УКР РУС
» » Страждають легені, серце та навіть нервова система: що залишає COVID-19 після себе в організмі
Всі новини

Страждають легені, серце та навіть нервова система: що залишає COVID-19 після себе в організмі

Для пацієнтів, які перенесли коронавірусну інфекцію, хвороба не минає безслідно. Так, у людей із підтвердженим діагнозом унаслідок виявляли легеневий фіброз, порушення роботи серця, нирок та нервової системи. Про це пише "Укрінформ". "За даними Нацслужби охорони здоров'я Великобританії, серед пацієнтів, які потребують госпіталізації, 45% буде необхідне тривале медичне спостереження, 4% – реабілітація, а 1% – постійна лікарська допомога. Але вже зараз медики і дослідники з різних країн говорять про те, що після одужання пацієнти можуть ще тривалий час відчувати наслідки хвороби – на легенях, серці, нирках і навіть психічному здоров'ї", – йдеться в матеріалі.
Як пише Daily Mail, усе більше даних з'являється із Китаю, а також з Італії про те, що пацієнти, у яких діагностували навіть легкий перебіг COVID-19, можуть довго боротися з довгостроковими проблемами зі здоров'ям після того, як вірус було подолано. "Наприклад, у пацієнтів, які видужали після гострого респіраторного дистрес-синдрому може лишитися легеневий фіброз – рубцювання тканини легень, що може призвести до задишки. Результати дослідження, проведеного в Ухані, де аналізували томографію 81 пацієнта з COVID-19, свідчать про те, що фіброз був виявлений навіть у тих, хто не мав таких симптомів як кашель чи висока температура", – пояснюється в матеріалі.
Зауважується, що коронавірус може також впливати на серце, про що свідчать висновки Китайської національної комісії з охорони здоров'я (NHC). Повідомляється, що d деяких пацієнтів з COVID-19 може розвиватися стенокардія і аритмія – стани, які можуть бути спричинені безпосередньо вірусом чи виникати після того, як пацієнт тривалий час був прикутий до ліжка. Взагалі ж NHC офіційно розширив медичне страхування, включивши пошкодження ряду внутрішніх органів в число потенційних ефектів нового коронавірусу, пише Hindustantimes. Видання Vox зазначає, що негативний влив коронавірусу на серце у частини пацієнтів також підтвердило дослідження, яке проводилося при лікарні Женьмінь Уханського університету. Було встановлено, що серед 416 госпіталізованих пацієнтів у 19% були ознаки пошкодження серця. У Центрі наук про здоров'я Техаського університету також попередили, що у тих, хто вижив після COVID-19, може виникати тривале пошкодження серця, а також посилюватися існуючі серцево-судинні проблеми, ще більше збільшуючи ризик серцевого нападу та інсульту.
"Спеціалісти лікарні в місті Нінвеллс (Шотландія) звернули увагу і на проблеми з нирками тих, хто переніс захворювання. Лікар Саміра Белл – нефролог, яка входить у дослідницьку групу, каже, що в багатьох європейських країнах лікарі були неприємно вражені кількістю пацієнтів, які потребували діалізу (метод очищення крові, який широко використовується при нирковій недостатності) під час лікування COVID-19 в реанімації. Таких серед важких хворих приблизно 30%. І поки не зрозуміло, наскільки це ураження є довготривалим, чи ж нирки достатньо швидко відновлюються після одужання пацієнта", – йдеться в матеріалі.
А ще вивчення "попередників" COVID-19 – коронавірусних інфекцій MERS і SARS – показало, що вірус може проникати в мозок через нервову тканину, пише DW. Наприклад, в Японії у пацієнта, інфікованого новим коронавірусом, виявили ознаки епілепсії, з часом у нього діагностували менінгіт, спричинений новим коронавірусом. Дослідники з Японії та Китаю також побоюються, що в деяких пацієнтів збудник потрапляє в головний мозок, пошкоджуючи дихальний центр. Цим можна пояснити випадки, коли літні пацієнти з COVID-19 іноді просто припиняють дихати, при тому, що до того вони не мали проблем із диханням. У Vox зауважують, схоже, що нова коронавірусна інфекція також впливає і на центральну нервову систему.
"Довгострокові ускладнення COVID-19, викликані самим вірусом або спричиненим ним запаленням, можуть виражатися у зниженні уваги, концентрації і пам'яті, а також дисфункції периферичних нервів, "тих, які йдуть до ваших рук, ніг, пальців рук і ніг", – говорить Мітчелл Елкінд, президент Американської кардіологічної асоціації та професор неврології й епідеміології в Колумбійському університеті.
"Доводиться констатувати, що окрім зусиль на дослідження природи вірусу і методів боротьби з ним, не меншу увагу наразі варто буде направити і на більш детальне вивчення його наслідків для здоров'я людей. Адже поки кінця пандемії не видно, кількість людей, які потребуватимуть тривалого медичного нагляду, зростає. А це – нові виклики для соціального захисту та медичної інфраструктури, до яких слід бути готовими", – підсумовується в матеріалі. Як відомо, станом на 19 червня у світі 8 609 530 людей отримали діагноз "коронавірус". 456 960 з них померли. 4 559 743 одужали.

Дослідники в США показали нові знімки коронавірусу під мікроскопом у кольорі

/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID
/ Flickr/NIAID Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну