УКР РУС
» » Протест у Харкові: медики "чорнобильської" лікарні відмовляються працювати з пацієнтами із COVID-19 – як пояснюють
Всі новини

Протест у Харкові: медики "чорнобильської" лікарні відмовляються працювати з пацієнтами із COVID-19 – як пояснюють

В інфекційній лікарні на Харківщині не вистачає місць прийому хворих на коронавірус. Тим часом, захворюваність в області зростає. Медики планують госпіталізувати хворих в обласний диспансер радіаційного захисту населення. Проте чорнобильці, які зазвичай лікувалися у закладі, виступили проти, а медики диспансеру їх підтримали. Проблему місць для ушпиталення хворих із коронавірусом досліджували кореспонденти "5 каналу".

Три дні поспіль харківські ліквідатори аварії на ЧАЕС протестують під стінами обласного диспансеру радіаційного захисту. Вимагають, щоби до лікарні не везли хворих на коронавірусну інфекцію.

"Ця лікарня по нормам не відповідає інфекційній лікарні, тут паркет, тут шпалери! Сама влада заявляє, що коронавірус прийшов надовго. Зраз перший етап не закінчиться, потім буде другий, потім третій. Що в цей час, коли у нас заберуть лікарню, що повинні робити ми?" – говорить Віктор Проскурін, ліквідатор аварії на ЧАЄС.

Проте медики кажуть, заклад, у якому лікуються чорнобильці, - у переліку опорних у боротьбі з COVID-19. Медзаклад три місяці готували до прийму інфекційних хворих.

"Це вихід кисневої магістралі, кранманометр. Манометр для контролю достатності тиску в магістралі. До нього приєднується або апарат штучної вентиляції, або зволожувач", – лікар демонструє кисневий вихід.

Відділення, де мають розміщувати хворих на коронавірус, розраховане на 150 ліжок. Та через архітектурні особливості лікарні забезпечити ізоляцію пацієнтам тут не зможуть. До того ж, частина медиків відмовилися працювати з вірусними пацієнтами.

"Попросили співробітників написати роз'яснення для нас, хто буде працювати, хто не буде працювати і вказати причину. Не відмовилось мабуть 30 осіб", – розповідає Ірина Пирогова, директорка Харківського обласного радіаційного диспансеру.

Директорка диспансеру каже, співробітників налякала смерть від COVID-19 однієї з колег. Проте, самі медики називають різні обставини відмови від роботи і навіть, готові звільнитися.

"У мене двоє дітей маленьких і у мене немає можливості, якщо я захворію, я змогла би десь ізолюватися, у мене немає додаткової квартири або будинку, куди би я могла, самі розумієте, діти зараз на канікулах і кудись переїхати я не маю можливості", – каже Інна Ліпісвіцька, сестра-господарка хірургічного відділення.


Старша медична сестра Ірина Федотова своїх колег не засуджує. Сама ж зголосилася працювати з інфекційними хворими одразу, попри наявність трьох дітей.

"Я ж теж можу бути в такій же ситуації, я теж можу захворіти. І я прийду до лікарні і мене не будуть лікувати?" – говорить Ірина Федотова, старша медична сестра відділення реанімації анестезіології.

Тим часом Харківщина б'є власний антирекорд – за добу тут захворіли п'ятдесят семеро людей, - це найбільша добова кількість за весь час карантину. Обласна інфекційна лікарня працює понад свою потужність. Якби колеги з диспансеру не влаштували саботаж – значно розвантажили би колег – кажуть інфекціоністи.

"Якщо визначена лікарня, вона повинна працювати. І ці хворі повинні лікуватися, у них є багато точок доступу до кисню. У нас їх 18, у них їх 40 точок доступу і ці хворі, які надходять до нашого стаціонару, їм потрібен кисень і в них цей кисень є", – розповідає Павло Нартов, головний лікар Обласної клінічної інфекційної лікарні.

Обласні чиновники кажуть – визначено 20 лікарень, які мають приймати хворих на COVID-19. Чому чорнобильці та медики диспансеру протестують – не розуміють.

"Вони приймали від благодійних організацій і засоби індивідуального захисту і кисень проводили за гроші благодійників, а коли ми торкнулися лікування хворих, власне застосування всього того, що було прийняте, власне бачимо реакцію", – каже Олексій Кучер, голова Харківської ОДА.

Для лікування чорнобильців у диспансері нині відкрили одне відділення – там перебувають 9 осіб. Потрапити туди нелегко – скаржаться ліквідатори і планують продовжувати протест проти пацієнтів з коронавірусною інфекцією. Медики ж готові підкоритися рішенню влади.

Оксана Нечепоренко, В'ячеслав Кузьменко, Харків, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну