УКР РУС
» » Вперше в Україні у дитини виявили рідкісну хворобу, пов'язану з COVID-19 – що кажуть лікарі
Всі новини

Вперше в Україні у дитини виявили рідкісну хворобу, пов'язану з COVID-19 – що кажуть лікарі

Невтішні наслідки коронавірусу. В шестирічної дівчинки зі Львівщини виявили рідкісне захворювання після перенесеного COVID-19. Це унікальний випадок, кажуть лікарі, адже раніше педіатричний мультисистемний запальний синдром в Україні не діагностували. Натомість у світі після поширення коронавірусу, цю недугу вже підхопили зо три сотні дітей. Тож які симптоми загадкової хвороби, як її лікують та як нині почувається маленька пацієнтка розкаже кореспондентка "5 каналу" Марта Шикула.

До лікарні 6-річна дівчинка поступила у вкрай тяжкому стані. Симптоми захворювання нагадували синдром Кавасакі. Висока температура, висип, набряк кистей та порушення серцевої діяльності. Пацієнтку відразу госпіталізували у відділення інтенсивної терапії. Медики кажуть, перші три доби були критичні.


"Був знижений серцевий викид, він становив 30%. При нижній межі норми 65. Була виражена гіпотонія. Було налагоджено венозний доступ", – говорить Тарас Борачок, лікар-анестезіолог спеціалізованого дитячого медичного центру.

Утім, медики відразу запідозрили, що перебіг хвороби Кавасакі – це дитяче імунне захворювання, яке уражає судини, у пацієнтки нетиповий. Після безлічі аналізів лікарі виявили іншу недугу.

"Було з'ясовано, що за місяць до надходження дитина перенесла ГРВІ. Ми взяли всі аналізи і побачили підвищені рівні імуноглобуліну до COVID-19. Тобто вона практично безсимптомно перехворіла на коронавірус", – розповідає Тарас Борачок, лікар-анестезіолог спеціалізованого дитячого медичного центру.

Протягом останніх кількох місяців світові лікарі помітили у дітей, що перенесли коронавірус, дивне захворювання. Його назвали педіатричний мультисимптомний запальний синдром або Кава-COVID-19. Хворіють ним діти з країн із високим рівнем недужих на коронавірус. Хвороба є наслідком перенесеної COVID-інфекції.

"Співставили клініку цієї дитини і порівняли з клінікою Кавасакі, і прийшла до висновку, що це може бути інші захворювання", – каже Ярина Бойко, керівниця клініки імунології та ревматології спеціалізованого дитячого медичного центру.

В Україні 6-річна дівчинка перша пацієнтка з хворобою Кава-COVID-19.

"Захворювання, яке діагностовано у 6-річної дівчинки відрізняється від Кавасакі, що був у неї стан шоку, характерна для кава-COVID-19 в 50 відсотків, а для Кавасакі лише 1 відсоток. Також болі в животі, які для Кавасакі характерні кілька відсотків, а для педіатричного мультисистемного запального синдрому у 80", – говорить Ярина Бойко, керівниця клініки імунології та ревматології спеціалізованого дитячого медичного центру.

Медики розповідають, хвороба небезпечна. І може ховатися за звичайним болями живота, висипкою та гарячою. Якщо вчасно не надати лікування, дитина може померти.

Нині 6 річна дівчинка почувається добре. Медики закінчують лікування і вже наступного тижня відпустять пацієнтку додому.

Марта Шикула, Євген Радіон, Львів, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну