УКР РУС
Всі новини

Голлівуд на паузі: як COVID-19 вплинув на кіноіндустрію

Коронавірус не лише обмежив нас у буденних справах, у пересуванні світом, а й у мистецтві. Тепер ми не можемо не лише відвідати наші улюблені кінофестивалі, а й навіть вдома не маємо змоги переглянути новий фільм. Їх просто не знімають. І невідомо, коли почнуть. Голлівуд – на паузі, кіноактори – в пошуках натхнення.

А кіностудії рахують збитки – кожен день їхнього простою обраховується кількома сотнями тисяч доларів. А якщо ми говоримо про зйомки таких шедеврів, як бондіана "Не час помирати", то її відтермінування взагалі може коштувати компанії 50 млн доларів. 


Без попкорну та газованих напоїв, кожне друге крісло порожнє, а в перервах між сеансами дезінфекція залу. Так тепер зустрічають відвідувачів у кінотеатрах Сараєва. Після двох місяців відпустки у Боснії і Герцеговині знову запрацювали кінозали. Але за емоціями прийшли не багато людей.

"Ми посилили заходи безпеки, щоб люди дотримувалися дистанції та гігієни, обмежили й продаж квитків у касах. Але черг, на жаль, так і немає. Люди поки що бояться приходити до розважальних закладів", – розповіла директорка кінотеатру Естер Вальбург.

Тим, хто таки придбав квиток, для перегляду пропонують старі кінохіти. Зокрема, "Рембо", "Назад у майбутнє", "Титанік", бо "свіжих" стрічок немає.


Кінотеатр у Сараєві, Боснія і Герцеговина5 канал / Час. Підсумки тижня

Пандемія коронавірусу паралізувала Голлівуд. Павільйони найбільших студій світу й досі під замком, знімальні майданчики вкрилися пилом. Кіновиробництво на паузі, прем’єри відклали до кращих часів.

Знімальна група нової, вже сьомої, частини блокбастеру "Місія нездійсненна" планувала провести літо на італійській Рив’єрі. Втім у розпал зйомок – у березні – Аппеніни накрила епідемія коронавірусу. Масові заходи в Італії заборонили й роботу над стрічкою припинили. Ба більше, виконавця головної ролі Тома Круза відправили на карантин. Актора й усю знімальну групу ізолювали у 5-зірковому готелі Венеції.

"Місія нездійсненна" через коронавірус виявилася не лише для цього проекту. Ще до карантину Голлівуд почав роботу над останньою частиною "Світу юрського періоду", Walt Disney – над новою "Русалонькою", Гільєрмо дель Торо знімав рімейк "Алеї жахів" 1947 року, а Warner Brothers завершували роботу над мюзиклом "На висоті мрії". Призупинили й зйомки "Бетмена" з Робертом Паттінсоном та "Випускного" режисера Райана Мерфі за участі Ніколь Кідман і Меріл Стріп. Загалом на паузі 34 стрічки.

"Перед кінематографом постали приголомшливі виклики. Звичайно, ми не єдина галузь, яка постраждала через пандемію. Але ми змушені шукати вихід та працювати в нових реаліях", – наголосив продюсер Джефрі Казенберг.


Лос-Анджелес, США5 канал / Час. Підсумки тижня

Коронавірус змусив кінокомпанії перенести найгучніші прем'єри. Зокрема, останню серію Бондіани. Агент 007 мав врятувати світ від злочинців. Але чи вдалося йому це? Поки що таємниця. На великі екрани ювілейна частина під назвою "Не час помирати" мала вийти у квітні, але дату релізу перенесли на півроку.

Не побачили глядачі в березні й бойовик від студії Walt Disney "Мулан" та блокбастер Marvel "Чорна вдова". Прем’єри цих картин перенесли на серпень. А от на реліз 9-ї частини про брутальних автогонщиків "Форсаж" доведеться чекати цілий рік.

"Попри всі негаразди, я вірю, що Голлівуд воскресне. Знімальний процес відновиться, прем’єри покажуть на великих екранах. Звичайно, наше життя та умови роботи зміняться, але ми творчі люди, щось вигадаємо", – зазначив Казенберг.

Від початку пандемії Голлівуд уже втратив 17 млрд доларів. І це не межа. Через перерви у зйомках фільмів без роботи залишилися щонайменше 2 млн працівників кінематографу.

Лос-Анджелес, США5 канал / Час. Підсумки тижня

"Це важко морально, я не знаю, чи зможу знайти найближчим часом роботу на знімальному майданчику або телешоу. Не знаю, чи взагалі працюватиму. Процес кіновиробництва зупинився, а ми залишилися без грошей та улюбленої справи", – розповів  ерукар Стівен Мейсон.

Коронавірус вдарив і по кінофестивалях. Не зустрічали цього року зірок на лазуровому узбережжі Франції. Каннський кінофестиваль мав відбутися у травні. Організатори трималися до останнього, дату заходу щоразу оптимістично переносили. 

"Ми не хотіли знижувати рівень фестивалю й маніпулювати, складаючи програму. Каннський кінофестиваль не відбудеться. Ми кажемо всім "До побачення. Зустрінемося вже наступного року!", – заявив генеральний директор Каннського кінофестивалю Тієрі Фремо.


Канн, Франція5 канал / Час. Підсумки тижня

"Краще пізно, ніж ніколи", – вирішили й організатори премії "Оскар". Церемонію вручення домовилися перенести на 4 місяці. Заповітні статуетки видаватимуть не в лютому, як зазвичай, а влітку 2021-го. Так студії матимуть більше часу, щоб закінчити роботу над стрічками. На додачу, до боротьби за золоті статуетки вперше допустять фільми, які побачили світ онлайн. Дотепер, щоб претендувати на "Оскар" стрічку мали крутити щонайменше тричі на день упродовж тижня в кінотеатрах Лос-Анджелеса.

Що ж до нових зйомок, то студії, продюсери та режисери намагаються придумати, як відновити кіновиробництво й убезпечити акторів. Одними з перших до роботи повернулися творці нової частини "Аватару" та його режисер Джеймс Кемерон. Знімальний майданчик облаштували в Новій Зеландії. Там карантин, на відміну від Сполучених Штатів, повністю скасували. Акторів і знімальну команду розділили на групи, адже до павільйону пропускають обмежену кількість персоналу. Відмовилися від складного гриму й зачісок. А сценаристам навіть довелося переписати сюжет. Акторів у кадрі зобов'язали дотримуватися дистанції, хоч якими сильними були почуття між їхніми персонажами. А з цим згодні не всі.

"Зі свого досвіду можу сказати, що люди на знімальному майданчику цілком відрізняються від людей в аеропорту. Адже ми всі – частина однієї команди, тому намагаємося берегти одне одного. Гадаю, можна знайти вихід із цієї ситуації, але поки що я не бачила гідних рішень", – наголосила акторка Анна Кендрік.


Лос-Анджелес, США5 канал / Час. Підсумки тижня

Через пандемію на знімальних майданчиках з’явилися нові вакансії. Окрім стилістів, операторів та гримерів, тепер шукають і COVID-консультантів. Ці фахівці оберігатимуть зірок від коронавірусу. Зокрема, наймають медиків, епідеміологів та вірусологів.

"Багато компаній залучають медичних працівників, щоб ті допомогли адаптувати виробничий процес до нових реалій. Голлівуд – не виняток. Зірки також ризикують заразитися. Тому дуже потрібно, щоб на знімальному майданчику були люди, які зможуть їх убезпечити", – зазначив медичний експерт Пол Лічфілд.

В американській кіноакадемії сподіваються відшкодувати збитки не раніше як за рік. Адже таких потрясінь Голлівуд не бачив останні сто років. Кінотеатри у США масово закривали лише 1918 року під час пандемії Іспанського грипу. Після цього кіноіндустрія змінилася до непізнаваності. Маленькі компанії та продюсери через карантин збанкрутували, натомість великі кіностудії повністю перехопили процес у свої руки. Нині продюсери вже проводять кастинги скапом, монтаж блокбастерів, імовірно, робитимуть удома. І за кілька місяців побачимо, чи стане нова реальність для кіновиробництва місією здійсненною.

Вероніка Орєхова, Едвард Белінський, "Час. Підсумки тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну