УКР РУС
» » Як РПЦвУ заважає вірянам перейти до Української церкви – історія однієї громади
Всі новини

Як РПЦвУ заважає вірянам перейти до Української церкви – історія однієї громади

У правовій державі закон має захищати всі релігії та всі конфесії. Та в Україні питання переходу громад до Православної церкви України стало дуже проблемним, пише видання "Духовний фронт України". І основною проблемою джерело називає перешкоджання з боку т. зв. РПЦвУ ("УПЦ МП"), а не інших.

Як пише видання, про гальмування процесу переходів до ПЦУ з боку частини українського чиновництва та кліру РПЦвУ заявляв директор Департаменту у справах релігій і національностей Андрій Юраш, на зрощення топчиновників та московських архієреїв прямо вказувала політтехнолог Олеся Яхно. Директорка Держагентства з етнополітики та свободи совісті Олена Богдан ще пів року теж визнавала наявність такої проблеми. Та, як зазначається, ситуація не зрушила на краще.

Видання розповідає історію громади з с. Успенка Онуфріївського р-ну, що на Кіровоградщині, яка вирішила перейти до ПЦУ ще в грудні 2019 року – і відтоді бореться за право стати частиною Помісної Православної Церкви, визнаної Вселенським Патріархатом

Православний храм тут з’явився ще в епоху Хмельницького – мешканці вважають, що назва села пішла від імені козацької церкви, збудованої на честь Успіння Пресвятої Богородиці.

Сьогочасний приход утворений 1997 р. за благословенням тодішнього єпископа Кіровоградського і Олександрійського Василя. До 2008 р. храм знаходився у пристосованому приміщенні з поганими умовами. Та 2 березня 2008–го було освячене місце під будівництво храму, а 29 листопада того ж року – освячено сам храм, який спроєктували та побудували київські майстри на кошти меценатів – Анатолія Яковенка, заслуженого юриста України, вихідця з Успенки, та його сім’ї.


Церква в с. УспенкаВісник Кіровоградщини

Назва нового храму з поваги до історії та традицій залишилася, як і в козацького.

Думка про те, що церква має бути українською, з’явились у громади ще 2014-го, з початком російської агресії в Криму та на Сході України. Багато односельчан були мобілізовані до ЗСУ і пішли захищати Україну. 

Як зазначає видання, у храмі, що належав до "УПЦ МП", продовжували прославляти та бажати "многії літа" патріарху Кирилу, який благословляв російські війська вбивати українських воїнів. Для багатьох прихожан це стало неприйнятним, тому дехто перестав відвідувати церкву в селі й досі туди не ходить.

З отриманням Православною церквою України Томосу про автокефалію намір громади перейти до ПЦУ зміцнів. У виданні зазначається, що від самого початку громада просила і пропонувала настоятелю храму протоєрею Іоану Ониську перейти до ПЦУ. Та той казав, що залишиться служити в єпархії, в якій почав свій шлях священника, пише "Духовний фронт України". І після цього громада вирішила висловити йому недовіру – у грудні 2019 р. відбулися збори громади, де всі її члени проголосували "за".


Збори релігійної громади, с. Успенка на Кіровоградщиніkypur.net

Повідомляється, що після цього мешканці Успенки та члени релігійної громади УПЦ парафії Успіння Святої Богородиці Олександрійської єпархії с. Успенка Онуфріївського р–ну Кіровоградської обл. прийняли волевиявлення та бажання зібрати Парафіяльні збори релігійної громади, про що було зібрано підписи 82 осіб. Джерело повідомляє про такі вимоги Парафіяльних зборів:



  • висловлення недовіри та припинити повноваження священника Ониська Івана вчиняти дії від імені Громади;



    висловити недовіру та припинити повноваження Парафіяльної ради до обрання нової;



    обрати Парафіяльну раду Громади у новому складі;



    змінити підлеглість у канонічних та організаційних питаннях Української православної церкви с. Успенки Онуфріївського району та увійти до складу Православної Церкви України, змінивши при цьому назву на: Релігійна організація "Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Кропивницької єпархії Православної Церкви України с. Успенка".


Парафіяльні збори, документ, с. УспенкаДуховний фронт України

Збори релігійної Громади були скликані та проведені з дотриманням вимог нормативно–правових актів.

14 грудня 2019 р. голові сільради Наталії Сірій повідомили про намір провести збори релігійної громади, щоб ініціювати перехід релігійної громади Успіння Пресвятої Богородиці УПЦ (Московського патріархату) до Православної церкви України.

Як повідомляє видання, 22 грудня 2019 р. відбулися збори релігійної громади, були присутніми 68 осіб – переважна більшість членів релігійної громади.

Відповідно до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації", держава визнає право релігійної громади на її підлеглість у канонічних та організаційних питаннях будь–яким діючим в Україні та за її межами релігійним центрам і вільну зміну цієї підлеглості. Відповідне рішення мають ухвалювати загальні збори релігійної громади, скликані її членами.

То й же закон передбачає, що рішення про зміну підлеглості ухвалюється не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання загальних зборів повноважними.

Як повідомляється, збори релігійної громади Успенки відповідали нормам закону й були уповноважені приймати рішення щодо зміни підлеглості у канонічних та організаційних питаннях.

Джерело повідомляє, що на підставі Протоколу № 1 Парафіяльних зборів від 22 грудня 2019 р. та додатків було прийнято нову редакцію статуту Релігійної організації "Релігійна громада Успіння Пресвятої Богородиці Кропивницької Єпархії Української Православної церкви України с. Успенка" від 23.12.2019 р.

Зборами релігійної Громади було реалізовано право на зміну підлеглості у канонічних та організаційних питаннях, що передбачене та гарантовано положеннями Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

/ Духовний фронт України Документи релігійної громади, с. Успенка
/ Духовний фронт України Документи релігійної громади, с. Успенка
/ Духовний фронт України Документи релігійної громади, с. Успенка
/ Духовний фронт України Документи релігійної громади, с. Успенка

Як пише видання, у громаді наголошують: отець Іоан Онисько може зі своїми прихожанами побудувати храм поруч і правити службу російською мовою. І що громада ПЦУ готова підтримати його в побудові нового храму і допомогти фінансово. Бо прихожан в отця Іова залишилося мало, та й ворогувати громада не хоче.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну