УКР РУС
» » Європейське лікування в Україні: що таке опірні лікарні та коли вони запрацюють – сюжет
Всі новини

Європейське лікування в Україні: що таке опірні лікарні та коли вони запрацюють – сюжет

 Уже з 1 квітня деякі послуги в лікарнях можуть здорожчати. Медична реформа – в дії. Тож які причини можливого здорожчання? З квітня в Україні почнуть діяти дві сотні опорних лікарень. Їх обрали урядовці. І це стосується кожної області.

Опорна лікарня – це дещо нове для нас поняття. Це медичний заклад, у якому працює найбільше лікарів, де є найбільше медичного обладнання, який працює цілодобово, і головна умова – шлях пацієнта до лікарні не має перевищувати одну годину. Ці лікарні – укладуть контракти з державою й держава фінансово їх підтримає.

Ті лікарні, які не визначили опорними, продовжать працювати, звісно, але не матимуть статусу першочергових і, відповідно, держава виділятиме на них менше грошей. Це може призвести до скорочення лікарів або появи певних платних послуг, адже лікарня має якось виживати.

Петро Троць досліджував тему, щоб розібратись, як обирали опорні лікарні й що думають з приводу такого розподілу ті медзаклади, які залишилися за бортом.


У Дніпровській лікарні швидкої допомоги новий пацієнт. У нього проблеми зі шлунком, він потребує обстеження гастроскопом. Новий апарат для гастроскопії був одним з аргументів, які дозволили цьому медзакладу стати опорним. За задумом МОЗ, це будуть багатопрофільні заклади з необхідним персоналом та обладнанням, які працюватимуть цілодобово. Кабмін затвердив список, в якому 212 таких опорних лікарень. Через три роки вони мають стати закладами інтенсивного лікування.

/ 5 канал Лікарня Дніпра
/ 5 канал Лікарня

"Дослідження, які будуть абсолютно безкоштовними для пацієнтів, але добре оплачуватимуться лікарні від НСЗУ," – зазначає Вікторія Корпусенко, генеральний директор Лікарні швидкої допомоги Дніпра.

Оплачуватимуться лише тоді, коли лікарні підпишуть угоди з Національною службою здоров’я. У її переліку – 27 пакетів послуг: первинна, екстрена допомога, хірургічні операції та інші напрямки. У Дніпровській лікарні готові працювати за 14 із них. Після 1 квітня, тоді напланували другий етап медреформи, служба здоров’я оплачуватиме усіх пролікованих пацієнтів, якщо будуть угоди. І не лише в опорній лікарні.


Лікарня Дніпра5 канал

"Чомусь виникла версія, що опорна буде отримувати більше фінансування, а до того була версія, що взагалі НСЗУ законтрактує тільки опорні лікарні. Але це не так, усі лікарні в однакових умовах щодо контрактування," – пояснив заступник міністра охорони здоров'я Дмитро Луфер.

Утім, у закладах, які не увійшли до омріяного списку опорних лікарень, нарікають: опинилися в нерівних умовах. Головний лікар Яготинської лікарні на Київщині показує нове, ще не запущене стерилізаційне відділення. Тут усе купили на спонсорські, а не державні кошти.

"Опорним лікарням, як пише постанова, допомагатиме держава. Зараз вони почали розвивати приймальні відділення, в оцих опорних лікарнях. Ми ж повинні зробити все за свій рахунок," – наголосив Вадим Нескорожений, головний лікар Яготинської центральної районної лікарні.

Доступність для пацієнтів та широкий перелік послуг – ось як обирали опорні лікарні. Доїжджати до такого закладу пацієнт має за годину, не більше. Якраз стільки добиратися з Волинського райцентру Маневичі до найближчих опорних лікарень – у Луцьку, Ковелі та Камені-Каширському. Із сіл, розташованих у глибині району, дорога може бути довшою.

Не лише відстань лякає тутешніх пацієнтів. Черг також не уникнути. Але в тих лікарнях, які стануть опорними, переконують, що до нового статусу готові. Можливий потік пацієнтів із сусідніх районів їх не лякає. Хоча саме сюди швидкі везтимуть пацієнтів з інфарктами, інсультами, складними пологами чи проблемами в немовлят. Сюди ж їхатимуть люди за послугами, яких не буде в їхніх звичних лікарнях.

З півтори тисячі українських лікарень уже 1373 подали свої заявки на підписання контрактів. А отже отримають державні гроші на пацієнтів. Решта лікарень також можуть це зробити до кінця лютого.

"Ми покращили доступ до лікаря, а також умови прийому дорослих та маленьких пацієнтів стали більш комфортними, а зарплати лікарів і медсестер зросли удвічі або втричі," – Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України.


Швидка допомога5 канал

Хоч як рахували, а таких підвищень не побачили в Маневицькій лікарні. Там прицілюються на вісім пакетів послуг для Служби здоров'я. Підбили потенційні прибутки й видатки. Результат – невтішний.

"Те, що нам гарантує держава за одні пологи, – вісім тисяч двісті гривень, і проходили розрахунки, якщо туди включити забезпечення лікарськими засобами для пологів і харчування, і опалення, і водовідведення, то на зарплати лишається мінімум," – уточнив Микола Павлусик, завідувач акушерсько-гінекологічним відділенням Маневицької ЦРЛ.

Своєю чергою директор КП "Маневицька центральна районна лікарня" Олег Бегаль говворить: "Оплата послуг, які пропонує нам міністерство і Нацслужба, занижена, на мою думку, разів у два з половиною-три".

У Маневичах уже оповістили персонал, що без державних дотацій, які надходили медзакладам раніше, зарплати доведеться переглянути. Тут, як і в Яготинській лікарні, уже думають про платні послуги для пацієнтів.


Петро Троць5 канал

"Вони можуть запроваджувати оплату на платні послуги поза межою оплати медичних гарантій. Вони не можуть брати кошти з пацієнтів за ті послуги, які входять до перелігу ПМГ за всіма видами допомоги. Вони також можуть запроваджувати оплату за покращене харчування, покращене перебування в палатах, транспортування," – прокоментувала Оксана Мовчан.

У Маневичах та Яготині вірять, що їхні медзаклади ще можуть потрапити до списку опорних.

"Чи цей список остаточний? Ні, він може змінюватися. Для цього зараз проводиться майстерпланування в регіонах, ми отримуємо від них інформацію про маршрути тощо. І, можливо, це вплине на зміну переліку, а,  можливо, й ні," – додав Дмитро Луфер.

Чисті коридори без плісняви, нове обладнання, якісні послуги. Саме такими мають бути лікарні, які здобули статус опорних. Але що буде з рештою лікарень, які опиняться на самозабезпеченні? Побачимо. Нове медичне життя в Україні уряд обіцяє з 1 квітня.

Петро Троць, Наталя Світлова, Руслан Альмухамедов, "Час.Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну