УКР РУС
» » Чи вплине скандал з Burisma та сином Байдена на відносини України та США – що думають експерти
Всі новини

Чи вплине скандал з Burisma та сином Байдена на відносини України та США – що думають експерти

Чого очікувати Україні після перемоги Джо Байдена? Таке запитання поставили кореспонденти "5 каналу" міжнародним експертам. Усі сходяться на думці, що Президент Байден підтримуватиме Україну в боротьбі з корупцією, а нова адміністрація пильно стежитиме за розвитком подій довкола конституційної кризи в Україні. Попри це міжнародні оглядачі скептично ставляться до створення альтернативного переговорного майданчика за участі США. Чи виграє Україна від перемоги Джо Байдена – знають журналісти "5 каналу".


Вслід за світовими лідерами переможця перегонів Джо Байдена і без 5 хвилин віцепрезидентку Камалу Гарріс привітав і Володимир Зеленський. У Твітері висловив сподівання – Америка й надалі залишатиметься партнером України.

"Вітаємо Джо Байдена і Камалу Гарріс. Україна з оптимізмом дивиться в майбутнє стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами", – написав Зеленський.

А керівник Офісу Президента Андрій Єрмак – запросив Байдена до України. Вперше той як віцепрезидент США відвідав Київ у 2009-му за президентства Ющенка. Тоді в промовах згадував Помаранчеву революцію.

Підтримував Байден і Революцію Гідності у 2014-му. Влітку того ж року прилетів на інавгурацію п"ятого Президента. Також відвідував Київ у 2015, 2016 та 2017 роках. Палко виступав "за" проведення реформ в Україні та боротьбу з корупцією. Засуджував війну на сході та прямо називав Росію агресором.

"Українцям не варто переоцінювати "антиросійськість " адміністрації Байдена. демократи частіше за республіканців намагалися навпаки якось домовитися з росіянами. але для американського істеблішменту зараз більший ворог це Китай, а не Росія", – попереджає міжнародний оглядач Ілія Куса.

Велику роль у формуванні політики Байдена-президента в "українських питаннях" відіграватиме команда. За словами Ілії Куси, переможець виборів, на відміну від Трампа, не намагатиметься вирішувати питання одноосібно.

"Треба почекати, поки сформується адміністрація. хто і як її буде формувати, від того і буде залежати, що Україні від цього очікувати. чи буде хтось у Раді безпеки Білого дому відповідати за український напрямок, чи це знову буде українсько-російський напрямок?" – каже Куса.

Водночас експерти прогнозують – Джо Байден та його адміністрація пильно стежитимуть за розвитком антикорупційної кризи в Україні. Через скандальне рішення Конституційного суду, яким скасували електронне декларування для чиновників.

"Джо Байден буде говорити щодо антикорупційонї політики в Україні. антикорупційні органи стануть недоторканими. питання судочинства в Україні знову підніматиметься, без бачення американської адміністрації тут нічого не змінюватиметься", – зазначає редактор відділу "Світ" видання "LB.ua" Олександр Демченко.

А от Офісу українського президента будувати взаємини з командою Байдена може бути складно, вважають опитані нами експерти. Пригадують скандал зі звинуваченнями на адресу сина Джо Байдена – Гантера та компанією "Бурізма", який Дональд Трамп намагався використати у передвиборній кампанії. І за словами Олександра Демченка, Володимиру Зеленському пощастило, що ця історія в Україні згасла.

"Те, що скандал з "Бурісмою" не вдався – це на його користь. Байден також став частиною , як і Трамп, українського питання. Інформаційного супротивного середовища. Саме тому ми не знаємо, якою буде реакція Байдена на Президента Зеленського", – каже Олександр Демченко.

Результати виборів у США можуть стати перевагою для України у питаннях оборони. Під час виборчої кампанії Джо Байден назвав надання військової допомоги Україні, зокрема летальної зброї, пріоритетним напрямом. А ще – обіцяв домагатися припинення війни на Сході України. 

Ганна Рибалка, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну