УКР РУС
» » Капітальний ремонт Житнього ринка: що планують змінити в одному з найстаріших столичних торговищ
Всі новини

Капітальний ремонт Житнього ринка: що планують змінити в одному з найстаріших столичних торговищ

Cонячні батареї на даху, водограй та зона фудкорту. Таким може стати Житній ринок на Подолі. Розпочати його реконструкцію мали наприкінці цього року. Втім терміни будівництва неабияк зсунулися через проблеми із оформленням документів. Тож коли тепер розпочнеться довгоочікуваний ремонт незрозуміло. Дар'я Цисарук розповість про усе, що з'ясувала довкола одного з найбільших комунальних ринків Києва.


Житній ринок – один з найстаріших у Києві. Його побудували у 80-х роках минулого століття. За зведення даху архітектори навіть отримали престижну премію.

Після зведення ринку його жодного разу так і не ремонтували капітально. На початку осені адміністрація ринку виділила кошти на ремонт даху. Пригадують, раніше під час зливи лило як з відра, тепер над головою – сухо. Згодом планують утеплити вікна та замінити підлогу. Адже взимку температура повітря усередині значно нижча, ніж на вулиці. Попри це стан ринку комунальники називають задовільним.

"Йшов дощ, дах постійно тік, ми найняли компанію, вони нам все швидко зробили. Утеплятися будуть вікна, двері, підлоги, все, щоб працювати було тепло. Температура звичайно коливається на 5-10 градусів, якщо, звичайно, морози – то ще холодніше, може бути на ринку і нуль", – пояснює заступник гендиректора ринку Олександр Поповський.

Плани щодо реконструкції Житнього ринку торік озвучив тодішній перший заступник Віталія Кличка – Геннадій Пліс. За його словами, розпочати роботи мали наприкінці 2018-го. Втім через проблеми із оформленням документів реконструкцію відклали.


"Один з найважливіших документів, який подається на проектування, – це право користування земельною ділянкою, на превеликий жаль, сьогодні ці документи ще знаходяться на стадії виробництва, і вони остаточно не завершені, крім того не були оформлені і решта господарських приміщень", – пояснює в.о. генерального директора КП "Житній ринок" Вадим Феоктістов.

Натомість комунальники вже мають попередній проект реконструкції. На першому поверсі усе залишиться фактично без змін. М'ясні та рибні ятки розташують ближче до стін. У центрі ринку встановлять водограй. За задумом він матиме не лише естетичну функцію, а й освіжатиме повітря усередині торговища. Водночас поряд із водограєм розташують ятки із фруктами та овочами. Для зручного пересування людей із особливими потребами облаштують пандуси, спеціальні ліфти та ескалатори. Щоби заощаджувати кошти на електроенергії – мають намір встановити сонячні батареї.

У приміщенні на другому поверсі, яке нині стоїть пусткою, планують розмістити зону фудкорту: встановити кав'ярні та ресторани. А от продавати речі у Житньому ринку, ймовірно, більше не будуть.

Найбільше коштів за підрахунками керівництва ринку піде на укріплення конструкцій, які тримають дах.

Найменше ж змін зазнає фасад Житнього ринку. Там лише замінять вікна на енергоефективні. Плити ж, на яких написані назви міст віддадуть на реставрацію. Після цього їх повернуть на колишнє місце.


Коли саме розпочнеться масштабний ремонт Житнього ринку – досі під питанням. Доки його вирішують – тут у розпалі торгівля.

Дар'я Цисарук, Олександр Петровський, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну