УКР РУС
» » 30-річчя відновлення "Пласту" в Україні: на Рівненщині відбулася унікальна міжнародна скаутська зустріч
Всі новини

30-річчя відновлення "Пласту" в Україні: на Рівненщині відбулася унікальна міжнародна скаутська зустріч

З нагоди 30-річчя відновлення "Пласту" в Україні, на Рівненщині провели унікальну скаутську зустріч "Джемборі". Це найбільший проєкт Міністерства молоді та спорту України, на реалізацію якого виділили 1 мільйон 200 тисяч гривень. До спеціально облаштованого наметового містечка в селі Хотин з'їхалися представники з 18 областей України, а також з Австралії, Польщі, Білорусі, Канади, США та Грузії. Скаути візьмуть участь у різноманітних руханках, дискусійному майданчику, а також відвідають відомі туристичні місця. На відкритті унікального злету побували й наші журналісти.


З Тернополя на "Джемборі" приїхало двадцять пластунок. Дівчата співають свою улюблену пісню.

"Насправді це перше моє "Джемборі", я приїхала, аби насолодитися і отримати ці емоції. І я не маю уявлення, що тут буде", – каже Соломія Удич.

Буде цікаво, запевняють організатори, адже на пластову зустріч прибули більше тисячі учасників з усієї України та з-за кордону. Тут не лише діти, а й дорослі. Упродовж трьох днів пластуни візьмуть участь у різноманітних руханках, долатимуть смуги перешкод та туристичні переправи, проводитимуть дискусії.

"Це захід присвячений 30-річчю відновлення пласту в Україні. тут у нас починається "Джемборі". Слово джемборі означає зустріч. Це міжнародний скаутський термін – означає таку разову зустріч пластунів з усіх осередків", – розповідає комендант міжнародної пластової зустрічі Юрій Шадий.

Анатолій Петльований привіз на "Джемборі" дітей віком від 8 до 14 років. Усі з тернопільської області, чекають від злету нових знайомств.

"Усі діти дуже чекали цього свята, вчили пісні, щоб співати при ватрі. Дуже великі надії покладаємо на це свято, щоб знайти нових друзів, щоб познайомитись станицями", – зауважує пластун із Тернопільщини.

Один із найстарших пластунів Рівненщини Юрій Новак приїхав на захід велосипедом. 59-річний чоловік подолав 80 кілометрів. Каже, "Пласт" – це стиль життя.

"Вірність Богові та Україні. Я це вкладаю постійно. Так має жити кожен, до речі. І я намагаюсь разом зі своїми маленькими друзями, увесь час ці три гасла втілювати, а саме вірність Богові, Україні та допомагати іншим. Це наші три основні закони у "Пластові", – наголошує Юрій Новак.

На проведення "Джемборі" Міністерство молоді та спорту виділило 1 мільйон 200 тисяч гривень. Аби знайти місце проведення, був організований конкурс. Пластовий осередок на Рівненщині переміг. Зустріч відбувається в селі Хотин.

"Маємо гарні краєвиди, маємо річки, кар'єри, стави, луги. Ми маємо все, щоб проводити такі заходи. Ця локація розвивається, сюди їдуть з усієї України. Я думаю, що це престижно для Рівненської області", – переконаний голова Шпанівської ОТГ Микола Столярчук.

На "Джемборі" приїхали також п'ятеро пластунів з Австралії. Донька українських емігрантів Марія Миронюк в Україні вдруге. Зізнається, за останні 25 років країна дуже змінилася.

"Змодернізувалася, дороги, будинки, я чую більше української мови", – каже Марія.

"З'їхалися відсвяткувати свою історію. Це не лише історія 30-річчя повернення "Пласту" в Україні, але це 107 років від того, як пласт розпочався тут. І дуже важливо, щоб діти свою історію знали", – зазначила голова всесвітнього "Пласту" Марта Кандюк-Кузьмович.

Перше всеукраїнське "Джемборі" відбулося 1996-го року, тоді 700 пластунів зібралися поблизу Невицького замку на Закарпатті.

Наталка Полтавець, Рівненська область, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну