УКР РУС
» » Гора смерті. Історії українців, які підкорили Еверест – і повернулися живими
Всі новини

Гора смерті. Історії українців, які підкорили Еверест – і повернулися живими

У весняному сезоні четверо громадян України побувало на вершині Евересту. Петро Троць зустрівся із українцями, які повернулися з гімалайської вершини, щоб розпитати про їхні враження від перебування на вершині світу.


"Не тільки виправдало сподівання, а й перевершило!" – про гору Еверест киянин Віталій Козубський почав мріяти після сходження на свій перший 5-тисячник – африканську вершину Кіліманджаро.

Потім були Аконкагуа й Ельбрус. А ось втілення найзаповітнішої мрії зайняло майже 5 років. 23 травня альпініст нарешті зійшов на найвищу вершину світу в складі групи, в якій було троє українців. На Еверест команда піднімалася з північного – китайського боку.

"З півночі він виглядає, як на мене, набагато масивнішим. Ця стіна північна… і по приїзді в базовий табір я просто був вражений величчю цієї гори, її масштабами. Я навіть засумнівався, що я це зроблю", – згадує альпініст.

Якщо для Віталія Козубського це було перше сходження на Еверест, то для керівника групи – харків'янина Валентина Сипавіна – уже третє. Від 2017-го він щороку піднімається на найвищу гору світу. Спочатку – як учасник групи, потім – як гід, і цього року – як керівник усієї експедиції.

Зізнається: "Є Еверест, і є всі інші гори. Коли я в 2017 році сходив, для мене це була 20-річна мрія, яку я навіть не думав, що коли-небудь реалізую".

У цьогорічному весняному сезоні сходжень на Еверест загинули 11 альпіністів. У їхніх смертях звинувачують, зокрема, великі черги на підході до вершини. Охочих потрапити туди було так багато, що їм довелося довго очікувати своєї черги в так званій "зоні смерті".

"Черги були. Хоча ті черги, які ми бачили в інтернеті на фотографіях, це з південного боку, більше зі сторони Непалу… Ми піднімалися зі сторони Тибету", – підтверджує Козубський.

Сипавін додає: "Що значить постояти на висоті 8800 метрів – людина потерпає від нестачі кисню, витрачає час, витрачає своє життя. Я вивчав усі ці нещасні випадки. Більшість з них – це коли люди, які не розрахували своїх сил, сходили на вершину і вмирали вже на спуску".

Понад $30 тис. потрібно заплатити охочим зійти на Еверест. У цю суму входить переліт, офіційна перепустка на саму гору, оплата праці шерпів та гідів. І майже двомісячне проживання в умовах високогір'я.

Цього року на найвищій вершині світу загалом побували четверо українців. Троє з них – уперше. Ще один уродженець України зійшов на гору як громадянин Кіпру. А з 1982 року, коли в складі радянської експедиції на Евересті побували українці Сергій Бершов та Михайло Туркевич, на вершину зійшли загалом 27 наших земляків.

Петро Троць, Сергій Клименко, "5 канал"

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну