УКР РУС
» » Хворим на COVID-19 не вистачає кисню: яка ситуація в лікарнях Одеси і що планують робити
Всі новини

Хворим на COVID-19 не вистачає кисню: яка ситуація в лікарнях Одеси і що планують робити

Без кисню можуть залишитися одеські медзаклади, де лікують хворих на COVID-19. Нині лікарні забезпечені киснем більш як на половину. Втім, ситуація може погіршитися: через зростання попиту київський завод-постачальник повідомив про брак потужностей й не уклав контракти з лікарнями на листопад. Кореспондентка "5 каналу" Ольга Дунська розповість, на скільки вистачить кисню для хворих на коронавірус та який вихід із ситуації пропонують чиновники.

Біля воріт обласного клінічного центру чергує Нацгвардія. Тут приймають пацієнтів із коронавірусною інфекцією. На територію не пускають навіть родичів.


Лілія Прусакова чекає на лікаря, хоче дізнатися стан здоров'я її чоловіка. Його доправили на швидкій три дні тому із запаленням легенів, нині він регулярно отримує кисень.

"Запалення легенів, важке, на кисні. Так, нестача кисню, низька сатурація", – говорить Лілія Прусакова, дружина пацієнта.

Як довго ще Валерію треба давати кисень – лікарі прогнозувати не беруться.

Нині кисень у цій лікарні потрібен третині тяжких хворих. Доза в кожного своя – комусь вистачає кількох годин, іншим 5 хвилин без кисневої маски можуть коштувати життя.

Утім медики та волонтери занепокоєні: кисню в обласному клінічному центрі залишилося на три тижні. І то, за умови помірного споживання.

"Є київський постачальник, який уклав договір з нашими лікарнями та постачає нам кисень. Є лікарні, які купували кисень на суму і ось вони цю суму вибрали, і з ними далі контракт не зможуть продовжувати, тому що у цього постачальника не вистачає потужностей", – розповідає Катерина Ножевникова, волонтерка.

Поставляти кисень до лікарень Одещини київський завод не може через надто великий попит. Утім в обласному департаменті охорони здоров'я заспокоюють: перебоїв із киснем не буде. Знайшли іншого постачальника з Дніпра.

"Ви можете взяти інформацію в нашого Шухтіна Вадима Викторовича, генерального директора, кисень є, будь ласка, він підписав з Дніпром, буде забезпечуватися з міста Дніпро. Наступного тижня", – каже Наталія Одарій-Захар'єва, директорка департаменту охорони здоров'я Одеської облдержадміністрації.

Чекати на поставку кисню до лікарні наступного тижня не варто, адже жодних договорів чи контрактів із Дніпровським постачальником насправді не укладали, пояснює директор клінічного центру Вадим Шухтін. Той самий, на якого посилалася чільниця департаменту охорони здоров'я.

"Ми в стадії переговорів, вони кажуть, що їм возити менше, ніж 20 тонн на тиждень недоцільно", – розповідає Вадим Шухтін, генеральний директор КП "Обласний клінічний центр".

Потреби у такій кількості кисню в лікарні немає, та й зберігати у великих обсягах на території – ніде. Тут лише ємність на 500 літрів.

Вирішити проблему з нестачею балонів могла б киснева станція. Поки що в Одеській області таку мають лише дві лікарні. Гроші є, але для цього необхідно скасувати обов'язкові тендери.

"Мною було підписано лист на комітет Верховної Ради з питань здоров'я нації з проханням внести зміни до постанови Кабміну щодо спрощеної системи закупівель медичних засобів та препаратів і внести туди можливість за спрощеною системою купувати у зборі або окремі частини кисневих станцій", – каже Максим Куций, голова Одеської обласної державної адміністрації.

Доки тривають бюрократичні перемови та узгодження, волонтери пропонують свій варіант – купувати технічний кисень у великих підприємств на території області, які його виробляють. Однак для цього необхідні дозволи міністерства охорони здоров'я.

Ольга Дунська, Сергій Іщенко, Одеса, "5 канал. Твій. Український"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну