УКР РУС
» » "Страху більше нема": що говорять самі мітингувальники на третій день протестів у Білорусі – сюжет
Всі новини

"Страху більше нема": що говорять самі мітингувальники на третій день протестів у Білорусі – сюжет

Білорусь не згодна. Масові протести тривають. У Мінську вже відбулися перші сутички між мітингувальниками та правоохоронцями. ОМОН розганяє людей на Пушкінській площі, поблизу проспекту Переможців, є і перші затримані. Також є затримані в Мінську та Бобруйську. У соцмережах повідомляють, що силовики знову відкрили вогонь по протестувальниках, застосували світлошумові гранати.  У білоруській столиці зачинений метрополітен, міліцейські обшукують автомобілі та пересічних перехожих, намагаються не допустити скупчення людей. Влада продовжує стягувати до центра міста автозаки та спецтехніку. Протестувальники блокують їм проїзди автівками. Сутички між правоохоронцями і мітингувальниками почалися й у Вітебську, Бресті та Бобруйську. У Гродно ОМОНівці розігнали людей, які просто сиділи поблизу Старого мосту. Ті спробували сховатися в магазині, але за ними увірвалися й силовики. Усіх затримали.
Масштабні мітинги в Білорусі не вщухають третю добу поспіль. Головні вимоги мітингувальників – провести нові чесні вибори, звільнити всіх затриманих активістів та відновити інтернет-зв'язок.
До протестів також долучилась і низка підприємств. Люди просто відмовляються виходити на роботу. А тим часом головна опонентка Олександра Лукашенка Світлана Тихановська поїхала з Білорусі. Чинний президент мовчить. А ось Євросоюз уже готує санкції проти Мінська. Про білоруську непокору та про те, куди ж виїхала Світлана Тихановська, Вероніка Орєхова розкаже.
Після другої буремної ночі білоруси знову виходять на вулиці. Збираються в центрі Мінська, поблизу проспекту Переможців. Блокують автомобілями дороги, щоби не пропускати спецтехніку.
Єдиного центру протестів немає, зусилля координують через соцмережі. Щоправда, це вкрай складно без інтернет-зв'язку. Уже третій день поспіль мережа в Білорусі працює з перебоями.
На противагу демонстрантам у Мінську вишикуються щільні кордони спецпризначенців. Ще за кілька годин до початку мітингу влада стягує до середмістя білоруської столиці спецтехніку. Правоохоронці посилено патрулюють поблизу станцій метро. Зупиняють і обшукують пересічних перехожих.
У Білорусі силовики обшукують людей на вулиці5 канал Напередодні влада знову жорстоко розганяла протести по всій країні. Дві тисячі людей затримали. Подекуди силовики ОМОНу хапали мітингувальників у дворах і саджали в автозаки. У каретах швидкої допомоги приїжджали на місце виклику і затримували протестувальників. В'язниці білоруської столиці переповнені. Люди намагаються зібрати бодай якусь інформацію про затриманих родичів через ЗМІ. "Немає слів, чесно кажучи, обман кругом суцільний, я не знаю, що тепер буде", – говорить один із мітингувальників.
Мітингувальник в Білорусі5 канал Є й перша жертва, яку влада визнала офіційно. Співробітник тролейбусного парку загинув унаслідок розриву світлошумової гранати. Вибухівку йому кинули під ноги правоохоронці. Весь день до місця трагедії люди несуть квіти. Автомобілі, що проїжджають повз, сигналять на знак скорботи.
/ 5 канал У Мінську люди несуть квіти до місця загибелі мітингувалька
/ 5 канал Вшанування загиблого мітингувальника в Білорусі Уночі – на барикадах, удень – на страйку. Поряд із вуличними мітингами підприємства по всій Білорусі припиняють роботу. Працівники масово залишають робочі місця. Вимагають від влади негайно припинити насильство проти громадян, провести вільні президентські вибори, відпустити затриманих активістів та відновити інтернет-зв'язок. "Страху немає більше, я на життя не скаржуся, у мене все добре, але це не повинно більше тривати. Ми хочемо миру, ми хочемо по-хорошому, нас повинні почути і почати діалог з нами", – каже ще один із мітингувальників. У розпал протестів білоруси залишилися без лідера опозиції. Головна опонентка нинішнього президента Олександра Лукашенка Світлана Тихановська виїхала з країни. Прихисток отримала в Литві. Кандидатка в президенти звернулася до народу двічі. У першому відео пояснила: поїхала, бо не мала вибору, адже їй погрожували. У другому, беземоційно читаючи текст з аркуша, закликала прихильників не виходити на мітинги.

Тихановська зачитала: "Білоруси! Я закликаю вас до розсудливості і повазі закону. Я не хочу крові і насильства. Я прошу вас не протистояти міліції, не виходити на площі, щоб не наражати свої життя небезпеці. Бережіть себе і своїх близьких". В опозиційному штабі припускають: це відео Тихановську змусили записати ще до від'їзду з країни. Про те, що на жінку чинили тиск, переконані і за кордоном. Лінас Лінкявічюс, міністр закордонних справ Литви, говорить: "Зараз вона має оговтатися від пережитого шоку і фізичних випробувань. Світлана Тихановська має річну візу для перебування в Литві. Тут вона у безпеці разом зі своїми дітьми. Ми допомогли їй із переїздом, надали житло та охорону". До Білорусі прикута увага всього світу. Переглянути відносини з Мінськом готові в Європейському Союзі. Країни ЄС не визнають результати президентських виборів, адже вони не відображають реальну думку громадян. Петер Стано, речник європейської комісії, каже: "Ми маємо обґрунтовані сумніви щодо правдивості результатів виборів у Білорусі. Підсумки голосування не відображають волі білоруського народу. Волевиявлення не має нічого спільного з демократичним та чесним процесом. А політичні репресії та насильство проти всіх опозиційно налаштованих громадян є неприпустимими. Ми засуджуємо дії білоруської влади і вимагаємо звільнити усіх незаконно утримуваних осіб". В Євросоюзі готують спільну декларацію щодо результатів виборів та ситуації в Білорусі. До кінця місяця можуть узгодити рішення про санкції. Запровадити обмеження раніше закликали президенти Польщі й Литви. Вероніка Орєхова, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну