УКР РУС
» » Європа готує модернізацію військових потужностей: підсумки першого дня Безпекового форуму в Мюнхені
Всі новини

Європа готує модернізацію військових потужностей: підсумки першого дня Безпекового форуму в Мюнхені

Так званий пакет азовських санкцій погодили країни ЄС проти Росії. Проект прописаний на 124-х сторінках. Про це заявив Петро Порошенко за підсумками двосторонніх зустрічей – їх глава держави провів в Мюнхені на полях безпекової конференції. Петро Порошенко висловив сподівання, що пакет санкцій Європейський Союз затвердить вже наступного тижня. Як минув перший день конференції – розповість Михайло Прудник.
Під час самого форуму на порядку денному – була агресія Росії і методи протидії Кремлю. Особливо європейців непокоїть нарощування Москвою кількості ракет, які можуть нести ядерні боєголовки. Адже, нові російські ракети можуть долітати до більшості країн Європи. Москва збільшує їх кількість, а деякі можуть нести ядерні боєголовки. Окрім нарощення ракетного потенціалу Федерація продовжує ескалацію на українському сході, порушує міжнародні договори в Азовському морі. На думку, учасників конференції, такі агресивні дії не можна залишати поза увагою. "Через 30 років після падіння Берлінської стіни та 5-ти років після анексії Криму Росія залишається загрозою нашій безпеці. Федерація продовжує незаконну діяльність на суходолі – на Донбасі та в морі – після захоплення українських суден та ув'язнення моряків. Ми бачили грубу байдужість і нехтування людськими життями на вулицях Британії. Федерація діє усупереч договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності. Натомість розгортає дедалі більше установок, які здатні нести ядерні боєголовки. Росія намагається підштовхнути світ до гонитви озброєнь. Ми повинні реагувати й не залишимо в біді ті країни, на які нападає Росія", – заявив міністр оборони Великої Британії Ґевін Вільямс.
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг спробував переконати Москву повернутися до виконання угоди. Він зустрівся з головою російського МЗС, однак жодних зрушень немає. Альянс починає підготовку до життя без ракетного договору. "Ми закликаємо Росію повернутися до виконання договору, але водночас готуємося до життя у світі, де вже не буде цієї угоди, однак будуть російські ракети в Європі. НАТО не має наміру розміщувати нові ракетні установки у Європі. Ми завжди робитимемо кроки, щоб забезпечити ефективний і надійний захист", – заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг.
Більшість європейських країн збільшують витрати на оборону. Хочуть наблизитись до 2% ВВП, як того вимагають домовленості на саміті в Уельсі в 2014 році. "Європа нині розпочала переглядати своє бачення світової безпеки. До такого кроку нас підштовхнули дії Москви. Військова агресія Росії проти України змусила Європу змінити курс. Від 2014 року бюджет Німеччини вже виріс на 36%. Ми плануємо велику модернізацію військових потужностей й розвиток можливостей до 2024 року", – заявила міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лаєн.
А ще європейці переконані потрібно підтримати країни, які найбільше постраждали від російської агресії. Зокрема, Україні обіцяють підтримку в реформуванні збройних сил. Український президент Петро Порошенко наголосив, що погодили так званий азовський пакет санкцій. Проект розписаний на 124-ьох сторінках. "Ми скоординували наші зусилля. Сьогодні в цілому обговорений і затверджений пакет санкцій – так званий "азовський пакет". Це саме те, що я вам обіцяв у грудні місяці. Найближчими днями на початку наступного тижня санкції у Брюсселі по координації з Україною точно будуть прийняті. Сьогодні пакет санкцій складає 124 сторінки, і це буде підвищена ціна, яку Росія має і мусить заплатити за акт агресії проти України", – заявив Петро Порошенко. Провокації Росії не можуть залишатися без належної відповіді. У Мюнхені вкотре засудили захоплення українських кораблів та моряків поблизу Керченської протоки.
Хоча конкретних рішень на безпековій конференції не ухвалюють, завдяки думкам учасників формується спільна європейська позиція. Нині вона однозначно вказує – світ має об’єднуватися, щоб протидіяти агресивним діям Росії. Стосовно ж угоди про озброєння, одним із останніх сьогодні виступив глава МЗС Німеччини Гайко Маас. Він сказав, що, в принципі, ця угода давно втратила свою силу, адже більшість ракет під неї не підпадає і Росія її давно вже не виконує. Також в ній не прописані сучасні вимоги, адже такі ракети може виготовляти, наприклад, і Китай. Тому, на його думку, на зміну цій угоді вартує підготувати іншу, яка б залучила більше країн, і змусити РФ також до неї долучитися. Михайло Прудник, Іван Довганик, "5 канал" Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну