УКР РУС
» » "НАТО – найкраща санкція до Росії": що мусить зробити Зеленський для перемоги України – дипломат
Всі новини

"НАТО – найкраща санкція до Росії": що мусить зробити Зеленський для перемоги України – дипломат

Екс-застпуник глави АП Костянтин Єлісєєв розповів як досягти прогресу і війні з Росією, і що зробити, аби зараз за українських моряків і невиконання рішення Гамбурзького трибуналу були накладені санкції на Росію. Про це пише lb.ua.

"Результат потрібен всім, а для цього починати варто з малих, але конкретних кроків і рухатися далі. Перше, з чого варто почати – це звільнення заручників. Друге – унормувати питання соціального забезпечення людей, які живуть на окупованій території. Збільшити кількість пунктів пропуску, але за умови забезпечення безпеки. Третє – режим перемир’я. Навіть сьогодні люди вмирають. І мало лише ініціативи з українського боку, потрібно, щоб вона дотримувалась з іншого боку", – сказав Єлісєєв.

За його словами, хороший для цього спосіб є тиск. Якщо наступні п'ять років буде збережено наступництво в зовнішній політиці, в дипломатії і у виконанні Мінських домовленостей, то Путін зрозуміє, що наступні п'ять років доведеться продовжити жити під міжнародними санкціями. Які, ймовірно, будуть ще й посилені після відмови Росії виконати рішення Гамбурзького трибуналу.

"Вони будуть розуміти, що треба щось робити. Хоча є деякі речі, які дають ефект більший, ніж просто санкції. Наприклад, надання Україні ПДЧ по НАТО – це найкраща санкція до Росії. І вона НАТівцям нічого не вартує. Тим більше, двері НАТО, як нам кажуть, завжди відкриті для нас", – додав екс-застпуник глави АП.

Він також наголосив, це чітко окреслює курс України. Переважна більшість країн стали членами НАТО через ПДЧ.

"Але знову таки, в цьому питанні є невизначеність: ми ще не знаємо якою буде позиція президента Зеленського. Важливим етапом стане саміт НАТО в Лондоні у грудні цього року. Президент Порошенко уже анонсував, що Київ має ставити на ньому питання про отримання ПДЧ. Якщо ми це питання не будемо порушувати, то за нас цього ніхто робити не буде. Під лежачий камінь вода не тече", – зауважив дипломат.

За його словами, багато хто з західних партнерів навіть видихне з полегшенням, менше проблем для них. Хоч де-факто Україна на сьогодні, ще не будучи членом НАТО, виконує функції члена Альянсу: боронить східний фланг НАТО.

На запитання: як зробити так, щоб зараз за наших моряків і невиконання рішення Гамбурзького трибуналу були накладені санкції, Єлісєєв відповів:

"Уже зараз потрібно готувати основу – в рішенні написано, що за місяць Трибунал має подати меморандум про виконання цього рішення. Потрібно максимально працювати з партнерами, проводити зустрічі, переконувати, показувати як виконувати. Я вважаю, що президенту Зеленському треба їхати в червні на засідання Європейської ради, саміт ЄС простою мовою. Їхати туди навіть без запрошення (бо саміт суто для країн-членів ЄС) – як це свого часу робив президент Порошенко і намагатися пробувати просувати санкції", – зазначив Єлісєєв.

Дипломат додав, що досі згадує, як у 2014 році він був ще послом при ЄС і приїхав тоді вже президент Порошенко без запрошення. Єлісєєв його провів в кулуари саміту Європейської ради і вони ходили, розповідали про необхідність посилення тиску на Росію. Дійшло до того, що коли саміт проходив уже за зачиненими дверима, то канцлер Німеччини Меркель переривала засідання Ради, виходила із залу і підходила до Порошенка: питала чи влаштовує його те чи інше формулювання, просила його пропозиції.

"Прямо там, буквально на колінах, ми вносили правки в рішення Європейської Ради, які потім Меркель на засіданні оголошувала і приймалися відповідні рішення. Це був перший випадок, коли був запроваджений перший пакет санкцій. І після цього ми заклали традицію приїжджати на засідання Європейської Ради, де приймалося рішення по санкціям: президент Порошенко був завжди поруч, навіть незважаючи на те, що двері Європейсько Ради були зачинені", – зазначив Єлісєєв.

За його словами, Порошенко проводив двосторонні зустрічі з керівництвом ЄС, з окремими ключовими країнами-членами ЄС, йшов в кулуари, говорив з експертами, з радниками. Тому рішення, на щастя, весь час приймалося позитивно на користь продовження санкцій.

"Тут нема чого соромитися, це і є нормальна дипломатія – навіть якщо тебе не запрошують, то все одно їхати в Брюссель і працювати", – підсумував екс-заступник глави АП і наголосив, що те ж саме потрібно робити і Володимиру Зеленському.

Нагадаємо, раніше 5.ua повідомляв, що заступник голови Адміністрації Президента подав у відставку.

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну