УКР РУС
» » Крашанки і писанки на Великдень: рецепти натуральних барвників і поради майстрині
Всі новини

Крашанки і писанки на Великдень: рецепти натуральних барвників і поради майстрині

Традиційним кольором великодніх яєць вважається червоний, який символізує кров Христа. За переказами, до римського імператорського двору на початку нашої ери не заведено було йти без подарунка. Найбідніші люди приносили в дар яйце – просте і дешеве підношення. З таким же прийшла Марія Магдалина, щоб оголосити імператору: "Я бачила Господа! Він воскрес!".

Але той лише відмахнувся: "Скоріше це яйце почервоніє, ніж я повірю, що Христос воскрес". І тієї ж миті трапилося диво – яйце змінило колір на червоний.

Червоний

Розфарбовуючи яйця буряковим соком, можна отримати відтінок від ніжно-рожевого до темно-бордового.

Потріть буряк на терці чи скористайтеся соковитискачем. Візьміть свіжовичавлений сік буряка і помістіть туди круто відварені яйця. Чим довше яйця будуть стояти у соці – тим насиченішим вийде колір. Також яйця можна залишати на всю ніч у холодильнику в тарілці з соком, тоді вони вийдуть дуже насиченого бордового кольору.


Крашанкивідкриті джерела

Зелений

Залийте 1 кг шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки вода не набуде зеленого кольору. Додайте 1 ст. л. лимонного соку та 2 ст. л. оцту. Опустіть у відвар заздалегідь приготовлені та зварені яйця. Чим довше ви їх триматимете – тим яскравшіим буде колір.

Шпинат можна замінити кропивою. Її можна придбати в сухому вигляді у аптеці. Пачки такої кропови вистачить на 3-4 літри води.

Для фарбування яєць зеленкою, вам знадобиться вода, зеленк і, рукавички. Налийте у каструлю води. Акуратно опустіть в каструлю яйця. Під час варіння додайте 1-2 столові ложки солі. Обов'язко одягніть рукавички. Додайте у воду кілька крапель зеленки. Якщо ви хочете отримати яскравий і насичений зелений колір, то можете сміливо наливати зеленку. Якщо ж ви бажаєте, щоб яйця зафарбувалися у світло-зелений колір, додайте лише декілька крапель). Яйця варіть до готовності (приблизно 10 хв). Злийте гарячу воду, дайте яйцям охолонути.

Жовтий

У глибоку посудину всипте куркуму. На фарбування 1 яйця знадобиться 0,5 чайної ложки порошку куркуми. Залийте киплячою водою. У посудину поставте яйця. Залишіть яйця у посудині на 3 години, періодично помішуючи, оскільки куркума буде осідати на дно. Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.


Крашанкивідкриті джерела

Фіолетовий

Квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч. Якщо ж до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – то ви отримаєте приємний лавандовий колір.

Темно-синій

Розведіть домашнє червоне вино з водою у співвідношення 1:1, додайте 3 ст. л. оцту та 1 ст. л. солі. У цій суміші замочіть яйця.

Світло-коричневий

Зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.

Помаранчевий

З моркви зробіть фреш. Зварені яйця опустіть в рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу часу, який яйце пролежить у фреші.

Яйця в горошок (яйця-крапанки)

Вам потрібні яйця, барвник для яєць, вушна паличка, оцет.

Візьміть 2 склянки. В одній розведіть один колір, в іншій склянці – інший, менш яскравий. Додайте по 1 столовій ложці оцту. Розбавте водою. До склянки з менш яскравим кольором додайте більше води.

Важливо! Поєднуйте темні та світлі тони: жовтий – зелений, оранжевий – червоний, голубий – темно-синій, жовтий – синій.

Занурте яйця на деякий час у ємність із насиченим кольором. 3. Після того, як яйця трішки вистигнуть (декілька хвилин), замочіть вушну паличку в ємність з менш насиченим барвником. Таким чином ви можете на свій розсуд створити горошки будь-якого розміру та в будь-якій кількості.


Крашанкивідкриті джерела

Важливі поради для фарбування яєць:



Для чітко вираженого кольору треба підбирати яйця з білою шкаралупою.



Щоб яйця не тріскалися при варінні від перепаду температури, попередньо дістаньте їх з холодильника. Щоб зберегти шкаралупу цілою, додайте у воду трішки солі.



В жодному разі не переварюйте їх.



Перед фарбуванням помийте яйця з використанням соди. Щоб знежирити поверхню, протріть її спиртом.



Щоб пофарбовані яйця блищали, вийнявши їх з розчину, треба витерти і змастити соняшниковою олією.



Краще спочатку зварити яйця, а потім їх, ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного зафарбовування.

Як розмалювати писанку

Писанки ніколи не бували варені, щоб у писанці зберігалася жива сила зародка. Писанками ніколи не граються ні в “битки” ні в “котки”. їх ніколи не їдять і стараються не розбити і зберегти як можна довше. При христосуванню ними тільки міняються, не розбиваючи одну об одну, або дарують як священний талісман.

Як виготовити справжню традиційну писанку, розповіла народна майстриня Зоя Сташук


Як обов’язковий закон, дівчата дарували писанки своїм нареченим. Звичайно писанки лежали від Великодня аж до Вознесення в мисці на столі або на покутті на лавці, або під образами на невеличкій угловій поличці у покуті, на видноті, щоб завжди були вони під рукою для ритуальних потреб. Українські селяни вірили,
що писанки мають вплив на здоров’я людини і охороняють її від хворіб. В хаті держать писанки для охорони від пропасниці або від грому.

Окрушки свячених пасок і шкаралупи писанок закопують у землю і вірять, що на тім місці виросте зілля “маруна” (квітка з родини айстрових - ред.), яке додають до горілки. Також померлому клали писанку в домовину.

Про алхімію українського писанкарства – що означає кожен із орнаментів української писанки, ви також можете прочитати за посиланням.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну