УКР РУС
» » Коронували: якими повноваженнями наділили Путіна та як насправді проходив "референдум" за "обнулення"
Всі новини

Коронували: якими повноваженнями наділили Путіна та як насправді проходив "референдум" за "обнулення"

Відсутність води в анексованому Криму, про яку щойно ми загадали в сюжеті, – це наслідок дій Російської Федерації як держави-окупанта, за які вона несе повну відповідальність, і Україна не подаватиме воду на півострів до його деокупації. Це нещодавня заява МЗС. Вітчизняні дипломати відреагували на ще одну подію в анексованому Криму. МЗС засуджує участь депутатів Європарламенту у спостереженні за так званим референдумом на півострові. Мешканці півострова і усієї Росії проголосували за поправки до конституції Федерації, які дозволять Путіну, у разі їх ухвалення, лишатися при владі до 2036 року. Київ називає голосування в Криму прямим порушенням суверенітету України, упевнений – Кремль за це відповість. Про те ж, як саме росіяни обирали довічне для Володимира Путіна і чи за власним бажанням ходили на дільниці – Вероніка Орєхова.
Із хрестиками в потрібному місці, під дулами автоматів та контролем "зелених чоловічків" у камуфляжі й без розпізнавальних знаків. Так 2014-го Росія проводила у Криму так званий "референдум" про статус півострова. Псевдо-волевиявлення було не більше, ніж сценічною постановкою.

Тепер імітацію голосування влаштували й на території Федерації. Із піснями і гуляннями під гармошку, на дитячих майданчиках, на зупинках громадського транспорту, просто посеред вулиці, у наметах і навіть в автобусах. Без спостерігачів та протоколів – так росіяни голосували за поправки до Конституції.
Референдум у Росії5 канал / Час. Підсумки тижня Процес так званого "волевиявлення" розтягнули на цілий тиждень: росіяни ходили на дільниці, ставили галочки онлайн або відправляли бюлетені поштою. Цікаво, що ставити підпис могли необмежену кількість разів. Громадянка Росії Яель Іллінська розповідає: "Ми на двох проголосували цілих 4 рази, хоча мали право тільки на один". Яель Іллінська мешкає в Ізраїлі та має російське громадянство. Проголосувати проти змін до Конституції вона змогла тричі: у рідному місті Хайфа, у столиці Тель-Авіві та онлайн. Бюлетень заповнила і неповнолітня дочка. Документи в російському консульстві просто не перевіряли. Жінка каже: "Я була впевнена, якщо проголосувала онлайн, то я повинна бути в спеціальному реєстрі і отримати бюлетень має бути неможливо. Але мені захотілося перевірити, як ця система працює. Я дала свій паспорт, дані внесли в комп'ютер і мені видали бюлетень". За російськими законами, змінити Конституцію можна було і без референдуму. Але щоб створити ілюзію підтримки змін громадянами, російська влада організувала "всенародне голосування". Хоча такої процедури, за законодавством Федерації, не існує.
Референдум у Росії5 канал / Час. Підсумки тижня

Олексій Навальний, глава партії "Росія майбутнього", говорить: "Путін для свого воцаріння скасував наші права і провів голосування, де не можна ні спостерігати, ні скаржитися, тут нічого навіть не потрібно вкидати. Просто повідомляєш результат. Єдине, що йому було потрібно, – явка людей, тому що не можна проводити спектакль при повністю порожньому залі". І явка зашкалювала. На дільниці прийшли 65% громадян – рекордний показник за всю історію виборів у Росії. Найбільше охочих проголосувати було в Чечні. Цей регіон очолює відданий соратник Путіна Кадиров. Там було й найбільше прихильників поправок до Основного закону – понад 90%. Заради балансу й ілюзії "вільного голосування" – один регіон виступив проти змін Конституції. Це Ненецький автономний округ – із найменшою кількістю населення – 44 тисячі. І 55% із них поправки не підтримали.
Референдум у Росії5 канал / Час. Підсумки тижня "Те, що відбувалося, – це нелегітимно, це не процедура, це ніякий не референдум, це повністю сфальсифікована процедура, на її підставі ніяких легітимних рішень прийматися не може", говорить Андрій Пивоваров, представник руху "Відкрита Росія". Якщо виборець не йде до дільниці, дільниця іде до нього, вирішили у Кремлі. Чим тільки не заманювали людей на голосування. Влаштовували концерти, роздавали лотерейні квитки, розігрували ґаджети, машини та квартири. Місцева влада Москви навіть пообіцяла вручити сертифікати на 10 мільярдів рублів. За 5 годин до закриття дільниць Російський Центрвиборчком уже почав рахувати голоси. Ба більше, ще до початку волевиявлення у Кремлі назвали потрібну цифру: майже 70% "за". Проте остаточні результати виявилися навіть кращими. Зміни до Конституції благословили 78% росіян. "Хочу сказати вам спасибі велике за підтримку і довіру", – сказав на це Путін. А Давид Канкія, координатор групи моніторингу "Голос", каже: "Найстрашніша проблема – це те, що немає абсолютно ніякого громадського контролю, і ми не можемо підтвердити або спростувати результати виборів". Офіційно жодних порушень російська влада "не побачила".

Заступник голови ЦВК РФ Микола Булаєв сказав: "Я не скажу, що у нас немає проблем. Проблеми є, як і в кожній родині, але як завжди, якісь проблеми, які є тільки для сім'ї характерними, стараємося про них не говорити". Пригадаємо слова Путіна в 2008 році: "Якби я вважав тоталітарний чи авторитарний режим оптимальним для нашої держави, я б просто змінив Конституцію". Голосувати за поправки росіяни мали ще наприкінці квітня. А відсвяткувати нову Конституцію мали парадом на 9 травня. У ці плани втрутився коронавірус. Росія нині на четвертом місці у світі за кількістю хворих – майже 700 тисяч. Однак жертвувати конституційними апетитами заради безпеки людей влада не стала. Парад перенесли на 24 червня, а після провели й волевиявлення. На полицях книжкових крамниць по всій Росії оновлена Конституція з'явилася ще до референдуму. У ній аж 206 поправок і уточнень. Голосувати за них росіяни могли лише "пакетом". Тобто одразу за всі пункти.
Головна новація – "обнулення" термінів Путіна. Каденція чинного господаря Кремля спливає 2024-го. Але зміни до Конституції збережуть йому корону ще на 16 років – до 2036-го. Серед запропонованих поправок цієї спочатку й не було. З'явилася вона на ходу. Перша в світі космонавтка, а нині депутатка, Валентина Терешкова запропонувала дозволити президенту претендувати на посаду вп'яте.
Путін ще в 2008-му казав: "Кажуть, що найбільша залежність – від влади. Я цього ніколи не відчував. Я взагалі ніколи не був залежною людиною від чого б то не було. Вважаю, що якщо Господь дав мені таке щастя попрацювати на благо своєї країни, зв'язок з якою я завжди дуже відчував і відчуваю, то треба бути вдячним вже за це".
Влади в російського президента тепер буде більше, а у прем'єра та уряду – менше. Глава держави призначатиме генпрокурора, міністрів та склад Конституційного Суду. У Росії з'явиться новий орган влади – Державна рада. Її також формуватиме президент. А члени Ради визначатимуть внутрішню та зовнішню політику. Крім того, глава держави матиме довічну недоторканість. А ще оновлена Конституція офіційно дозволить Росії ігнорувати міжнародне право. 
Референдум у Росії5 канал / Час. Підсумки тижня Закріпили в оновленому Законі й традиційні "духовні скрєпи". Російський народ тепер – державотворчий, влада обіцяє захищати "історичну правду", виховувати у дітях дух патріотизму. З'явилася в Конституції і стаття про віру в Бога, а шлюб визнається винятково "союзом жінки та чоловіка".
Бутафорський референдум провели і в анексованому Криму. Підконтрольна Кремлю місцева влада навіть організовувала виїзні голосування. Із урнами для бюлетенів обходила вулиці й двори, і закликала кримчан поставити підпис. А мешканців окупованого українського сходу автобусами звозили на голосування до Ростовської області. Усіх, хто мав російський паспорт.
В Європейському Союзі та США голосування на окупованих українських територіях не визнають. Петер Стано, представник ЄС із зовнішньої політики, каже: "Ми рішуче підтримуємо територіальну цілісність та суверенітет України. Тому ми не визнаємо голосування в анексованому Криму та окупованому Донбасі".

При владі Путін із безмежними повноваженнями залишатиметься довічно, разом із вірою в Бога і "традиційними цінностями". Однак Росії одного дня таки доведеться обирати іншого чільника. Рано чи пізно. Вероніка Орєхова, "Підсумки тижня" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну