УКР РУС
» » Тест на алергеність: Супрун розповіла, чи дійсно шкідливий тополиний пух
Всі новини

Тест на алергеність: Супрун розповіла, чи дійсно шкідливий тополиний пух

В.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун наголосила, що зелені насадження в містах є ефективним засобом у боротьбі зі спекою та забрудненням повітря, а отже алергіями, і закликала не рубати тополі. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.



  • Від чого виникає алергія

"Він (тополиний пух – ред.) може потрапляти в очі чи до носа, але він – лише механічний подразник, а не алерген. А загострення алергії викликає цвітіння диких злаків, як то тимофіївки, яке в часі збігається з дозріванням насіння тополі. Саме пилок злаків розноситься вітром і викликає алергію", – написала очільниця МОЗ.

Водночас вона підтвердила, що тополі дійсно можуть викликати алергію, але навесні, в березні чи квітні, коли квітнуть чоловічі дерева: "Алергія, зазвичай, розвивається на кілька алергенів. Наприклад, пилок тополі, берези, полуницю, чи молоко або арахіс. Можна уявити, що всі тополі і берези в місті щезли, але всі алергени в будь-якому разі зникнути не можуть".

Супрун нагадала, що алергія – це невиправдана реактивність імунної системи конкретної людини.

"Масштабне дослідження чинників, що впливають на поширеність алергії, екземи та ринокон'юктивіту показали, що ранній контакт із пилком захищає від розвитку алергій, а не навпаки. Тобто пилок тополь та інших рослин, який ми вдихаємо в ранньому дитинстві, захищає нас від алергії в майбутньому. З котиками та генетично зумовленою астмою, до слова, та сама історія. Пухнастики зменшують ймовірність розвитку астми в дитини", – зазначила Супрун. 

Вона також розповіла, які чинники збільшують імовірність розвитку в дитини алергії чи астми. За словами Супрун, це пасивне куріння, пліснява в помешканні, раннє лікування антибіотиками, забруднення повітря зваженими частками та оксидами сірки і азоту. 



  • Поради алергікам і не тільки

Алергікам вона порадила піти до лікаря і з'ясувати, на що саме і коли розвивається алергія. Тут стануть в пригоді аналізи і харчові тести. Лікар пропише препарати, що допоможуть пережити алергію з якомога меншим дискомфортом.

Та порадила: "Коли в повітрі пилок, на який у вас алергія, варто щільно зачиняти вікна, вмиватися та промивати носа, аби зменшити контакт".

Супрун підкреслила, що саме зелені насадження в містах є ефективним засобом у боротьбі з міськими острівцями спеки та забрудненням повітря, а отже алергіями. За її словами, дерева очищають повітря від газів та зважених часточок. Найбільш ефективними є змішані насадження різної висоти, що ростуть близько до джерел забруднення, тобто вздовж доріг. 

"Найбільш ефективними очищувачами повітря є хвойні дерева, а також дуб і падуб (останній відомий як елемент різдвяного декору), а також старі і великі верби, катальпи, платани, липи, клени та не дуже поширені в нас гінкго та гледичія колюча. Остання формує широку крону та ідеально підходить до створення затінку на вулицях", - написала Супрун.

Очільця МОЗ пояснила, що для найбільшого ефекту в місті мають бути широколистяні дерева, хвойні та чагарники, що рівномірно ростуть і утворюють затінок, адже просто парків і скверів замало для боротьби із забрудненим повітрям, високою температурою і одним з їхніх наслідків – алергією.

Як повідомляв 5.UA, до програми "Доступні ліки" можуть увійти препарати для дітей, онкохворих та алергіків. 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну