УКР РУС
» » Два звернення Тихановської та страйки на підприємствах – усі подробиці про другий день протестів у Білорусі
Всі новини

Два звернення Тихановської та страйки на підприємствах – усі подробиці про другий день протестів у Білорусі

Нових обертів набирають протести в Білорусі. Другий день мітингів завершився сутичками силовиків із демонстрантами. У хід пішли зброя, вибухівка та феєрверки. Олександр Лукашенко скликає Раду національної безпеки та оборони. Планує запровадити військовий стан і комендантську годину. Найважливіші подробиці дізнавалася кореспондентка "5 каналу" Мирослава Танська. Гумові кулі, світлошумові гранати, водяні гармати і феєрверки. У Білорусі тривають протести, які розпочалися після голосування на виборах президента. Люди не згодні з офіційними результатами. Відповідно до них Лукашенко переміг свою головну конкурентку Світлану Тихановську з великим відривом.
МВС Білорусі повідомило про першого загиблого. За версією правоохоронців, чоловік нібито хотів кинути вибуховий пристрій у бік силовиків. Утім він розірвався в руці й той зазнав травм, несумісних із життям. За даними місцевих ЗМІ, протестувальник загинув унаслідок вибуху світлошумової гранати, яку йому кинули під ноги. Після другого дня протестів – десятки поранених і затриманих. Офіційної інформації міліція не надає.
"Ми не розуміємо, що сталося", – говорить демонстрантка.
Мітингарі вийшли на вулиці країни надвечір. Упродовж дня влада ретельно готувалася до демонстрацій. Стягнули техніку, закрили частину метро та забрали з вулиць сміттєві баки. Наймасштабніші протести відбулися у столиці. Туди прибули загони силовиків і підрозділи внутрішній військ. Перекрили деякі проспекти. Силовики відкрили вогонь по протестувальниках. Головні місця сутичок були на Пушкінській площі та біля універсаму "Рига". Вулиці заполонив дим. Біля автовокзалу автобуси з ОМОНом зупинили колону активістів і почали атакувати їх шумовими гранатами. А на проспекті Дзержинського силовики били людей кийками. Хапали їх біля Палацу спорту, стели та готелю "Ювілейний".
"Хтось упав на вулиці", – каже один із демонстрантів.
Акції відбувалися і в інших містах Білорусі. Стріляли, зокрема, у Солігорську, Гродні, Гомелі, Могильові, Вітебську та Бресті. Там також було задіяно силу. І навіть феєрверки. Демонстранти просили силовиків кинути свої щити й кийки і стати на бік народу. На декого це подіяло. У мережі поширюють поодинокі відео, де силовики долучалися до демонстрантів або їхали геть. Частину протестів силовикам удалося придушити, але багато людей у центрі Мінська залишилися й почали будувати барикади. Деякі розійшлися самі. Активісти закликали громадян Білорусі не виходити на роботу, тобто оголосити загальнонаціональний страйк. Серед вимог демонстрантів – визнати головну опонентку Лукашенка – Світлану Тихановську – президенткою, звільнити всіх політв'язнів і провести нові чесні вибори. Тим часом деякі Telegram-канали повідомляють, що на Міському електротехнічному заводі імені Козлова вже розпочався страйк. Однак підтвердити чи спростувати цю інформацію складно. У Білорусі кілька днів інтернет працює з перебоями. Засновник Telegram Павло Дуров заявив: зроблять усе, щоб громадяни змогли користуватися платформою без проблем.
"Ми включили усі наші інструменти антицензури у Білорусі, аби Telegram був доступним для більшості користувачів. Але зв'язок у країні все ще не стабільний, оскільки інтернет іноді повністю вимикається", – заявив Павло Дуров. 
Тим часом головна опонентка нинішнього президента Лукашенка – Світлана Тихановська – покинула країну. Вона перебуває в Литві. Про це повідомив міністр закордонних справ країни Лінас Лінкявічус. Її вивезла білоруська влада в обмін на звільнення начальника штабу опозиції. Тихановська нібито не мала іншого вибору. Вона оприлюднила відео, у якому заявила, що їй погрожували. Силові розгони протестувальників у країні засудила світова спільнота. Зокрема, Естонія, Польща, Литва, Німеччина та США. Лідери держав закликають до звільнення всіх заручників і мирного діалогу з мітингарями. У Вашингтоні ж заявили: якщо Білорусь не припинить напади на демократію, то ЄС і Вашингтон запровадять санкції. Мирослава Танська, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну