УКР РУС
» » "Звідти їх виколупати дуже важко": воїни ООС розповіли, як ворог діє біля Донецької фільтрувальної станції
Всі новини

"Звідти їх виколупати дуже важко": воїни ООС розповіли, як ворог діє біля Донецької фільтрувальної станції

Армійці, які тримають оборону біля Донецької фільтрувальної станції розповідають, інфраструктурний об'єкт та її працівників окупанти використовують як щит – ведуть з-під неї провокативний вогонь. Репортаж Євгенії Китаївої.


На українські позиції поблизу Донецької фільтрувальної станції легковим автомобілем доїхати неможливо, дорогу повністю замело. Разом з армійцями пересідаємо на військовий КамАЗ, проте навіть він на деяких ділянках просувається з труднощами. Ця вантажівка має власну історію. Військовослужбовці забрали його у сепаратистів.

"Він був там підбитий трішки, вони його покинули. Просто підійшли й забрали", – розповів боєць з позивним "Їжак".

Останню частину шляху пішки долаємо лісом. Тут армійці у повній бойовій готовності чергують на своїх постах. Увечері від ворога тут тиші годі чекати.

Через густий туман та сніг видимість дуже погана, ворог може використати негоду і підійти до українських позицій, тому армійці, які чергують, майже не говорять між собою – прислухаються до навколишніх звуків.

Аби дійти до крайньої української позиції, мусимо пройти ділянку в безпосередній близькості до Донецької фільтрувальної станції , яка розташована у так званій сірій зоні. Довкола ДФС – так скорочено називають станцію – ворожі позиції, тому знімальну групу армійці просять чітко і швидко виконувати їхні команди.

Українські армійці розповідають, що саме з околиць цієї станції – менше, ніж за сто метрів – бойовики і відкриває вогонь.

Через густий туман та сніг камері не вдається зафільмувати будівлі, які за ясної погоди тут видно, як на долоні. За Мінськими домовленостями територія ДФС мала б перебувати під контролем українських військ. Але ворог боїться втратити контроль над нею, бо це водопостачання для жителів окупованих Донецька та Ясинуватої.

"У них є окопи і бліндажі за цією станцією і вони там знаходяться цілодобово. Вони стараються звідти не відкривати вогонь, щоб не відкрити свої позиції, але ми про них знаємо", – розповів армієць з позивним "Лютий".

Станцію та її працівників окупанти використовують як щит. Біля ДФС вони укріпилися півколом – від Крутої балки до Ясинуватської розв'язки.

"У них все там: бункери поробили, бетоном залито, звідти їх виколупати дуже важко. І вони ховаються за цією ДФС, самі наносять удари і прикриваються нею. Через ДФС вони теж б'ють, тільки вони б'ють мінометом, який перелітає", – пояснює військовослужбовець з позивним "Сибір".

Ворог армійців тут тримає у постійній напрузі. З обох флангів від станції відкриває вогонь та намагається підійти якомога ближче до українських позицій.

Бійці почули підозрілі звуки та через погану видимість розгледіти чи справді це ворожі диверсанти, не вдається. Командир вирішує зробити простріл у небезпечній ділянці.

"Дуже часто вони намагаються підійти під самий пост і закидати нас гранатами", – пояснює "Лютий".

Повернувшись на ротний опорний пункт один із бійців тихо дякує перед іконою - іще одна доба минає без утрат.

"Я подякував Святому Миколаю за те, що ми повернулися без втрат з нашого бойового виходу. Навіть репортаж на цій ділянці фронту – це і є бойових вихід. І я маю таку думку, що на війні нема атеїстів. Під кулями всі вірують", – додав боєць з позивним "Дим".

Євгенія Китаїва, Анна Кудрявцева, "5 канал"

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну