УКР РУС
» » 100 років соборній Україні: як святкували різні регіони України
Всі новини

100 років соборній Україні: як святкували різні регіони України

День Соборності відзначили в усіх без винятку регіонах України. Про наймасштабніші акції та цікаві події з цієї нагоди – в наступному огляді.


Дніпро

У Дніпрі сотні людей зібралися на флешмоб, задум якого краще видно з висоти пташиного польоту. Учасники утворили величезну мапу України з цифрою 100 всередині.

У день сторіччя підписання Акта Злуки між УНР і ЗУНР до акції приєдналися діти і дорослі. Гімн України заспівали дитячі музичні колективи, їх підтримали всі присутні.

Івано-Франківськ

10-кілометровий живий ланцюг єднання з нагоди Дня Соборності утворили в Івано-Франківську. До символічної акції долучилося близько 15 тис. людей.

На вулицях франківці з синьо-жовтою символікою бралися за руки та виконували національний гімн. Відзначити в такий спосіб сторіччя соборності України вийшли, зокрема, й ті, хто утворював живий ланцюг уперше 1990-го року.

"У 90-му році я стояв в Угринові, де заправка, на Калуському шосе. Ми стояли, не знаю скільки, дві чи три годин. Це взагалі піднесення таке було, що не можна словами передати", – згадує Степан Бибик.

Черкаська обл.

У Каневі до Дня Соборності поєднали два береги Дніпра. Люди зібралися на Канівській ГЕС, взялися за руки, демонструючи єдність України. На цьому мосту через Дніпро люди збираються 22 січня вже 10 років поспіль. Приносять синьо-жовті та червоно-чорні прапори, разом співають український славень.

Житомир

Кілька сотень житомирян, взявшись за руки, утворили живий ланцюг єдності. Він простягнувся на кілька центральних вулиць міста. Дорослі й діти трималися за руки. Серед них було багато тих, хто виходить на акцію традиційно щороку. Нині до неї приєдналися й іноземні гості.

"Це дуже важливе свято, це визнання єдності України. Кожен знає, що відбувалося в Україні упродовж кількох останніх років, і як важливо для країни об'єднуватися", – впевнений Андрус Неміцкас.

Донецька обл.

У прифронтовому Бахмуті День Соборності відзначили масовим флешмобом. У центральному парку люди розгорнули величезний синьо-жовтий прапор і нагадали, що тимчасово окупована територія, попри лінію розмежування, все одно залишається українською землею. До цивільних долучилися військовослужбовці, які пообіцяли визволити окуповані міста.

"Ми створюємо підвалини й фундамент для єдності всіх територій і всього українського народу. Ми обов'язково переможемо, тому що крім віри в це, в нас є сили і повне розуміння, як це зробити", – наголосив командувач ООС Сергій Наєв.

Хмельницька обл.

На межі Хмельницької та Тернопільської областей у День Соборності встановили рекорд. Там символічно з'єднали дві 50-метрові частини прапора України як символ століття соборності української держави. З Хмельницької області несли жовту частину прапора, з Тернопільської – синю. Обидві колони, по 5 тис. людей у кожній, зустрілися на мосту через річку Збруч.

Спочатку традиційні привітання – обмін хлібом-сіллю. Поряд із Пам'ятним Хрестом легендарному генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу відкривають Пам'ятний знак до 100-річчя Соборності.

Учасники заходу встановлюють новий рекорд України – за найбільшою кількістю державних прапорів, зібраних в одному місці. Планували зібрати 2,5 тис. прапорів. А представники реєстру рекордів України – нарахували більш як 3 тис.

Наталія Світлова, Ольга Рега, Яна Лимаренко, Ніна Томчук, Сніжана Юр'єва, "5 канал"

 

Джерело: 5.ua
Если вы заметили ошибку в тексте, выделите его и нажимите Ctrl+Enter
Информация
Комментировать статьи на сайте возможно только в течении {days} дней со дня публикации.
Опрос
За яку партію Ви проголосуєте, якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі?
Дуейн Джонсон подарував ще один автомобіль
Девід Бекхем показав свою нову іграшку – створену спеціально для нього Maserati MC20 Fuoriserie Edition
Олександр Усик познайомився з найдорожчими автомобілями сучасності
Ілон Маск став "Людиною року" за версією журналу Time
Уилл Смит признался, что хотел уйти из жизни из-за домашнего насилия в семье
Мультимедіа
Білоруський КГБівець розговорився в українському полоні: цікаві факти
МІЛЬЙОННА БОТОФЕРМА ПОРОШЕНКА: як росіянин створив для «гетьмана» систему поширення фейків та зради (Відео)
Росія набирає в свою армію прихильників нацизму
Пленных в Попасной приказано убить (Перехоплення)
Російський загарбник залишив передсмертне послання рідному брату: закликає не їхати на війну в Україну