УКР РУС
» » Чи готові бійці та військові медики до можливого поширення коронавірусу – репортаж із передової
Всі новини

Чи готові бійці та військові медики до можливого поширення коронавірусу – репортаж із передової

На Сході України від сьогодні зупинений рух. На контрольно-пропускних пунктах. Автомобілі проїжджатимуть через лінію розмежування лише в окремих випадках. В ООС уже заявили: жодного хворого на коронавірус серед армійців немає. І на грип також. Але ж і тестів для виявлення небезпечної інфекції держава туди ще не доправила. Поки що – 50 тестів на Схід віддав Фонд "Повернись живим" і ще тисяча має надійти сьогодні. Усе за власний кошт. А от державної турботи чекають досі.

Що ж зробили нині військові медики? Вони обладнали мобільні ізолятори, щоб інфікований боєць міг там перебувати. Тобто його не везтимуть до госпіталю, щоб не наражати інших на небезпеку. Якою є ізоляція в польових умовах, бачила кореспондент "5 каналу" Євгенія Китаїва.


Протяжність лінії фронту понад 400 кілометрів. Щохвилини на бойових постах перебувають тисячі українських воїнів. По всій країні введений карантин. Протиепідемічний режим розгортають і на передньому краї оборони. Армія, яка стримує ворога на карантин піти не може. Тому в польових умовах військові розробляють власний план боротьби з інфекцією.

Олександр Авраменко, керівник служби медичного забезпечення ООС, говорить: "В Об'єднаних силах складено власний план. Проведені засідання надзвичайних проти епідеміологічних комісій у всіх військових частинах. Складено окремі плани для кожної військової частини".

Перше, що хотілося побачити на власні очі – які ж заходи застосовують для армійців на першій лінії оборони. Один із найгарячіших напрямків на фронті – Донецький. Атаки ворога тут не припиняються ні на день. Бійці щосекунди у повній бойовій. Знімальну групу зустрічає бойовий медик підрозділу.

Щоб потрапити на передові позиції і поспілкуватися з бійцями, бойовий медик проводить огляд знімальної групи. Медик дивиться результат – 36,6. Це норма, значить можна працювати.

Армійці – у захисних масках. Видали таку і нашій знімальній групі. На чергуванні бійцю її одягати не обов'язково. Утім, контактувати з іншою особою без маски заборонено. Йдемо разом на бойові пости.


Профілактика коронавірусу на передовій5 канал

Тепер для бійців, які тримають оборону на першій лінії фронту, кожен ранок починається ось так – з вимірювання температури. У випадку, якщо у когось із бійців, вона буде більша норми, його будуть евакуйовувати у спеціальне відділення військового госпіталю. На війні втрата пильності для бійця може коштувати життя. Тому тут за їх здоров'я повністю відповідає медик.

"Моє завдання полягає в чому – щоденний огляд військових, які перебувають безпосередньо, ось як ви бачите, на передовій. Я найбільше боюся за їхнє здоров'я. Що б вони у мене були всі здорові, свіжі", – розповідає бойовий медик ЗСУ Микола. 

За ситуацією в країні бійці стежать із новин. Утім ніякі карантинні заходи не можуть вплинути на оборону.

А армієць Сергій каже: "Для мене, як для бійця, коронавірус не має значення, для мене важлива оборона нашої України. Як ми стояли, захищали свою Батьківщину, так і будемо стояти й захищать Батьківщину".

Військовослужбовець ЗСУ із позивним "Койот" додає: "Наша першочергова задача – це оборона країни. Медичне забезпечення, воно у нас доволі на високому рівні і ми покладаємося на нього".

На кого ж так розраховують бійці цього підрозділу? Їдемо знайомитися. Лікар зустрічає нас у своєму медпункті. Розповідає, всі армійці, які повертаються з відпусток обов'язково проходять 14-денну обсервацію, а вже потім – до строю. Армійцям обмежили контакт і з місцевим населенням.

Кроки на випередження. Вже розгорнули мобільні ізолятори при військових госпіталях по всій лінії фронту і обладнали їх ліжками інтенсивної терапії з апаратами для штучної вентиляції легенів. У одному такому наметі вже є. 


Профілактика коронавірусу на передовій5 канал

Олександр Авраменко розповідає: "5 місць для штучної вентиляції легенів особам, які приїдуть до нас із распіраторним синдромом, коли буде дихальна недостатність. До того моменту, поки вони будуть звідси госпіталізовані до інфекційної лікарні".

По всій лінії фронту нарахували 200 таких місць.

"Основне наше завдання – зберегти окремо госпіталь для потреб поранених оскільки ми на війні, а всіх підозрілих на інфекційні захворювання збирати, лікувати в умовах окремих наметів", – каже Аврасенко.

На території ООС, у Маріуполі, вже зафіксували один випадок захворювання серед місцевого населення, тому там армійці ввели перший рівень небезпеки.

Прес-офіцер 503 ОБМП Олексій Годзенко повідомляє: "Добові наряди, всі чергування несуть в медицинських масках. Також, набагато частіше почали прибирати територію, дезінфікувати спеціальними миючими засобами. Зокрема, і робочі приміщення, і житлові".

Маски та антисептичні засоби у армійців є, кажуть медики. Утім, їх треба в рази більше. Військові очікують від держави у найближчі терміни отримати все необхідне. Зокрема, і швидкі тести на виявлення у пацієнтів COVI-19. До суботи у армійці не було жодного такого тесту. Швидко спрацювали волонтери і вже передали пів сотні.

Андрій Римарук, співробітник фонду "Повернись живим", говорить: "Щоб унеможливити зараження військовослужбовців. Тому що, не приведи Господи, один військовий у якомусь батальйоні захворіє, можемо вважати, що цей підрозділ майже весь інфікований. І чи зможе він виконувати бойові завдання покладені на нього – це є дуже велике питання. Ми хочемо спрацювати на випередження і запобігти цьому".

/ 5 канал Профілактика коронавірусу на передовій
/ 5 канал Профілактика коронавірусу на передовій

Військові медики продумали й алгоритм дій на випадок масових захворювань армійців.

"Передбачене перепрофілювання одного з військових мобільних госпіталів на інфекційний госпіталь. Буде введено карантинні режими та обсерваційні режими у військових частинах", – каже Авраменко.


Профілактика коронавірусу на передовій5 канал

Ні випадків на захворювання, ні навіть підозр на коронавірус нині у бійців на фронті немає. Але попри ілюзію, що інфекція до війни не дійде, залишається лише оцінювати ризики для обороноздатності країни у разі можливого поширення вірусу серед військових. Щоб уникнути розповсюдження COVID-19 від 22 березня призупинений пропуск на КПВВ по всій лінії фронту.

Євгенія Китаїва, Анна Кудрявцева, "Час.Підсумки тижня"

Дивіться також фотогалерею за темою:



"Це не в мами вдома": відверто про життя морпіхів "на нулі" – ФОТОРЕПОРТАЖ

/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
/ Радіо Свобода/Andriy Dubchak
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну