УКР РУС
Всі новини

"Чорні лісоруби": хто і як вирубує маріупольські дерева

Вирубка лісосмуг у Маріуполі: зникає зелений бар'єр, який захищає місто від викидів промислових підприємств. Лише з початку року поліція відкрила 19 кримінальних справ через незаконні дії "чорних лісорубів". Фіксували і сам процес вирубки, відстежували й перевезення та збут деревини. Кореспонденти "5 каналу" розбиралися в ситуації.


Невідомі вирубують і вивозять дерева в лісосмузі поблизу меткомбінату. Таку інформацію лісівникам повідомили містяни. На мить прибуття правоохоронців та екологів шестеро чоловіків завантажували дерева. Поруч валялися бензопили, каністри з бензином і пляшки з водою. Побачивши камеру, чоловіки почали тікати.

Назвати себе відмовляються. Заперечують також і те, що знищили дерева. Кажуть, знайшли їх уже спиляними. Проте екологи – іншої думки.

"Подивіться, там навіть тирса навколо валяється. Ані вітром, нічим не поздувало, нічим не притрусило. Ці пеньки, я довести 100%, звичайно, не можу, але тут неозброєним оком видно, що вони свіжоспиляні", – обурюється начальник відділу еконагляду Державної екоінспекції Донецької області Олександр Христенко.

Екологи підраховують збитки. Цього разу браконьєр знищили понад півсотні дерев. Суму встановлюють від кількості пеньків, їхнього діаметру та цінності породи дерева: "Береться найменший та найбільший діаметр, потім виводиться середня цифра, і за методикою розрахунку збитків ми можемо визначити, яку шкоду завдано державі".

Держінспектор зазначає: "Тут в основному клен, акація можливо, – це не дуже дорогі дерева. Але все одно, тут дуже великий обсяг. За той рік, наскільки я знаю, тільки нараховано було інспекцією більш як 10 млн грн. Але оплачених там – одиниці якісь збитків".

Лише за цей місяць поліцейські зафіксували понад півсотні спиляних у лісосмузі дерев: "Знищення лісу карається штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами, арештом на строк до 6 місяців".

Проте таке покарання не зупиняє браконьєрів. До того ж деякі з них постійно потрапляють у поле зору поліції.

"Протягом чотирьох років ми спостерігаємо, як цей ГАЗ-66 випилює в нас в околицях усі посадки. Ми ловили їх разів зо два-три, викликали поліцію, фіксували все це. Поліція їх забирала, машини забирала, заарештовувала. Але вони знову з'являються", – бідкається працівник ГО "Мисливське-рибальське господарство "Приазовське" Євген Грек.

Щоб убезпечити зелені насадження, лісівники, екологи та активісти вирішили частіше проводити рейди. Водночас сподіваються, що небайдужі містяни повідомлятимуть про факти несанкціонованої вирубки.

Олена Уланова, Олег Корінний, "5 канал"



Кияни врятували бобра, який вскочив у браконьєрський капкан – фото

/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
/ Facebook
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну