УКР РУС
» » Церковний конфлікт на Волині: як настоятель і селяни храм УПЦ МП ділили
Всі новини

Церковний конфлікт на Волині: як настоятель і селяни храм УПЦ МП ділили

Разом зі священиком блокували сільського голову в кабінеті і вимагали показати списки тих, хто голосував за долучення до помісної церкви. У ситуації розбиралися і кореспонденти "5 каналу".


Частина селян виходять з храму та колядують. Потому проводять збори, на яких укотре оголошують про приєднання до Православної Церкви України. Частина вірян – проти. Вони залишились у храмі зі священиком Московського Патріархату.

"Більшість громадян зібралися, щоб просто висловити своє право на українську Церкву, на українську мову. Але привезли дуже багато людей з інших сіл, які заполонили церкву", – каже мешканка Брониць Наталія Шафарчук.


Священик закликає вирішувати питання у храмі. Всередині – жодних коментарів для преси. Знімальну групу "5 каналу" ледве не виштовхали з церкви.

Конфлікт у Брониці спалахнув цього тижня. У вівторок тут збирали підписи за перехід від Московського Патріархату до об'єднаної помісної Церкви. 800 людей підтримали цю ініціативу, 150 – висловилися проти.


Тоді ж зібрали сесію сільради, яка підтримала таке рішення громади. Однак це не сподобалося місцевому священнослужителю. Зі слів сільського голови, той увірвався зі своїми парафіянами в кабінет і вимагав список підписантів.

"Говорить виключно з позиції сили, мать-перемать. Але нам уже не страшно, це вже не в перший раз", – розповідає сільський голова Петро Кошелюк.


Згодом знову більшістю голосів мешканці Брониці висловили бажання приєднатися до Православної Церкви України. На зібрання запросили декана Камінь-Каширського району ПЦУ отця Володимира. Йому й передали листа з підписами.

"Ми зараз беремо ті всі списки і починаємо процедуру реєстрації – формальність починається", – проголошує Володимир Мицько.


На збори також приїхав речник Волинської єпархії Московського Патріархату. Отець Олег запевнив, що їхня церква підтримуватиме тих, хто воліє залишитися в її лоні, і нагадав про новий закон щодо переходу релігійних громад.

"Вони посилаються на ухвалений Верховною Радою законопроект №4124, який повинен спростити процедуру зміни конфесійної приналежності – до цього претензій немає, ми тільки за. Закон під собою розуміє, що навіть люди, які залишились у меншості, мають право служити в цьому храмі", – каже прес-секретар Волинської єпархії УПЦ МП Олег Точинський. 


На останок прибічники об'єднаної помісної Церкви запевнили: конфлікт не вирішуватимуть силою.

Довідково: у Камінь-Каширському районі 40 парафій Московського Патріархату і лише три раніше належали до Київського. Нині громада Брониці – перша з підпорядкування МП, яка вирішила приєднатися до Православної Церкви України.


Олег Ткачук, Волинська область, "5 канал"

Дивіться також фотогалерею: 



Мережу заповнили меми про істеричну реакцію противників Єдиної Української Церкви – ФОТО

/ Durdominua/Twitter
/ фото із соцмереж
/ фото Цензор.НЕТ
/ Twitter / Радіо Свобода
/ соцмережі
/ соцмережі
/ Durdominua/Twitter
/ соцмережі
/ соцмережі
/ фото Цензор.НЕТ
Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну