УКР РУС
» » Рада екстрено ухвалила закон про імпічмент: реакція депутатів на турборежим "Слуг народу"
Всі новини

Рада екстрено ухвалила закон про імпічмент: реакція депутатів на турборежим "Слуг народу"

Процедуру імпічменту президенту ухвалили народні депутати. На все про все витратили пів години. Голосували відразу і в першому читанні, і в цілому. Турборежим спричинив обурення в сесійній залі. Слуг звинуватили у порушенні регламенту і переписуванні статей Конституції. Мовляв, із таким законом імпічмент нереальний. Бо процедура усунення Глави держави з посади, як і раніше,  заскладна. Що вона передбачає – розкаже Анна Мірошниченко.


Турборежим так турборежим. Те, що анонсували на четвер у порядку денному, вже у вівторок. Імпічмент, а точніше його процедура. Те, що жодного разу в Україні не застосовували. А ось у передвиборних обіцянках – гасла про імпічмент лунали. У чинного президента – найчастіше. Тепер, як і планував, документ у залі.

"Цим президент демонструє відданість своїм словам, він готовий отримати ті самі рівні умови щодо притягнення до відповідальності президента", – заявив перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук.

Сама ж процедура імпічменту, за версією команди ЗЕ, наступна. В три етапи голосування. Її ініціюють мінімум 226 парламентаріїв. Далі створюється тимчасова слідча комісія. Вона готує висновки і пропозиції щодо вчинення президентом державної зради або іншого злочину. Їх розглядають в парламенті. Далі - таємне голосування. Рішення ухвалюють, якщо назбирають 300 голосів. Далі Рада звертається до Конституційного Суду та Верховного Суду. Вже опісля - знов голосують у сесійній залі. Рішення вважається ухваленим, якщо за нього проголосують як мінімум 338 депутатів.

Сам факт появи закону про імпічмент відразу обурює опозицію. І насамперед депутатів попереднього скликання. Бо вони наполягають, у червні ще старим складом – вже ж ухвалили процедуру імпічменту. Тільки президент цей документ досі не підписав. Колишній спікер підтверджує – так і було.

"Хороша і несподівана новина. Закон про імпічмент прийнятий уже. 6 червня був прийнятий закон, який детально передбачає процедуру імпічменту. Треба дві хвилини, щоб президент підписав закон. І за дві хвилини країна буде мати закон про імпічмент", – пояснив нардеп від "ЄС" Андрій Парубій.

Але "Слуги" наполягають на своєму документі. Апелюють фразою "Зеленський обіцяв". Утім, доцільність ухвалення цього закону не розуміють інші фракції. Зедокумент повторює те, що вже і так прописано в Конституції, заявляють у "Голосі".

"Можливо президента обманули – цей законопроєкт не змінює нічого. Це збірник, у який увійшли Конституції України, окремі положення регламенту, це фасадна реформа, яка не змінює нічого", – зауважив нардеп від "Голосу" Роман Лозинський.

І відразу рекомендують змінювати Конституцію. А саме зменшити кількість голосів, які необхідні для ухвалення рішення про імпічмент. На змінах Основного закону наполягають і в "Батьківщині". Щоб процедура імпічменту запрацювала, кажуть: непогано б було, якби і з президента спершу зняли недоторканність.

"Цей закон не про рівність, бо президент залишається недоторканним, стаття 105, ми зараз лише розглядаємо процедуру, як зняти з нього не доторканність. Треба вносити зміни до 105 і знімати недоторканість з президента", – наголосив народний обранець від "Батьківщини" Сергій Власенко.

Але змінювати Конституцію "Слуги" не будуть. В екстреному режимі голосують за свій документ. У першому читанні і відразу ж в цілому. Без правок і без обговорень. Опозиція шокована.

"Це не просто зелений принтер, і зелений ксерокс, а це просто приставки до зеленої кнопки мікрофона", – каже Ірина Геращенко, співголова фракції "ЄС".

"Ми не бачимо потреба у затягуванні цього процесу. У попередніх тижнях ЄС наголошувала, добре, що зняли недоторканість, давайте і імпічмент", – зазначила обраниця від "Слуги народу" Галина Янченко.

Володимир Зеленський буде першим в історії президентом, який підпише закон про імпічмент Глави держави. У фракції "Слуга народу" сподіваються, що він теж у турборежимі і зволікати із підписом не буде.

А в інших фракціях сподіваються, що більшість надалі не зволікатиме Регламентом. Слуги пообіцяли - турборежим трохи зменшать. Законопроєкти голосуватимуть спершу за основу, а не одразу в цілому. Решта ж депутатів пообіцяли не спамити правками до документів, щоб не затягувати процедуру голосування.

Анна Мірошниченко, Юрій Усік, Олексій Тищенко, "5 канал".



Рада рада: найяскравіші реакції на ухвалення мовного закону – ФОТО

/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну