському сході, та анексія Криму гідні осуду і суворих санкцій. У
цьому переконані обидва кандидати. Ця позиція незмінна. Від України і Байден, і Трамп вимагають посилити боротьбу з корупцією й прискорити реформи. Чинна адміністрація Білого дому погодилася продати Україні протитанкові ракетні комплекси "Джавелін". Планується військова допомога і на наступний рік. Двопартійна підтримка України збережеться, хоч хто виграв би вибори, переконаний посол України у США Володимир Єльченко.

"Я думаю, що українцям немає чого переживати, тому що в обох партій існують платформи. У
республіканців це платформа 2016 року, яку вони фактично не оновлювали, і в ній є частина про
зовнішню політику і Україну. У демократів це нова платформа чи програма, яка була схвалена
цього літа. В обох випадках ідеться про продовження та розширення допомоги Україні, перш за
все у протистоянні проти агресії РФ і в питанні Криму. Це санкції, збільшення обсягу допомоги", – зазначив він.
Володимир Єльченко5 канал / Час. Підсумки тижня Виборча система у Сполучених Штатах украй складна. Люди у кожному штаті насправді голосують не за кандидатів, а за спеціальних виборників від різних партій, які вже віддаватимуть свій голос за того чи іншого політика. Кількість виборників залежить від населення штату та представлення його депутатів у конгресі. Так, на минулому плебісциті більше прихильників мала Гілларі Клінтон, але переміг Дональд Трамп. "Дуже важливо, щоб американці розуміли: ми можемо не знати точно, хто переміг і в день виборів, і навіть за день чи два. І в цьому немає нічого поганого. Це не означає, що система виборів провалилася", – наголосив професор права університету Джорджтауна Джошуа Гельтцер.
Джо Байден5 канал / Час. Підсумки тижня "Зробімо Америку знову великою" – гасло кампанії Дональда Трампа. Гасло Джо Байдена – "Битва за душу нації". Разом із кандидатами агітують і відомі політики. Так, Джо Байдена підтримує попередній президент Барак Обама. На зустрічах із виборцями виступає Джон Бон Джові. У чинного глави Білого дому теж із музикою. Музиканти – вихідці з Куби – написали Трампові пісню із закликом голосувати за нього.

Підтримати Трампа приїхав британський політик Найджел Фарадж. Дочка Іванка та дружина Меланія також поруч із президентом. Чи доведеться пакувати подружжю валізи на вихід із Білого дому? Зрозуміємо уже невдовзі. А от інавгурація президента Сполучених Штатів, який керуватиме країною наступні чотири роки, відбудеться 20 січня. Нонна Стефанова, "Час. Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну