УКР РУС
» » "Ювелірна робота": Костел Святого Миколая в Києві підсвітять особливим способом – сюжет
Всі новини

"Ювелірна робота": Костел Святого Миколая в Києві підсвітять особливим способом – сюжет

Підсвічення на мільйон – Костел Святого Миколая у столиці підсвітять різними кольорами. За розробку освітлення ще півроку тому узялися дизайнери з Дніпра. Оскільки костел – пам'ятка архітектури, розміщувати будь-яке освітлення на ньому заборонено. Втім дизайнери не розгубилися і перейняли досвід США. Конструкції розташують на будівлях бізнес-центрів, що навпроти храму. Як це буде – Дар'я Цисарук побачила першою.


Більш як сотня поверхів та майже дві тисячі сходинок – Емпайр стейт білдінг називають ледь не найвищою будівлею світу. Вона сягає майже чотирьох із половиною сотень метрів завдовжки. Звели нью-йоркського гіганта у рекордні терміни – всього за рік. У травні 1931 року його офіційно відкрив тодішній президент США – Герберт Гувер. Через три десятки років на будівлі поруч встановили сучасне прожекторне освітлення. Його зазвичай вмикали під час святкувань Різдва, Нового року тощо. Тепер яскравими вогнями будівля сяє щовечора та є меккою для туристів.

"Не було на той момент світлодіодних світильників з таким потужним пучком світла і з дуже вузьким променем. Розробили подібні світильники для Еймпайр стейт білдінг. Відстань до верхівок цих двох будівель близько ста метрів, і пляма, яка доходить до елементів костелу, виходить порядком 3-4 метрів", – пояснив керівник дизайнерської компанії Expolight Микола Каблука.

Саме за такою технологією підсвічуватимуть костел Святого Миколая у середмісті Києва. За розробку проекту дизайнери з Дніпра узялися ще півроку тому. Технічні рішення обговорювали з американським інженером Джоном Кемпбеллом. Саме він розробляв проект для Емпайр-Стейт-Білдінг у Нью-Йорку. Обладнання з екстремально вузькою оптикою до столиці вже привезли. Нині фахівці його тестують та встановлюють. Освітлювальні конструкції змонтують на двох будівлях навпроти костелу, адже чіпати фасад собору та розміщувати будь-які ліхтарики там заборонено.

"Це пам'ятник архітектури, природно до нього не можна торкатися ні кронштейнами ні проводкою, і ми придумали таке цікаве, унікальне рішення підсвітити будівлю з протилежного боку з дахів двох будинків. Дуже тонкими сфокусованими променями світла виділимо окремі архітектурні деталі фасаду. Кожну зону ми вибирали окремим пучком", – пояснив Микола Каблука.

Обладнання не коштуватиме місту ані копійки. Фінансування узяли на себе меценати. За попередніми підрахунками, ціна освітлення майже 50 тисяч євро.

"Бюджет дійсно дуже великий, але тут дуже важке дизайнерське рішення. Адже тут потрібно було все робити дуже ювелірно, тому що за костелом є житлові будівлі і звичайно ж потужне світло створювало би дискомфорт мешканцям, тому і контроль світла повинен бути не таким екстремальним, ми спеціально допрацьовували колірні аксесуари", – пояснив керівник дизайнерської компанії.

У костелі новаціям радіють, адже у світі це поширена практика. Твердять, це допоможе привабити до храму якомога більше туристів не лише з України, а й з інших країн світу.

"Це для нас така несподіванка, ми з одного боку на це дивимося дуже добре, адже нормальна практика у світі. В нормальних державах є таке, що храми підсвічують, вони завжди прикрашають місто, але з другого боку – нас тривожить стан нашого храму, підсвічування – це добре, але уявіть якщо з нашого храму під час підсвічування падатимуть уламки", – прокоментував настоятель костелу Отець Андрій.

Натомість, чи візьмуться за освітлення інших історичних пам'яток дніпровські дизайнери – поки що не знають. Хоча вже отримали таку пропозицію від столичного голови Віталія Кличка.

Повноцінно запрацює підсвічування на костелі вже у квітні. Вмикатимуть його після шостої вечора.

Дар'я Цисарук, Олександр Петровський, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну