УКР РУС
Всі новини

Вчені визначили, який рік в історії людства був найгіршим

Група американських вчених та істориків з'ясувала, в який рік людям жилося найважче.

І це не 1347, коли в Європу прийшла "чорна смерть", і не будь-який з років Голокосту між 1941 і 1945. Вчені кажуть, що найгірший рік в історії людства – 536 рік нашої ери, який не тільки запам'ятався "нескінченним мороком", а й приніс цілу низку нещасть, пише ТСН із посиланням на Science Alerte.

Проаналізувавши літописи про світові катастрофи, вчені встановили, що в 536 році Європа, Близький Схід і деякі регіони Азії перебували майже в суцільній темряві протягом 18 місяців. Разом з цим температура влітку опустилася до +1 градуса тепла, ставши передвісником найхолоднішого десятиліття за 2300 років. Того самого року в традиційно теплих регіонах Китаю випав сніг, який знищив урожай. У підсумку в країні почався страшний голод, який призвів до численних смертей.

"Весь рік сонце випромінювало світло як місяць, без променів, ніби воно втрачало свою силу, переставши, як колись, чисто і яскраво сяяти. Відтоді, як це почалося, не припинялися серед людей ні війна, ні моровиця, ні яке інше лихо, що несе смерть", – писав візантійський історик Прокопій.

За два роки Європу вразила чума Юстиніана. Вона охопила всю територію цивілізованого світу тієї епохи і поверталася у вигляді окремих епідемій ще протягом двох століть. Жертвами хвороби на Сході стало близько 100 мільйонів осіб, в Європі від чуми загинули до 25 мільйонів.

Майкл Маккормік з Гарвардського університету зміг встановити причину таємничої темряви у співпраці з Полом Маєвським з Університету Мена. Розгадку підказав стародавній шведський льодовик. Зразки льоду, що відповідали тій епосі, показали, що в 536 році в Ісландії сталося найпотужніше виверження вулкана. Його викиди накрили велику частину Євразії шаром попелу. Потім, у 540 і 547 роках відбулося ще два виверження. Разом вони призвели до занепаду економіки європейських народів.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну