УКР РУС
» » Рахунок 2:0 не на користь Банкової: Рада не звільнила двох міністрів і очільника СБУ – сюжет із ВР
Всі новини

Рахунок 2:0 не на користь Банкової: Рада не звільнила двох міністрів і очільника СБУ – сюжет із ВР

Парламент не відправив у відставку двох міністрів і голову СБУ. Крім того, не вніс у порядок денний законопроект Зеленського про імпічмент. Його процедури прописали в депутатському законі про ТСК, який і затвердив парламент. День під куполом провела Анна Мірошниченко.

Діяльність тимчасових слідчих комісій тепер чітко врегульована законом. Бо до цього часу їх одна за одною створювали, але наслідків їхня робота не мала.

"Чітко регламентується повноваження комісії, регламент її роботи, те, що ці комісії можуть викликати певних осіб для дачі свідків. І давання неправдивих свідчень потягне за собою відповідальність", – каже нардеп від БПП Олександр Черненко.


"У парламенту з'являється можливість контролювати владу, контролювати правоохоронців, викликати їх сюди, створювати слідчі комісії, викликати сюди прокурорів і головне – висновки цих комісій матимуть правові наслідки", – зауважила народна депутатка від "Самопомочі" Тетяна Острікова.

На діяльність нинішніх комісій ухвалений закон не вплине. А ось нові будуть створюватися вже за новим механізмом. Крім того, закон про ТСК, за який депутати віддали аж 279 голосів, передбачає врегулювання процедури імпічменту президенту. Підставою для його ініціювання і створення ТСК є подання від 226 народних депутатів. Після цього Рада утворює комісію, яка й розслідує обставини щодо вчинення президентом приміром державної зради. До складу ТСК входять представники усіх фракцій і груп на пропорційній основі. Працює вона три місяці. Також свою оцінку мають надати Верховний та Конституційний суди. Висновки ТСК щодо імпічменту голосуються в парламенті. Для задоволення – треба понад 338 голосів.

Тепер документ має підписати голова Парламенту, а потім президент. І тут можуть виникнути питання, бо Банкова принесла до ВР свій закон про імпічмент. Але депутати запевняють – все, що треба для процедури усунення президента, є в проголосованому законі про ТСК. Тож президентську ініціативу можна не розглядати.

"Всі ці положення вже викладені, неважливо чи будуть вони збігатися,чи будуть відрізнятись, якщо президент його не підпише, то у парламенту буде можливість подолати вето президента, а якщо голосів на подолання вето не буде, то звичайно, будемо розглядати той закон, який ініціював Зеленський", – пояснив Андрій Помазанов, депутат фракції "Народний фронт".

Банкова такими "парламентськими розкладами" не задоволена.

"ВР запропонував законопроект, який стосується імпічменту, як цілісної конституційно правової процедури, і ми запропонували ВР як виконання своїх обіцянок. ВР навіть не внесла наш закон у порядок денний", – скаржиться представник президента в парламенті Руслан Стефанчук.

І це не єдине, що Парламент зробив всупереч побажанням Банкової. Від Зеленського – принесли сюди три подання. Просять звільнити міністра оборони, закордонних справ і голову СБУ. Але більшість депутатів стали "в позу". Павла Клімкіна не відпустять, поки не почують ім'я його наступника. Бо зовнішня політика, кажуть, не жарти.

"Зараз відбуваються закордонні візити президента, треба максимально активізувати антипутінську прозахідну коаліцію, щоб санкції не знімали, а їх продовжували і розширювали", – наголошує парламентарій Максим Бурбак.

І міністра оборони – не віддадуть. Бо хто керуватиме армією замість нього – президент досі не сказав.

"Володимире, що робите ви, коли ви міністерство оборони лишаєте без очільника, у воюючій країні? Як може бути армія воюючої країни бути без керівника?" – обурено запитує радикал Олег Ляшко.

А за голову СБУ вже вступився спікер парламенту.

"Як ницо і підло звучить, коли тих людей, які, ризикуючи своїм життям, захищали Україну, сьогодні кидати на них плями бруду. Давайте мати честь, як мав честь Василь Грицак", – зауважив Андрій Парубій.

"Покажіть наступного, а ще покажіть наступного. Це не конституційні вимоги, я їх не сприймаю", – коротко відповів представник президента. 

Попри невдоволення Банкової і бажання деяких фракцій таки звільнити з посад двох міністрів і голову СБУ, всі троє лишилися на посадах. Голосів для їхньої відставки забракло. З рахунком 2:0 не на користь команди президента Верховна Рада вже надвечір зайшла в розгляд Виборчого кодексу, який планує ухвалити ще в цьому скликанні.

Анна Мірошниченко, Юрій Усік, Олексій Тищенко "5 канал"

Дивіться також фотогалерею:



Рада рада: найяскравіші реакції на ухвалення мовного закону – ФОТО

/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook
/ фото Ірини Геращенко / Facebook Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну