УКР РУС
» » Принципи до гаманця не покладеш: як ПАРЄ повертала повноваження делегації РФ
Всі новини

Принципи до гаманця не покладеш: як ПАРЄ повертала повноваження делегації РФ

Без жодних санкцій і обмежень – ПАРЄ повернула повноваження російській делегації. І це попри порушення росіянами принципів Ради Європи. Перед голосуванням відбулися дебати. За їхнім підсумком голова моніторингового комітету ПАРЄ зробив гостру заяву. Роджер Ґейл зазначив: депутати готові продати за російські гроші свої принципи. Попри це, повернення росіян без жодних санкцій підтримали 116 депутатів, 52 висловилися проти, 15 утрималися. Про перебіг дебатів і розвиток ситуації – Нонна Стефанова далі.
Відмовити у поновленні повноважень, поновити без жодних умов чи повернути до ПАРЄ з певними обмеженнями. Як саме вчинити із російською делегацією – обговорювали на дебатах Парламентської асамблеї Ради Європи. Україна – одна з головних ініціаторів оскарження повноважень Росії у ПАРЄ. "Наш дім, наш палац Європи зараз у вогні. Ще ніколи до цього анексія Криму, атаки на Схід України, продовження окупації частин Грузії та Молдови так не нехтувалися. І це після того, як Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох – троє з них офіційні російські військові – які причетні до збиття рейсу МН17. Росія – це країна, де зневажаються фундаментальні права, які обстоює ця асамблея. Саме тому Росія не має права бути у цій залі. Не можуть бути скасовані жодні санкції. Якщо ви їх скасовуєте, ви стаєте співучасниками цих злочинів", – наголошує депутат ПАРЄ від України Марія Іонова. "Ми не повинні забувати про політичних в'язнів, про кримських татар, про українських моряків, яких нелегально тримають у російських тюрмах. І зараз ви за крок до того, щоб розділити відповідальність за кровопролиття в Україні. Чи ви хочете цієї відповідальності – вирішуйте самі, натискаючи на кнопку", – нагадує депутат ПАРЄ від України Володимир Арьєв. Чимало доповідачів, навіть ті, що обстоюють повернення Росії – впевнені, що обмеження треба зберегти. Хоча у доповіді моніторингового комітету ПАРЄ щодо повноважень Росії серед вимог немає згадок про незаконно анексований Крим та агресію на Донбасі.
РФ знову в ПАРЄ5 канал З проєкту рішення виключили будь-які обмеження прав делегації Росії. Лишили в ньому лише блок із п'ятьма закликами до Москви. Серед них: звільнення незаконно захоплених українських моряків, сплачення внеску до Ради Європи, співпраця зі слідством у розслідуванні збиття малайзійського боїнга МН17, а також припинення переслідування представників ЛГБТ-спільноти в Росії. Вимагають також співпраці у розслідуванні вбивства політика Бориса Нємцова. Попри пропозицію доповідача Роджера Ґейла, у проєкті не згадали про порушення прав кримських татар, українських політв'язнів та мешканців окупованих районів Донеччини та Луганщини. Окрім представників української делегації, про Росію як агресора і окупанта говорять і окремі депутати інших делегацій Ради Європи. Згадують і внутрішні порушення прав людини. "Йдеться не лише про Крим, Донбас, Молдову і Грузію. Напередодні ми обговорювали Стамбульську конвенцію. Торік Росія декриміналізувала закон про домашнє насильство, вчинене близькими родичами", – наводить приклад депутат ПАРЄ від Великої Британії Стелла Крісі. Росія запевняє: її виключення із ПАРЄ відбулося через масштабну дезінформацію з боку України. Жодних "домашніх завдань" у вигляді резолюцій її делегація виконувати не буде, адже вони, мовляв, не в школі. Всебічно підтримує росіян лише депутат від Сербії. Про вагомі причини повернути Росію у ПАРЄ відверто говорить депутат від Німеччини – це понад 30 млн євро членських внесків, які росіяни сплатять у разі повернення.
РФ знову в ПАРЄ5 канал "Ми повинні взяти до уваги фінансову ситуацію в організації. Без внесків Росії – ситуація не найкраща, навіть погана", – зазначає депутат від ФРН Франк Шваббе. Завершує дебати голова моніторингового комітету, британський депутат Роджер Ґейл. Його висновки невтішні. ПАРЄ вичерпало фінансові ресурси, і в обмін на гроші від Росії – готове поступитися принципами Ради Європи. Після розгляду поправок, більшість із яких відкинули, повернення Росії без жодних умов і обмежень – ухвалюють. 116 – "за", 62 "проти", 15 утрималися. Після повернення Росії у ПАРЄ без жодних умов сім національних делегацій оголосили демарш. Це представники України, Грузії, Латвії, Литви, Естонії, Польщі і Словаччини. Після скандального голосування вони зачитали спеціальну заяву, де оголосили, що поновлення російської делегації суперечить основним цінностям Ради Європи та її Статуту.
РФ знову в ПАРЄ5 канал І цей крок "посилає дуже неправильний сигнал країні, яка вдалася до збройної агресії, отруєння осіб, не дотримується прав своїх громадян і не сприяє, а навпаки – прагне дестабілізувати демократії в Європі". Делегації звертаються до парламентів своїх країн щодо подальшої участі в Парламентській асамблеї ради Європи. Нонна Стефанова, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну