УКР РУС
» » Ледь не знищили людство: страшні епідемії хвороб, які забрали тисячі життів, бо не було вакцин
Всі новини

Ледь не знищили людство: страшні епідемії хвороб, які забрали тисячі життів, бо не було вакцин



Чорна смерть

Ця хвороба стала другою за історичним переліком пандемією чуми, занесена зі Східного Китаю, що відбувалася в Азії, Європі та частині Африки у середині XIV сторіччя (1347-1353 рр.). До цього була так звана Чума Юстиніана, названа на честь імператора Римської імперії Юстиніана I, який, згідно з літописом, перехворів на чуму у 543 році й успішно видужав.

Чорна смерть або Чорний мор згубив у Європі і на Близькому Сході приблизно 30-50% усього населення, у Китаї – до 50%, а в цілому у світі – 25%, тобто більше 70 млн осіб, на відновлення яких людству знадобилось два століття.

Симптоми

У багатьох випадках чума починалась із колючого болю, за яким наставав жар і з'являлись тверді пухлини в паху та під пахвами. Наступним етапом була "гнильна гарячка", яку супроводжували головний біль і затьмарення свідомості.

Подібні симптоми мала чума в італійських містах, але тут також згадується носова кровотеча та відкриті рани, які не заживали. А ось в Англії чума проявлялась більше у легеневій формі, з кровохарканням і кривавим блюванням, причому хворий, як правило, помирав протягом двох діб. Те саме відзначили норвезькі хроніки, а літописці Московії писали про чорні плями на шкірі, легеневі кровотечі.

У Середньовіччя для боротьби з епідемією пропонувалося декілька простих засобів:



Тікати із зараженої місцевості й у безпеці чекати кінця епідемії. Лікарі радили перебиратися у "скромний будиночок, не схильний до вогкості, подалі від кладовищ, худобомогильників і брудної води, а також від городів, де росте цибуля порей, капуста чи інші рослини, на яких мають звичай осідати чумні міазми".



Очищати повітря у зараженій місцевості чи будинку. Так, у Середньовіччі палили багаття на вулицях і обкурювали димом ароматних трав чи спецій. Для того, щоб розігнати заражене повітря, також дзвонили у дзвони і стріляли з гармат.



Індивідуальний захист. Лікарі радили носити із собою і часто нюхати букети квітів, пляшечки з духами, запашні трави і ладан. У багатьох місцях користувалися редькою, цибулею і часником, яких нібито боїться нечиста сила, що спричинює ці хвороби. Також тоді думали, що зміїна шкіра або засушена голова жаби вбережуть від чумної гарячки.


Чума, чумний лікарDepositphotos

Іспанка

Іспанка стала найбільшою за смертністю пандемією грипу за всю історію людства. У 1918-1919 рр. у всьому світі від іспанки померло приблизно 50-100 млн людей або 2,6-5,2% населення Землі. Було заражено близько 400 млн людей або більше, ніж 20% населення планети. Багато жертв грипу – молоді і здорові люди вікової групи 20-40 років. Люди віком понад 40 років практично не підпадали під ризик заразитися іспанкою.

Симптоми хвороби: висока гарячка, виразна інтоксикація, кривавий кашель, задишка, крововиливи під шкіру. На пізніших стадіях хвороби вірус породжував внутрішньолегеневу кровотечу, внаслідок якої хворий захлинався власною кров'ю. Деякі заражені вмирали наступного дня після зараження внаслідок серцевої недостатності.

Через іспанський грип у деяких країнах було введено навіть воєнний режим. Відомо, що у Барселоні щодня вмирала 1200 людей, в Австралії лікар нарахував за одну годину на одній тільки вулиці 26 похоронних процесій. Вимирали цілі села від Аляски до Південної Африки. Часто навіть не вистачало кладовищного місця, аби поховати померлих, людей ховали десятками без труни і відспівувань.

Грип за перші 25 тижнів убив 25 млн людей. СНІДу було потрібно 25 років, щоб убити стільки ж. Іспанський грип убив більше американців, ніж дві світові війни, війна в Кореї і у В'єтнамі разом узяті.


Іспанка, іспанський грипколаж 5.ua

Холера

Це гостра інфекційна хвороба, що характеризується розвитком тяжкої діареї і тяжким зневодненням організму. За несприятливих умов холера швидко набирає характеру епідемії або навіть пандемії.

Із 1816 до 1960 року відбулися так звані "сім пандемій холери", що рухалися з Індії за захід і в підсумку через Америку обійшли всю земну кулю. Тільки до 1860 р. холера забрала життя близько 40 млн чоловік. Нині з цієї хворобою успішно борються, але вона все ще може бути небезпечна і смертельна.

У багатьох країнах холера залишається постійною загрозою для здоров'я. Спалахи хвороби можуть спорадично виникати в будь-якій частині світу, де відсутнє належне водопостачання, санітарія, безпека харчових продуктів і гігієна. Найбільший ризик виникнення спалахів холери існує в перенаселених громадах і таборах для біженців, для яких характерні низький рівень санітарії та відсутність безпечної питної води.

Цікаво, що холера, на відміну від чуми або прокази, привернула у художній літературі меншої уваги. Швидше за все це пов'язано з явною "нелітературністю", "непоетичністю" і тим більше "неромантичністю" симптомів "проносної хвороби". Цьому сприяли ще й некоректні висловлювання далеких від наукової медицини людей. Зокрема, профілактика цього захворювання в Бразилії наштовхнулася на протидію бідняків.


Холера, вірусDepositphotos

Малярія

Це інфекційне захворювання, яке передається людині при укусах так званих "малярійних комарів". Під час Громадянської війни e США малярією захворіло близько 1 млн чоловік. Нині малярія найчастіше зустрічається в Африці, на південь від Сахари. Щорічно до 1 млн чоловік вмирають від цієї лихоманки, а заражаються до 250 млн чоловік щорічно. Лікарі відзначають, що за останні 40 років проблема малярії стає все більш масовою.

Симптоми

Перебіг хвороби супроводжується гарячкою, ознобом, потінням, збільшенням розмірів селезінки і печінки, а також анемією, характеризується хронічним перебігом із можливістю рецидивів.

Лікування необхідно розпочати протягом перших 24 годин після прояву симптомів, інакше малярія може розвинутися у серйозне захворювання і закінчитися смертю. Якщо ризик захворіти малярією у країні високий – варто заздалегідь купити ліки проти малярії і носити їх із собою.

Станом на 28 серпня 2017 року в Україні зареєстровано 29 завезених випадків малярії, троє постраждалих померло. У 2016 році було зареєстровано 43 завезених випадків малярії, один із постраждалих помер.


Комар, москітDepositphotos

Хвороби, які все ще можуть стати епідеміями та пандеміями

"Попри те, що деякі хвороби, яким можна запобігти за допомогою вакцин, стали рідкістю в багатьох країнах, їхні збудники продовжують циркулювати в інших частинах світу. У сучасному взаємопов'язаному світі вони можуть перетинати кордони й заражати тих, хто не захищений. Так, наприклад, спалахи кору відбулися серед нещепленого населення в Австрії, Бельгії, Данії, Франції, Німеччині, Італії, Іспанії, Швейцарії та Великобританії, а також у Сполучених Штатах", – йдеться на сторінці МОЗ.

Нині українцям рекомендується все ще робити вакцинації проти таких хвороб, як гепатит В, туберкульоз, кір, паротит, краснуха, дифтерія, правець, кашлюк, поліомієліт, хіб-інфекція, а також грипу. Календар потрібних щеплень можна подивитися тут.


Лікар, вакцинація, світDepositphotos

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що Супрун нагадала про необхідність вакцинації від дифтерії.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну