УКР РУС
» » Реакція України та світу на "план Сайдіка" щодо миру на Донбасі
Всі новини

Реакція України та світу на "план Сайдіка" щодо миру на Донбасі

Лікарю, звідки у Вас такі книжки? Приблизно така реакція була у багатьох на "план Сайдіка" щодо миру на Сході України.

Представник організації, яка має унікальний талант не бачити росіян на окупованих територіях ОРДЛО розмірковує, про можливість міжпарламентської угоди Київ-Москва, про спостерігачів на вільних територіях, а не лише на окупованих. І все це, мовляв можна вписати в якісь нові домовленості на базі Нормандської четвірки. Чи слід це сприймати, як підкилимні течії?


Офіційна позиція Києва незмінна – спершу Росія вийде з України, а потім все інше. Представник Вашингтона, Курт Волкер взагалі зауважив – ідеї Сайдіка, не є чимось новим чи пропозицією демонтувати мінські угоди.

На думку Волкера, пропозиції Сайдіка слід сприймати як міркування щодо співпраці ООН і ОБСЄ. При цьому головна вимога і умова зберігається – перш за все Росія має припинити війну.

Мінські угоди на практиці. Спокою від кулеметних черг з боку терористів уночі в Золотому на Луганщині практично немає. А вдень дратують окупанти українського солдата пострілами зі стрілецької зброї.

Те, що Мінські угоди не діють – визнають і солдати в окопах, і генерали в штабах. Але саме ці домовленості зберегли з моменту свого існування сотні життів, нагадують військові. Проте – на більше ці угоди не годяться. Їхнім результатом остаточного миру не буде, впевнені на передовій. Ворог довів – замовкнути його зброю може змусити хіба що "зовнішнє око".


Коли літають безпілотники ОБСЄ – тоді в них повне затишшя, видно, що вони просто працюють на камери.

Про міжнародну місію Організації об’єднаних націй – блакитні шоломи, які б втихомирювали, контролювали і, зрештою, вигнали б загарбника зі Сходу, Україна почала просити ще в 2015 році. На кожному міжнародному майданчику. Але Росія блокувала будь-яку ініціативу. Проте на початку цього тижня в інтерв’ю австрійській газеті учасник мінських переговорів від ОБСЄ – заявив: має чіткий план реалізації місії ООН і досягнення миру на окупованій території.

Павло Клімкін, міністр закордонних справ: "За змістом, це ті ж яйця тільки в профіль".

Так український міністр охарактеризував план представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка, порівнюючи його ідеї з мінськими угодами.

Під кінець тижня з’ясувалося: план розміщений на 19 сторінках і належить не лише Мартіну Сайдіку. Співавторами виступають двоє інших європейських дипломатів. Теж від ОБСЄ – П'єр Морель і Артулур Аракан. Українські представники, довідавшись про нові ідеї мирного врегулювання ситуації на Сході, планували у середу – на традиційних мінських зустрічах – його обговорити. Але марно.

Ірина Геращенко, представник України в гуманітарній підгрупі ТГК з питань мирного врегулювання ситуації на Сході України:

Пан Сайдік, який презентував цей так званий план в австрійській газеті, чомусь на останньому засіданні в мінську не сказав про нього жодного слова. Ні журналістам, нікому.


Мартін Сайдік, спецпредставник ОБСЄ в Тристоронній контактній групи з питань мирного врегулювання ситуації на Сході України:

Мені нічого повторити з цього приводу. Спираючись на свій трирічний досвід роботи, хочу ще раз підкреслити свою повну прихильність Мінським угодам та особисту переконаність у їх необхідності.

Під кінець тижня документ від австрійського дипломата прислали в українське міністерство з питань тимчасово окупованих територій. З’ясувалося – це просто письмові ідеї до обговорення, якими автори пропонують визнати мінські угоди "далекими від виконання". А даний план потрібен, щоб зрушити їх з місця. Фактично, у плані Сайдіка йдеться про той самий мир, відведення важкого озброєння, припинення вогню, як і в Мінському документі. Але є тут прописані і певні механізми реалізації шляху в бік примирення.

Примушувати до миру буде поліцейська місія ООН, яка діятиме спільно зі спостережною місією ОБСЄ. Керуватиме обома структурами Спецпреставник, якого призначать вже згадані організації. Мандат миротворців – тривалістю у 5 років.


Ця ж місія, у пропозиціях Сайдіка, відповідатиме за проведення виборів. Їх, переконаний спецпредставник, спокійно можна проводити у 2020 році. Разом з місцевими виборами по всій території України. Не чекаючи встановлення повного контролю над кордоном і виведення ворожих військ. Але на таку послідовність Україна погодитися не може.

Павло Клімкін, міністр закордонних справ:

Ми ж хочемо, щоб спочатку туди зайшов міжнародний компонент і підготував Донбас до вільних і чесних виборів. І саме в цьому є логіка всіх наших пропозицій. А якщо ви почитаєте цей план, то там в ньому про це не йдеться і це саме головне.

Наступна неприйнятна для Києва пропозиція – поступове відновлення контролю над нині окупованою територією і українсько-російським кордоном. Поступовість, кажуть у Києві, означає міграцію російських найманців і танків з однієї частини Сходу на іншу, а не їхнє виведення.

А от пункт, який має всі шанси на реалізацію, пропонує механізм відновлення зруйнованої території Сходу. Для цього в плані Сайдіка пропонується створити "Агентство реконструкції Східної України". Воно збиратиме та розподілятиме донорські кошти зі Сполучених Штатів, Євосоюзу і, навіть, з Росії. Контролюватиме агентство Брюссель. Період його діяльності 6-8 років.

Насамкінець спецпредставник ОБСЄ пропонує, щоб узгоджений план ратифікували, щонайменше, парламенти обох країн. Тобто Верховна Рада України. І державна дума Російської Федерації. Офіційний Київ ця пропозиція обурила. 

Ірина Геращенко, представник України в гуманітарній підгрупі ТГК з питань мирного врегулювання ситуації на Сході України:

До чого тут держдума РФ? Ми ніколи не дозволимо, щоб ще якийсь парламент інших країн, а тим більше країни-агресора шось там ратифіковував, що стосується виключно внутрішніх справ України. Єдине, що ми вимагаємо від Держдуми – це негайно вивести війська з Криму і Донбасу. Загалом, знаєте, в цьому так званому плані Сайдіка є чимало гачків, з яких стирчать вуха Кремля.

Не так категорично сприйняли ідеї представника ОБСЄ за океаном. Сполучені штати переконані – в основі плану Мартіна Сайдіка – мир і виведення військ окупанта. Це своєрідна імплементація Мінських угод

Курт Волкер, Спецпредставник США з питань України:

Спецпредставник Мартін Сайдік має певні ідеї того, як ООН та ОБСЄ зможуть співпрацювати разом. Бо якщо ви збираєтеся запровадити миротворчу місію, вам знадобляться адміністративні функції, які б мали розділити між собою ці дві організації.

Але в Організації Об’єднаних Націй, а саме її Рада безпеки затверджує рішення про миротворчі місії, ні сном ні духом про ідеї спецпредставника ОБСЄ.


Стефан Дюжаррік, речник Генерального секретаря ООН:

Я не знаю про жодні офіційні звернення від ОБСЄ до ООН, які б роз’яснювали деталі цього плану. Він мені не відомий. Можу сказали лише, що ООН, як і раніше, підтримує зусилля нормандського формату, контактних груп у Мінську та ОБСЄ з урегулювання ситуації на Донбасі.

Олександр Павлюк, командувач військ ОК "Захід": "Все одно місія миротворча необхідна".

Нині під його керівництвом оперативне командування "Захід". А у 2006 році він командував українськими миротворцями в Косово. Саме Балканський досвід пропонують застосувати в Донецьку та Луганську дипломати з ОБСЄ.

Олександр Павлюк, командувач військ ОК "Захід": "В цілому, я скажу, місія мала ефекти. Анклави що Сербський, що Албанський співпрацювали і жили в мирі. Були проведені демократичні вибори. Думаю, що така співпраця буде ефективна і на Донбасі, якщо, звісно, виключити російських представників з місії ОБСЄ".

Саме ця умова – недопущення росіян в миротворчій місії на Сході – може заблокувати розгляд даного питання в Раді безпеки ООН. Адже лише після остаточного затвердження рішення про миротворчу місію, за яке має проголосувати, зокрема, й Росія, блакитні шоломи пакуватимуть наплічники

Олександр Павлюк, командувач військ ОК "Захід": "Це потребує часу. Як мінімум – півроку. В залежності від готовності, від тієї чи іншої країни і від готовності відповідних формувань".

А поки українськи військові самотужки відбивають ворожі атаки. Зокрема й обстріли з важкого озброєння, яке за Мінськими угодами вже майже 4 роки не має знаходитися на лінії фронту.

Ірина Герасимова, Євгенія Китаїва, Олена Уланова, "Час. Підсумки тижня".

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну