УКР РУС
» » Ракетний договір і "Північний потік-2": розлого про виступ Меркель на 55-ій Мюнхенській конференції
Всі новини

Ракетний договір і "Північний потік-2": розлого про виступ Меркель на 55-ій Мюнхенській конференції

Сьогодні на конференції виступає канцлер Німеччини Ангела Меркель, на черзі – віце-президент США Майк Пенс та Генсек НАТО Єнс Столтенберг. Учасники заходу спільно розмірковують над тим, як зміцнити колективну безпеку Європи. Серед питань конференції також – загрози з боку Росії, кібербезпека і тероризм.

виступ ангели меркель

У Мюнхені нині працює кореспондент "5 каналу" Михайло Прудник. За його словами, нині триває виступ канцлерки Німеччини Ангели Меркель. Значну частину своєї промови вона приділила саме агресії з боку РФ. Меркель наголосила: позиція Німеччини – послідовна, тож санкції проти Росії за анексію Криму та вторгнення на Донбас зберігатимуться і надалі.

"Росія за радянських часів була нашим супротивником у холодній війні. Після падіння Берлінської стіни, ми думали, що вона зміниться і цю справу можна здати в архів. Але виявилося, що це не так. 2014-го року сталася анексія Криму, вторгнення в Україну – це порушення міжнародного права. Були підписані Мінські угоди, Україна та Росія спробували домовитися, однак це не дало результатів. Ми обов'язково будемо стежити і намагатися врегулювати цей конфлікт", – запевнила представник ФРН.

Крім того, канцлер додала: Німеччина продовжує підтримувати Мінський переговорний процес і збирається продовжити тиск на агресора. Водночас, Меркель визнає, що переговори з Росією – доволі складний процес, адже варто виходити також з "інших економічних складових". Зокрема, йшлося про будівництво скандального газогону "Північний потік-2".

Що саме говорила про спорудження газопроводу Меркель та подальші її заяви – далі у відео: 


Ще одним питанням, яке доволі сильно турбує ЄС нині , є вихід Росії з Договору про нерозповсюдження ракет малої та середньої дальності. У Німеччині переконані: діалог із РФ варто продовжувати вести і надалі, аби змусити її підписати нову угоду чи виконувати положення старої. 

Меркель наголошує: попри те, що договір було укладено між Росією та Сполученими Штатами, він мав захистити насамперед Європу, адже ракети малої та середньої дальності здатні вразити більшість країн ЄС, а деякі з цих ракет можуть нести ядерні боєголовки. 

"Ще одна погана новина для нас, і вона пов'язана з Росією. Це порушення Федерацією Договору про ліквідацію ракет малої та середньої дальності. І хоча цей документ був укладений зі США, він створювався саме для захисту Європи. У відповідь на агресивні дії у 2014-му ми заявили, що колективна оборона стане пріоритетом, а в межах НАТО була поставлена мета членам – збільшити оборонні витрати до 2% ВВП", – заявила Ангела Меркель. 


Участь України у Мюнхенській конференції

Участь у заході бере і Президент України Петро Порошенко. Його виступ запланований на сьогодні, 16 лютого, о 18:30 за київським часом у межах панельної дискусії "Безпека у Східній Європі". "5 канал" транслюватиме це наживо.


Глава Держави також планує провести низку двосторонніх зустрічей з колегами, заплановане спілкування з делегацією Конгресу Сполучених Штатів та перемовини з спецпредставником з питань України та віце-президентом США. А от з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель український лідер вже мав нетривалу розмову. 

Перший день безпекової конференції

Напередодні ж на полях заходу основною темою дискусій було порушення Росією ракетного договору. Вдалося досягти згоди і з "українського питання". Зокрема, країни ЄС погодили так званий Азовський пакет санкцій, що складається зі 124 сторінок.

Читайте також: Європа готує модернізацію військових потужностей: підсумки першого дня Безпекового форуму в Мюнхені

Дивіться також фотогалерею: 



19-й саміт Україна-ЄС: Як Порошенко з Туском і Юнкером зустрічався – фотогалерея

/ Twitter / Svyatoslav Tsegolko
/ Twitter / Петро Порошенко
/ Twitter / Святослав Цеголко
/ Twitter / Святослав Цеголко
/ Facebook / Петро Порошенко
/ Twitter / Святослав Цеголко
/ Facebook / Петро Порошенко
/ Facebook / Петро Порошенко
/ Офіційний сайт Президента України Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну