УКР РУС
» » Ефект доміно: чому пішов у відставку Волкер та яку реакцію це викликало – розбираємося в подробицях
Всі новини

Ефект доміно: чому пішов у відставку Волкер та яку реакцію це викликало – розбираємося в подробицях

У відставку подав спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер. Сталося це на тлі скандалу довкола липневої телефонної розмови Президентів США та України. За даними медіаслужби CNN, інформація про звільнення Волкера з'явилася відразу після того, як Палата представників США заявила, що хоче його допитати у справі про тиск Дональда Трампа на Українську владу. Саме через це у Сполучених штатах нині триває процедура імпічменту американському президенту.


Ефект доміно. Нові наслідки скандалу довкола телефонної розмови Дональда Трампа й Володимира Зеленського. У відставку подав спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Він - один із фігурантів резонансної справи. Волкер міг допомагати в організації зустрічі адвоката Трампа Руді Джуліані та помічника Зеленського - Андрія Єрмака. Це мало б посприяти продовженню розслідування справи проти сина Джо Байдена - ймовірного суперника Трампа на виборах 2020-го року. Про це йдеться в анонімній скарзі співробітника ЦРУ, яку оприлюднили у четвер. За даними медіаслужби CNN, інформація про звільнення Волкера з'явилася відразу після того, як Палата представників США заявила, що хоче його допитати.

У Державному департаменті відставку Волкера поки що не прокоментували. Утім визнали, що спецпредставник таки налагоджував контакт між Джуліані та помічником Зеленського - передає CNN. Посаду представника США з питань України Курт Волкер обіймав від 2017-го. Він різко критикував і засуджував агресію Росії, підтримував санкції проти Кремля, називав події на Донбасі "гарячої війною, а не замороженим конфліктом", виступав за збереження Мінських домовленостей і введення на Донбас миротворчої місії ООН. Роботу дипломата високо оцінив Секретар РНБО Олександр Данилюк.

"Високо ціную зусилля й компетентність спецпредставника з питань України й справжнього друга нашої держави. Дякую за дотримання принципів і віддану службу українсько-американським відносинам", - написав Данилюк.

5-ий президент Петро Порошенко назвав новину тривожною., а колишній чільник МЗС Павло Клімкін - реальною втратою для України.

"Складно перебільшити непохитну позицію Курта Волкера щодо подолання російської агресії. З Куртом ми всі почувалися більш впевненими в Україні - як у мирному врегулюванні, так і в прогресі реформ й ролі США. Ви встановили високий стандарт довіри й ефективної співпраці з української владою. Дуже дякую вам за роки плідного співробітництва й віру в Україну!", - написав Порошенко.

Окрім Курта Волкера, Палата представників Конгресу США планує допитати ще 4-х співробітників Держдепартаменту. Свідчення хочуть почути і від головного фігуранта скандалу - особистого адвоката Трампа - Руді Джуліані. Його підозрюють у зв'язках з главою Офісу президента - Андрієм Богданом, главою СБУ Іваном Бакановим та радником Зеленського - Андрієм Єрмаком. Джуліані заявив: не проти відповісти на запитання Конгресу, але не може цього робити без згоди свого клієнта, тобто Дональда Трампа.

"Президент не зробив нічого поганого. Якщо глянути на текст розмови, то стає зрозуміло, що в ній не було погроз чи вигоди заради вигоди, не згадувалися гроші. Ви можете інтерпретувати все по-своєму, але тоді це вже буде вигадка. Я б хотів дати свідчення й розказати свою історію. Я вже її розповів - ви можете її прочитати онлайн. Я був повністю чесний з журналістами від самого початку", - прокоментував Джуліані.

Натомість, головний опонент Трампа Джо Байден не згоден з його адвокатом.

"Президент використав свої повноваження й гроші платників податків, щоби переконати іноземного лідера знову втрутитися у передвиборну кампанію. Це стосується не тільки мене, а й усіх громадян Америки", - заявив Байден.

Тим часом у Конгресі триває процедура імпічменту Дональду Трампу, яку розпочали внаслідок скандалу. В межах процесу демократи вимагають від Держсекретаря Майка Помпео надати документи, пов'язані з Україною. Зокрема, члени Палати представників хочуть з'ясувати, як на національну безпеку вплинула затримка фінансової допомоги Києву й тиск Трампа на Зеленського. Якщо до 4 жовтня, глава Держдепу не надасть необхідні папери, демократи розцінять це, як перешкоджання розслідуванню.

Христина Катарина, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну