УКР РУС
» » Складним маршрутом після буддійського ритуалу: третя українка, яка піднялася на Еверест, розповіла про підготовку
Всі новини

Складним маршрутом після буддійського ритуалу: третя українка, яка піднялася на Еверест, розповіла про підготовку

Як не лише зійти, а й спуститися з найвищої вершини світу. Третя за ліком українка, яка піднялася на Еверест - пластунка та фінансовий директор одного з британських банків - Оксана Літинська - приїхала в Україну, щоби поділитися досвідом з підготовки до сходження. Особливо для аматорів. Її історію розповість Леся Головата.


В обідню пору - рейсом із Лондона до Києва - прибуває Оксана Літинська - українка, яка третьою піднялася на найвищу вершину світу - Еверест.

За альпіністською звичкою - із мінімалістичним багажем, у фінансового директора одного з британських банків  пів доби в Києві - розписані по хвилинах. Тож розмовляти про гори - починаємо в автівці. Подружжя пластунів - Оксана Літинська та Денис Угрин, які переїхали до Лондона, напередодні сорокаріччя вирішили - зайнятися альпінізмом. Після пошуків у гуглі - почали - з Південної Америки.

"Окей, ідемо на Аконкагуа. Звичайно, ми перед тим підготувалися - походили в Альпи, дізналися, як ходити в кішках, дізналися, як користуватися всіма знаряддями альпініста. нам вдалося - і ми заразилися", - пригадує Оксана.

Після чотирьох вдалих сходжень на Косцюшко в Австралії, Ельбрус у Європі, Деналі в Північній Америці та Кіліманджаро в Африці -  подружня пара так званих білих комірців запланувала вступити до клубу альпіністів, які побували на найвищих вершинах семи континентів.

"Піднімаючись на Кілімнаджаро, ми вже знали, що підемо на Еверест, ми вже до того готувалися, бо Еверест був менше року після Кіліманджаро", - ділиться альпіністка.

Готуватися до долання Джомолунгми - це друга назва Евересту -  Оксана Літинська почала, повісивши на робочому місці - напис "контра спем сперо" - без надії сподіваюся. Після праці - багатогодинні тренування у залі - з величезним наплічником на спині, це десь годин 15-20 на тиждень.

На вихідних - у гори.

За логікою банкіра Оксана Літинська намагалася максимально зменшити ризики - ретельно обирала найкраще спорядження та досвідчених шерпів - провідників, які супроводжують альпіністів на Еверест. Адже подорож - суттєво підкоригувала сімейний бюджет.

"Поїздка на Еверест коштує між 30 та 150 тисяч доларів на людину. Залежно, яку ви виберете компанію, яка вам допомагала. Або дешевшу, або дуже дорогу. У нашому випадку це коштувало 40 тисяч фунтів із кожного", - ділиться Оксана.

Уже в готелі - продовжуємо розмову. Щоби добратися до Південного базового табору Джомолунгми - з боку Непалу - альпіністи спершу летять, а потім - навпростець між селами, за допомогою яків, перевозячи багаж.


Оксана Літинська - третя українка, яка підкорила Еверествідкриті джерела

"Величезні гіганти гори навколо. Ти - маленька людина, яка думає, що може змінити світ. Може й може, але в тому моменті враження, що ти є близько більшого чогось набагато, ніж ти", - ділиться враженнями альпіністка.

Сходження - триває два місяці. А починається - з двогодинного буддійського ритуалу - освячення групи та альпіністського спорядження. На висоті 5300 метрів у базовому таборі - за день шерпи мають звести вівтар із білого граніту. Без цієї церемонії вгору не піднімаються.


Оксана Літинська - третя українка, яка підкорила Еверествідкриті джерела

Кілька днів перепочинку у базовому таборі - і альпіністи рушають в так звані акліматизаційні ротації, поступово піднімаючись на горішні табори. Під час однієї з них - у Дениса Угрина лікарі діагностували різке погіршення зору, і щоби запобігти ймовірній втраті - він повернувся до підніжжя. А дружина пішла далі. І 22 травня - при температурі мінус 40 на вершині - 8848 метрів - розгорнула український прапор.

"Невже це мені вдалося? бо я собі не давала дозволу думати, як то буде на вершині. Друге - мені було шкода, що Дениса там не було, ми на всі гори ходили разом. І, можливо, та сльоза, що замерзла у мене на віях, можливо через то", - зізнається Оксана.


Оксана Літинська - третя українка, яка підкорила Еверествідкриті джерела

Не менше випробування - аніж піднятися - спуститися. Адже маршрут із натягнутими мотузками - один для всіх. Альпіністка пригадує – у черзі застряли на дві години.

Нині світлина, яку зняла фотограф одразу після повернення в базовий табір, Оксана Літинська поставила на аватарку в соцмережах. Користувачі могли стежити за сходженням на сторінці у фейсбуці, а щоби могли почути постфактум і наживо - прийшли на зустріч із Оксаною.

"У мене колись мрія була, не наважився піти на Еверест, ну насправді після цього, мабуть, треба буде себе перебороти", - каже Любомир Коцюмбас, однокурсник Оксани Літинської.

"Це наскільки має бути сильна сила духу, сила волі. Тому її світлини - це просто щось неймовірне", - каже Дарія Горбачова, пластунка.

Серед них і Валентин Сіпавін - альпініст, який тричі сходив на Еверест, водить туди групи і саме в Гімалаях познайомився з Оксаною Літинською. 

"У цьому році зійшло близько 750 чоловік з двох сторін. По смертності теж, скажімо так, рік сумно-урожайний. З боку Непалу загинуло 9 осіб. Багато людей, і людям доводилося стояти в чергах чекати, а це - витрачати кисень, витрачати свої життя. З боку Китаю - маршрут безпечніше, двоє людей загинули, це були люди у віці", - розповідає Валентин Сіпавін, альпініст.

До нині на Евересті побували 27-ро українців, а Оксана Літинська - одна із трьох жінок, уперше піднялася складнішим маршрутом - з боку Непалу.

Леся Головата, Олексій Тищенко, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну