УКР РУС
» » Мешканці Гурівців на Вінниччині не можуть поділити храм – подробиці
Всі новини

Мешканці Гурівців на Вінниччині не можуть поділити храм – подробиці

Ранок суботи. На церковному подвір'ї – порожньо і тихо. Двері до храму зачинені. Як ви бачите, є два замки. І що цікаво, вхід до храму опломбувала не поліція, а самі мешканці Гурівців.

На найвищому пагорбі села Гурівці розташований храм Різдва Пресвятої Богородиці, що належить до Московського патріархату. Приватна власність. Вже півтора місяці – з появою Православної Церкви України, віряни не можуть поділити його між собою. Градус щоразу підвищується.


"Якщо б не міліція, то мабуть билися би ці баби", – наголошує мешканка села.

"Похоронений наш батюшка. Це було у жовтні і його тут похоронили. Поки він правив, такого бардака не було. А коли він помер, то заступив новий і розпочалася колотнеча", – розповідає мешканець Гурівців Федір Чайка.

Громада Гурівців думала не довго, і вже після Об'єднавчого Собору більшістю перейшла до Помісної церкви. Але частина вірян разом зі священиком Московського патріархату, якого нещодавно призначила Вінницька єпархія, переходити до Єдиної української не захотіли.

ФЕДІР ЧАЙКА, МЕШКАНЕЦЬ СЕЛА:

"Більшість села проти Російської Церкви, більшість за Українську Церкву. Це тільки три сім'ї колотить. Хочуть цю захватити, і щоб ми і сказав цей вербуліцький піп: ото беріть собі хату і отам моліться, вам сюди дороги нема"


АНАТОЛІЙ ЛЕНЧУК, МЕШКАНЕЦЬ СЕЛА:

"На Богослужінні почав згадувати предстоятеля Російської Православної Церкви Кирила і предстоятеля УПЦ МП Онуфрія. Це був початок нашого конфлікту"

Анатолій Ленчук найактивніше відстоює православну церкву України в Гурівцях. Каже, батюшці це не сподобалося, і він встановив свій замок на дверях. Такий підхід парафіяни розцінили як "самозахоплення". Тому відповіли таким самим методом.

"Вирішили питання в тому, що потрібно повісити свій замок, для того, щоб в храмі не було крадіжок церковного майна", – наголошує Анатолій Ленчук.

У новоствореній громаді знову проводять збори. Цього разу мають затвердити статут, обрати парафіяльну раду та скарбника. Почути усе з перших вуст поспішає пані Галина. Жінка уже для себе вирішила, як навести лад у церковному житті Гурівців.

"Це батюшка цей такий. Його звідси треба вигнати, щоб його тут і не було", – запевняє мешканка села Галина.

Більше ста людей, а це третина мешканців села, прийшли на парафіяльні збори. Вхід до будинку культури охороняють поліцейські та військові.


Проголосували за належність до Православної Церкви України. А пообіді на подвір'ї храму з'явилося до десяти вірян Московського патріархату. З ними і священик Вадим Яковенко. Спілкуватися з журналістами він не хоче, натомість присутні селяни його захищають і з храму йти не мають наміру.

"Ось ви бачите людей, котрі постійно ходили в церкву. А прийдуть ті, які не ходять. Ось із ними і розмовляйте, що вони хочуть зробити клуб із цього храму чи що", – говорить прихильник УПЦ МП.

ОЛЕКСАНДР АМОНС, СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА:

"Просив, щоб не сходилися, щоб не було конфронтацій, щоб не було напруження. Намагалися залагодити цю ситуацію. Але це вже як вирішить громада. Сьогодні громада прийняла рішення переходити до Православної Церкви України"

Поки влада намагається примирити обидві сторони, священик написав скаргу до поліції. Каже, що не може потрапити до храму, бо прихильники Помісної церкви повісили на двері замок. Правоохоронці порушили кримінальне провадження і запевняють, що наразі триває досудове розслідування.

"Справа буде розслідуватися і далі. Вже наступного дня чотирьох чоловіків з села було допитано поліцією. В слідчого появилися питання і до самого отця Вадима. На який підставі він закрив замок", – розповідає мешканець села Анатолій Ленчик.


Вирішити ситуацію могли б почергові служби. Але йти на такий крок жодна зі сторін поки що не хоче. Як і ділити церкву для служінь.

"Є підозри в тому, що якесь майно уже пішло з церкви за цей час. Ну люди переживають. Люди переживають за те, що ця церква будувалась їхніми дідами та прадідами і сьогодні, щоб її просто не розграбували", – наголошує сільський голова Олександр Амонс.

Після останніх сварок у Гурівцях тримається хиткий баланс. Віряни новоутвореної Православної Церкви України та парафіяни Московського патріархату моляться на подвір'ї храму. Всередину будівлі ніхто не заходить. Чекають результатів поліцейського розслідування.

М.Солонар, В.Дендін, Вінницька область, "Час: Підсумки Тижня"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну